923
Η Αθηνά Λινού και ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά | InTime News / ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ

Στο πλευρό της Λινού ο ΣΥΡΙΖΑ: «Υποστήριξε το αυτονόητο» – Τι λέει η ίδια

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2023, 14:17
Η Αθηνά Λινού και ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά
|InTime News / ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ

Στο πλευρό της Λινού ο ΣΥΡΙΖΑ: «Υποστήριξε το αυτονόητο» – Τι λέει η ίδια

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2023, 14:17

Επίθεση της Πειραιώς στην καθηγήτρια και μέλος της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού «με fake news» κατήγγειλε το πρωί του Σαββάτου η Κουμουνδούρου, λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι παλαιότερες δηλώσεις της επιδημιολόγου για τους καρκινοπαθείς «είναι σχεδόν ίδιες –αν όχι ακριβώς ίδιες– με του κ. Πνευματικού».

«Τι θα κάνει τώρα ο κ. Τσίπρας που τόσο πολύ ενοχλήθηκε με το θέμα του κ. Πνευματικού; Θα συμπεριλαμβάνεται η κυρία Λινού στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ή θα υπάρξουν κάποιες κυρώσεις;», ζήτησε να μάθει ο πρώην υπουργός στη διάρκεια παρέμβασης του στην ΕΡΤ.

«Δεν μπορεί να υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά!», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ατυχείς, όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του κ. Πνευματικού που βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας τις προηγούμενες ημέρες, και στην απόφαση της ΝΔ ο εν λόγω υποψήφιος της να τεθεί εκτός εκλογικής μάχης.

«Η Νέα Δημοκρατία σήμερα μέσα στον πανικό της προχώρησε σε μια απίστευτη αθλιότητα: επιτίθεται με fake news στην καθηγήτρια Αθηνά Λινού», όμως «η κυρία Λινού πριν επτά χρόνια (σ.σ.: όταν και έγινε η επίμαχη τοποθέτησή της, στο πλαίσιο συνέντευξης που είχε παραχωρήσει) υποστήριξε το αυτονόητο», ότι δηλαδή «το κράτος και η πολιτεία οφείλουν να παρέχουν πλήρη υποστήριξη στους ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο του καρκίνου», ήρθε η αντίδραση από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση η ΝΔ «οφείλει να απολογηθεί», καθώς «μετατρέπει την πιο δύσκολη στιγμή χιλιάδων οικογενειών σε αντικείμενο φτηνής ψευδολογίας. Γιατί επιχειρεί να εξισώσει την κυνική δήλωση του κ. Πνευματικού για την οικονομική διάσταση της θεραπείας με τον ανθρωπισμό και την ευαισθησία μιας γιατρού που δίνει τη μάχη για το δικαίωμα των ανθρώπων στην αξιοπρέπεια μέχρι το τέλος».

Ακολούθησε η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία επέμεινε ότι η κυρία Λινού «λέει περίπου τα ίδια με αυτά που έλεγε ο κ. Πνευματικός», ζητώντας παράλληλα να μάθει εάν ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της «γαλάζιας» παράταξης, απομακρύνοντας την καθηγήτρια από τη μάχη των εκλογών.

«Θέματα τόσο υψηλής ευαισθησίας, όπως οι θεραπείες των καρκινοπαθών, ειδικά τελικού σταδίου, θα έπρεπε να μείνουν έξω από την πολιτική αντιπαράθεση. Η ανθρώπινη ζωή αποτελεί απόλυτη αξία και θα έπρεπε όλα τα κόμματα να απέχουν από διαγκωνισμούς που παραπέμπουν σε πολιτική εκμετάλλευση τόσο κρίσιμων ζητημάτων. Γι’ αυτό και δεν βγάλαμε καμία απολύτως ανακοίνωση για τις δηλώσεις της κας Λινού», σημείωσαν αρχικά από την Πειραιώς.

«Ηρθε όμως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε η ανακοίνωση, «όχι μόνο να υποστηρίξει την κα Λινού, που λέει περίπου τα ίδια με αυτά που έλεγε ο κ. Πνευματικός, οι απαράδεκτες δηλώσεις του οποίου αντιμετωπίστηκαν όχι μόνο με αποδοκιμασία αλλά και με απόσυρσή του από την προεκλογική μάχη, αλλά να επιτεθεί και στη ΝΔ υποστηρίζοντας πλήρως τις απόψεις της υποψήφιας βουλευτού του».

«Κι αποτελεί μνημείο υποκρισίας, η κα Λινού, που μιλάει για ακριβά φάρμακα, να είναι η πρώτη που ξεσπάθωσε κατά του κ. Πνευματικού όταν η ίδια έχει πει τα ίδια. Αραγε ο κ. Τσίπρας που έκανε “σημαία” τις δηλώσεις του κ. Πνευματικού, χρεώνοντάς τες συνολικά στη ΝΔ, θα τηρήσει την ίδια στάση με την κυρία Λινού και θα την θέσει εκτός εκλογικού αγώνα ή θα τηρήσει, όπως το συνηθίζει, δύο μέτρα και δύο σταθμά;», ρώτησε ακολούθως.

«Για εμάς, η καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως του σταδίου που βρίσκεται το νόσημά του, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να του προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι αδιαπραγμάτευτη. Κι αν κάτι θέλουμε να αναδείξουμε με την ανακοίνωση αυτή είναι η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και η μικροκομματική εκμετάλλευση ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος», κατέληξε η ανακοίνωση της ΝΔ.

Τι ακριβώς είπε η κυρία Λινού;

Η Αθηνά Λινού «ουδέποτε συσχέτισε την περίθαλψη ασθενών ανάλογα με το κόστος θεραπείας», επανήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την Κουμουνδούρου η καθηγήτρια «είπε το ακριβώς αντίθετο», από τον κ. Πνευματικό, «που δεν αποδοκιμάστηκε καν» –ισχυρισμός που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια (βλ. 1, 2).

Είπε «ότι το ΕΣΥ και το κράτος οφείλει να παρέχει παρηγορητική θεραπεία και στήριξη ακόμα και στο σπίτι σε ασθενείς τελικού σταδίου και τους συγγενείς τους. Ζήτησε δηλαδή αύξηση δαπανών και ποιοτικότερο ΕΣΥ», υποστήριξε.

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τη νεότερη ανακοίνωσή του για το θέμα επισυνάπτοντας απόσπασμα από την παλαιότερη τοποθέτηση της επιδημιολόγου (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας):

«Νομίζω ότι χρειάζεται μία αναθεώρηση των όλων πραγμάτων. Στο τελικό στάδιο θα έπρεπε να είχαμε ήδη hospicies και παροχή υπηρεσιών ανακούφισης και ενίσχυσης των ανθρώπων αυτών και των συγγενών τους. Εννοώ ότι ένας άνθρωπος που πλησιάζει στο τέλος του, με υψηλές δόσεις ακριβών αντικαρκινικών πιθανόν να μην μπορεί να σωθεί.

»Η ποιότητα όμως της ζωής του στα τελευταία της στάδια και η ποιότητα της ζωής των συγγενών του στα τελευταία στάδια του θνήσκοντος ασθενούς είναι πάρα πολύ σημαντικά και αυτό δεν το παρέχουμε σαν χώρα. Αν δείτε, στις οικογένειες των γιατρών -και των μεγαλύτερων γιατρών, θα έλεγα, των σοφών γιατρών- δεν τείνουμε να παρατείνουμε τη ζωή των αγαπημένων μας και δεν επιλέγουμε οι ίδιοι να παραταθεί η ζωή μας, όταν είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία, δεν υπάρχει δυνατότητα θεραπείας».

Η Αθηνά Λινού παρέπεμψε επίσης στα όσα είχε δηλώσει προ επτά ετών, αναρτώντας το βίντεο της συνέντευξης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η καθηγήτρια επέμεινε, με τη σειρά της, πως δεν έχει «την ίδια αντιμετώπιση στα θέματα καρκίνου με τον κ. Πνευματικό». «Πολλοί από μας έχουμε ζήσει τη δύσκολη απόφαση του πώς να υποστηρίξουμε τον άνθρωπό μας στα τελευταία του. Αυτές οι αποφάσεις δεν βασίζονται σε αναλύσεις οικονομικού κόστους-οφέλους, αλλά είναι θέματα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αγάπης», έγραψε.

Ολόκληρη η ανάρτηση της Αθηνάς Λινού:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...