414
Η άτυχη νύφη που δημοπρατήθηκε για 530 αγελάδες, τρία Toyota Land Cruisers και 10.000 δολάρια, τα οποία καρπώθηκαν οι έμποροι-γονείς της | Facebook

Στο «νυφοπάζαρο» του Facebook πωλούνται έφηβες νύφες

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2018, 20:26
Η άτυχη νύφη που δημοπρατήθηκε για 530 αγελάδες, τρία Toyota Land Cruisers και 10.000 δολάρια, τα οποία καρπώθηκαν οι έμποροι-γονείς της
|Facebook

Στο «νυφοπάζαρο» του Facebook πωλούνται έφηβες νύφες

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2018, 20:26

Η Νιαλόγκ Νγκονγκ Ντενγκ είναι ένα κορίτσι δεκαεπτά ετών από το Νότιο Σουδάν και, σε αντίθεση με άλλα κορίτσια της ηλικίας της, που ζουν σε άλλες χώρες, δεν χρησιμοποιεί το Facebook για τη διασκέδασή της. Αντιθέτως, την χρησιμοποίησε αυτό. Οπως αναφέρει δημοσίευμα των TIMES του Λονδίνου, δημοπρατήθηκε (!) μέσω Facebook ως νύφη και τελικά αγοράστηκε από τον επίδοξο σύζυγο, με αντάλλαγμα 530 αγελάδες, τρία Toyota Land Cruisers και 10.000 δολάρια, που καρπώθηκαν οι γονείς της.

Οσοι κάνουν καμπάνιες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φοβούνται ότι αυτά τα ανταλλάγματα θα ωθήσουν κι άλλες φτωχές οικογένειες να χρησιμοποιήσουν τα social media ως νυφοπάζαρο-σκλαβοπάζαρο για τα ανύπαντρα κορίτσια τους.

Οπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, το Facebook έσβησε τη συγκεκριμένη απάνθρωπη δημοπρασία, αλλά αφού είχε κλείσει η online συμφωνία του γάμου και το κορίτσι είχε ήδη σφραγιστεί ιντερνετικά ως η δέκατη σύζυγος ενός ζάπλουτου επιχειρηματία.

Ο Τζορτζ Οτιμ, εκ μέρους της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τα δικαιώματα των παιδιών Plan International, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή η βάρβαρη χρήση της τεχνολογίας μάς γυρίζει πίσω σε εποχές σκλαβοπάζαρων. Το γεγονός ότι αυτό το κορίτσι πουλήθηκε ως νύφη μέσω του μεγαλύτερου δικτύου στον κόσμο, είναι πέρα και πάνω από κάθε λογική».

Η 17χρονη Νιαλόγκ Νγκονγκ Ντενγκ

Στη φωτογραφία που συνόδευε την απαράδεκτη ιντερνετική δημοπρασία, το κορίτσι εμφανιζόταν ντυμένο με νυφικό, ενώ δίπλα της ήταν καθισμένος ένας αγέλαστος επίδοξος μνηστήρας. Υπήρχαν μάλιστα και σχόλια σχετικά με το ύψος της νεαρής γυναίκας: «Τα παιδιά όποιου κερδίσει τη νύφη, θα παίξουν εγγυημένα στο NBA!». Τα τοπικά μίντια, περιέγραψαν τη συγκεκριμένη προίκα που δόθηκε ως τη μεγαλύτερη που συγκεντρώθηκε ποτέ στα χρονικά του Νότιου Σουδάν.

Για να κατανοήσουμε τα μεγέθη αυτών των νυφοπάζαρων, συνήθως τριάντα αγελάδες θεωρούνται υπεραρκετές για να σφραγίσουν μία συμφωνία ανάμεσα στην οικογένεια και στον γαμπρό. Η συγκεκριμένη μάλιστα δημοπρασία, θεωρήθηκε μία από τις πιο γρήγορες, καθώς πολύ συχνά, οι οικογένειες περιμένουν μήνες και χρόνια ολόκληρα προκειμένου να «αποκαταστήσουν» την κόρη τους.

Οσο για το Facebook, άφησε να εξελιχθεί κανονικά αυτή η ιντερνετική κτηνωδία, δηλώνοντας απλά ότι διέγραψε τα κακοήθη σχόλια που γράφτηκαν από διάφορους χρήστες.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Unicef, αν και η νόμιμη ηλικία για γάμο στο Νότιο Σουδάν είναι τα 18 έτη, ωστόσο περισσότερα από τα μισά ανήλικα κορίτσια στην χτυπημένη από τα δεινά και τον πόλεμο χώρα, αναγκάζονται να παντρευτούν πολύ νωρίτερα. Τα υψηλότατα ποσοστά φτώχειας, τα ατέλειωτα χρόνια συγκρούσεων, ο αναλφαβητισμός και η πλήρης αδυναμία να θεσπιστούν πιο ανθρώπινοι νόμοι, οδηγούν σε τέτοια επίπεδα γυναικείας εξαθλίωσης. Τώρα και με τις ευλογίες του Facebook…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...