449
| REUTERS/Jonathan Ernst

Η Μελάνια βγαίνει από τη σκιά του Τραμπ και διεκδικεί ρόλο

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2018, 18:20

Η Μελάνια βγαίνει από τη σκιά του Τραμπ και διεκδικεί ρόλο

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2018, 18:20

Παρά το ότι δεν ήταν η πρώτη ένοικος του Λευκού Οίκου με παιδί σε σχολική ηλικία, η Μελάνια Τραμπ επέλεξε μετά την εκλογή του συζύγου της να παραμείνει στη Νέα Υόρκη και να αφοσιωθεί στην ανατροφή του Μπάρον, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις κοινωνικές υποχρεώσεις δίπλα στον πρόεδρο, αντίθετα από προκατόχους της.

Τους πρώτους μήνες της θητείας του συζύγου της Ντόναλντ Τραμπ έδινε μερικές φορές την εντύπωση ότι ασφυκτιούσε στα επίσημα καθήκοντα ή έστω ότι θα προτιμούσε έναν παρασκηνιακό ρόλο, σε μια προεδρία όπου τα πισώπλατα μαχαιρώματα και οι πολιτικές θύελλες ήταν στην πρώτη γραμμή.

Αυτές όμως οι ημέρες πέρασαν, γράφουν οι Sunday Times του Λονδίνου, και δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από την αποπομπή της προεδρικής συμβούλου Μάιρα Ρικαρντέλ, με την οποία είχε έλθει σε σύγκρουση.

Η καρατόμηση ήταν –το λιγότερο που μπορεί να πει κανένας– πρωτοφανής. Προηγήθηκε μια δήλωση δυσαρέσκειας εκ μέρους της εκπροσώπου της Πρώτης Κυρίας, επίσης πρωτοφανής ενέργεια, για να ακολουθήσει πριν κλείσουν 24 ώρες και η αποπομπή. Λέγεται ότι εξεπλάγη ακόμη και ο Τραμπ.

Αιτία της διαφωνίας κάποιες θέσεις στο αεροσκάφος (η Ρικαρντέλ θύμωσε που τελικά δόθηκαν σε δημοσιογράφους) κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της Πρώτης Κυρίας στην Αφρική, αλλά και η υποψία ότι η σύμβουλος είναι πηγή διαρροών προς τον Τύπο.

Στο ίδιο ταξίδι η Μελάνια είχε δώσει μία από τις λίγες συνεντεύξεις της λέγοντας ότι δεν εμπιστεύεται κάποια άτομα στον Λευκό Οίκο ενώ έστειλε και μήνυμα ότι είναι δυνατό άτομο, παρά το μπούλινγκ που ισχυρίζεται ότι έχει δεχτεί. Κατά κάποιο τρόπο ήταν ένα μήνυμα ότι θα βγει στην πρώτη γραμμή.

Αλλά και πάλι, αυτή η ανοιχτή επίδειξη ισχύος με την περίπτωση της Ρικαρντέλ κατέδειξε ότι στα παρασκήνια του Λευκού Οίκου σοβούν συγκρούσεις.

Οι Sunday Times σημειώνουν ότι υπάρχει μια υπόγεια αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ανατολική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, όπου είναι τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του προέδρου, και τη Δυτική, όπου είναι το γραφείο του.

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον φέρονται να έχουν έλθει σε αντιπαράθεση με το γραφείο της Μελάνια. Τουλάχιστον ο πρώτος μπορεί να αποχωρήσει αν ο Τραμπ προχωρήσει σε ανασχηματισμό του στενού πυρήνα των συνεργατών του.

Την περασμένη εβδομάδα στόχος της Μελάνια έγινε και η τέως Πρώτη Κυρία, η Μισέλ Ομπάμα.

Στην αυτοβιογραφία της η Μισέλ είχε επισημάνει ότι η σύζυγος του προέδρου Τραμπ δεν της είχε ζητήσει ούτε μία συμβουλή. «Η Μελάνια Τραμπ, όποτε χρειαστεί  συμβουλή σε κάποιο θέμα την ζητά από την ομάδα επαγγελματιών που έχει στη διάθεσή της στον Λευκό Οίκο», ήταν η απάντηση της εκπροσώπου.

Ίσως πάλι ο Τραμπ να αναγνωρίζει ότι έχει δίπλα του ένα πρόσωπο που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προεδρία του στο δρόμο για τις εκλογές του 2020. Αν μη τι άλλο, η δημοτικότητά της είναι μεγαλύτερη από τη δική του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...