223
Νέα ήθη: η κοπέλα του αντιρατσιστικού κινήματος Black Lives Matter τιμάται εν ζωή με άγαλμα επί βάθρου και μάλιστα στημένο σε δημόσιο χώρο | REUTERS/Rebecca Naden

Στο Μπρίστολ στήθηκε το πρώτο άγαλμα για το Black Lives Matter

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2020, 22:53
Νέα ήθη: η κοπέλα του αντιρατσιστικού κινήματος Black Lives Matter τιμάται εν ζωή με άγαλμα επί βάθρου και μάλιστα στημένο σε δημόσιο χώρο
|REUTERS/Rebecca Naden

Στο Μπρίστολ στήθηκε το πρώτο άγαλμα για το Black Lives Matter

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2020, 22:53

Στο βρετανικό Μπρίστολ στήθηκε το πρώτο άγαλμα που είναι αφιερωμένο στους διαδηλωτές του αντιρατσιστικού κινήματος Black Lives Matter.

Στο βάθρο όπου βρισκόταν το άγαλμα του εμπόρου σκλάβων Εντουαρντ Κόλστον, που τοποθετήθηκε εκεί το 1895 και κατεδαφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, εμφανίστηκε το σώμα μιας κοπέλας του αντιρατσιστικού κινήματος Black Lives Matter.

Ο βρετανός καλλιτέχνης και γλύπτης Μαρκ Κουίν έφτιαξε το άγαλμα της Τζεν Ράιντ, μιας ακτιβίστριας που ξεχώρισε μετά την αποκαθήλωση του προηγουμένου αγάλματος. Το νέο μνημείο τοποθετήθηκε το πρωί της Τετάρτης.

Ο καλλιτέχνης δήλωσε ότι η κοπέλα τον ενέπνευσε όταν στάθηκε και σήκωσε ψηλά το χέρι της, με σφιγμένη τη γροθιά: «Απαθανάτισα αυτήν την εικόνα» είπε.

Η ίδια η Ράιντ είπε στον Τύπο ότι το άγαλμά της «θα συμβάλει στη συνέχιση του διαλόγου για θέματα ρατσισμού και αποικιοκρατίας».

Η αντιρατσίστρια Τζεν Ράιντ φωτογραφίζεται μπροστά στο άγαλμά της (Courtesy of INSTAGRAM/@BIGGIESNUG/via REUTERS)

Οι τοπικές αρχές από πλευράς τους ανέσυραν από τα νερά του λιμανιού το άγαλμα του δουλεμπόρου Κόλστον και ανακοίνωσαν ότι θέλουν να το τοποθετήσουν σε ένα μουσείο, μαζί με κάποιο κείμενο που θα αναφέρεται στο νέο κίνημα των μαύρων που ξέσπασε μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.

Ο δήμαρχος της πόλης, ο Μάρβιν Ρις, με καταγωγή από την Καραϊβική, δήλωσε ότι ο καλλιτέχνης ούτε ζήτησε ούτε έλαβε καμία άδεια για το στήσιμο του αγάλματος στο βάθρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...