367
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» του Open | YouTube/Open TV

Σταϊκούρας: Υψηλότερος ο πληθωρισμός το 2022 από τις προβλέψεις στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2022, 11:58
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» του Open
|YouTube/Open TV

Σταϊκούρας: Υψηλότερος ο πληθωρισμός το 2022 από τις προβλέψεις στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2022, 11:58

Στην επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό που θα καταγράψει η χώρα μας το 2022, προχώρησε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μολονότι με βάση τα στοιχεία της Eurostat υπήρξε σημαντική αποκλιμάκωση τον Οκτώβριο και περιορίστηκε στο 9,8%.

Σε συνέντευξή του στο Open, ο κ. Σταϊκούρας προχώρησε σε πρόβλεψη για πληθωρισμό εφέτος που θα τείνει στο 10% και αυτήν θα περιλαμβάνει το κείμενο του υπό κατάθεση νέου Προϋπολογισμού –γεγονός που σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις περί πληθωρισμού στο 8,8%, οι οποίες γίνονταν στις αρχές Οκτωβρίου στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, εγκαταλείπονται.

«Θα έχουμε έναν υψηλό πληθωρισμό φέτος. Εμείς εκτιμούμε ότι θα τείνει προς το 10% στον τελικό Προϋπολογισμό που θα καταθέσουμε. Και (θα έχουμε) έναν πληθωρισμό που θα είναι επίμονος και την επόμενη χρονιά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η επιβράδυνση στον ρυθμό ανόδου του πληθωρισμού που καταγράφηκε από την Eurostat για τον Οκτώβριο «δεν είναι στοιχείο πανηγυρισμού» και επανέλαβε ότι απαιτούνται μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους τού πόσο ανατράπηκαν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της επακόλουθης ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι υποθέσεις στις οποίες στηρίχθηκε ο Προϋπολογισμός του 2022 που είχε ψηφίσει η Βουλή τον Δεκέμβριο του 2021 προέβλεπαν μέσο πληθωρισμό 0,8%! Τον δε περασμένο Απρίλιο ο ίδιος ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωνε το υπουργικό συμβούλιο για εκτιμήσεις πληθωρισμού στο 5,6%.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε εκ νέου ότι τη συγκεκριμένη περίοδο υλοποιούνται τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό και απέκλεισε να υπάρξει Fuel Pass-3.

Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέα μέτρα το επόμενο έτος ανάλογα με τις εξελίξεις. Επανέλαβε, δε, ότι εκτός απροόπτου θα εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης, με την πλατφόρμα να ανοίγει εντός του Νοεμβρίου. Και υπενθύμισε ότι συνεχίζεται για ένα ακόμη εξάμηνο ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, κινηματογράφους, σχολές χορού κ.ά.

Οπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, «αποτελεί στοιχείο προβληματισμού η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους σε αυτές τις κρίσεις» και τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους», φέρνοντας ως παράδειγμα προς αποφυγή τη Βρετανία που βρέθηκε στο στόχαστρο των αγορών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...