452
| Creative Protagon

Αλμα της Ελλάδας στην κατάταξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 17:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/10/2022 18:35

Αλμα της Ελλάδας στην κατάταξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 17:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/10/2022 18:35

Αλμα στην κατάταξη του Economist Intelligence Unit (EIU) για το επιχειρηματικό περιβάλλον, στην οποία συγκαταλέγονται 82 χώρες, κατέγραψε η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του EIU, η χώρα μας σε βάθος τριετίας και με σημείο αναφοράς το δ’ τρίμηνο του 2022 κέρδισε 16 θέσεις.

Ετσι, βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα του Economist και ακολουθείται από το Κατάρ (που κέρδισε 11 θέσεις στην κατάταξη), τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (με κέρδος 10 θέσεων).

Στο θέμα στάθηκε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο οποίος ανάρτησε τον πίνακα της κατάταξης του Economist:

Σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε ο Economist, η εντυπωσιακή βελτίωση της θέσης της Ελλάδας από το δ’ τρίμηνο του 2019 μέχρι το δ’ τρίμηνο του 2022 οφείλεται κατά βάση σε δύο λόγους. Πρώτον, είναι το αποτέλεσμα της στάσης της κυβέρνησης, η οποία τάσσεται υπέρ της επιχειρηματικότητας, έχει εφαρμόσει τις ανάλογες μεταρρυθμίσεις -όπως η μείωση της φορολογίας- και έχει αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς τη χώρα. Παράλληλα, δείχνει μεταξύ άλλων ότι ο πήχυς βρισκόταν εξαιρετικά χαμηλά, δεδομένης «της καθυστέρησης της ανάκαμψης από την κρίση χρέους του 2009». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οι μεγαλύτερες βελτιώσεις της τριετίας σημειώθηκαν στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας, του Κατάρ, των ΗΠΑ και των ΗΑΕ. Η Σιγκαπούρη παρέμεινε το καλύτερο μέρος στον κόσμο για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας ενώ ο Καναδάς και οι ΗΠΑ κατατάσσονται στη δεύτερη και τρίτη θέση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι χώρες της δυτικής Ευρώπης βρέθηκαν στην κορυφαία εικοσάδα.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τον Economist, το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Ρωσία έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά ως αποτέλεσμα των οικονομικών κυρώσεων. Οπως ανέφεραν οι ειδικοί του Economist Intelligence Unit, η Ρωσία αναμένεται να προσπαθήσει να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Κίνα κατά τα επόμενα χρόνια, ωστόσο οι ευκαιρίες στην αγορά θα παραμείνουν περιορισμένες. Το ίδιο αναμένεται και για τις διασυνοριακές οικονομικές συναλλαγές. Και ως εκ τούτου, στον σχετικό δείκτη, το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Ρωσία έχει υποχωρήσει κατά 10 θέσεις.

Μητσοτάκης: Ικανοποίηση για την ανοδική πορεία της χώρας μας

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανοδική πορεία της χώρας μας στην κατάταξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπως καταγράφεται σε έκθεση του EIU.

Ο Πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στα αγγλικά στο Twitter ανέφερε:

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε να αναγνωρίζονται οι προσπάθειές μας για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας. Πιστεύουμε στη μετατροπή της Ελλάδας σε μια φιλική προς τις επιχειρήσεις χώρα που θα προσελκύσει περαιτέρω ξένες επενδύσεις. Αν και πρέπει να γίνουν περισσότερα, η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...