393
Ο Κρίστιαν Λίντνερ σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα | REUTERS/Benjamin Westhoff

«Nein» του Λίντνερ σε νέο δανεισμό της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 11:39
Ο Κρίστιαν Λίντνερ σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα
|REUTERS/Benjamin Westhoff

«Nein» του Λίντνερ σε νέο δανεισμό της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 11:39

Η Γερμανία απέρριψε την πρόταση για κοινό δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η αντίθεση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, σε νέους γύρους δανεισμού αναμένεται να πυροδοτήσει εντάσεις με άλλα κράτη-μέλη που πιστεύουν ότι η Γερμανία έχει κάνει πολύ λίγα για να σφυρηλατήσει μια κοινή απάντηση στην ενεργειακή κρίση, η οποία απειλεί να οδηγήσει την οικονομία της ευρωζώνης σε ύφεση.

Οπως σημειώνουν οι Financial Times, η ενεργειακή κρίση έχει πυροδοτήσει νέα συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για περαιτέρω κοινό δανεισμό, μετά το άνευ προηγουμένου πρόγραμμα αύξησης χρέους των 800 δισ. ευρώ, που παρείχε ανακούφιση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το κόστος δανεισμού των Βρυξελλών ήταν από τα χαμηλότερα της ευρωζώνης πέρυσι, όταν άρχισε να εκδίδει ομόλογα πανδημίας. Η ΕΕ πούλησε ένα 10ετές ομόλογο τον Ιούνιο του 2021 με απόδοση 0,086%, όταν το γαλλικό και το βελγικό 10ετές χρέος διαπραγματεύονταν με αποδόσεις 0,171% και 0,146% αντίστοιχα.

Αυτό έχει συμβολική σημασία, σύμφωνα με τους FT, καθώς όταν ξεκίνησε το Ταμείο Ανάκαμψης, το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού της Επιτροπής ήταν όχι μόνο χαμηλότερο από ό,τι στις πιο «επικίνδυνες» οικονομίες της ΕΕ, όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα, αλλά και από χώρες όπως η Γαλλία, προβλήθηκε ως όφελος. Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας παραμένει υψηλότερο από αυτό της Κομισιόν σήμερα.

Η Επιτροπή αναγκάστηκε πρόσφατα να ζητήσει συμπλήρωση των δημοσιονομικών σχεδίων της για το 2023, δεδομένου του αυξανόμενου κόστους δανεισμού. Προέβλεπε την ανάγκη για επιπλέον 450 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του υψηλότερου επιτοκίου δανεισμού της ΕΕ το επόμενο έτος, πέρα από το προηγουμένως προβλεπόμενο κόστος του 1,03 δισ. ευρώ για το 2023.

Επιπλέον, ο Λίντνερ διαφώνησε με τις προγραμματισμένες προτάσεις της Επιτροπής για μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, δηλαδή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η Επιτροπή σχεδιάζει μια γενική αναθεώρηση που θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν σε πολυετή, ειδικά για κάθε χώρα, σχέδια για να θέσουν υπό έλεγχο τα χρέη τους σε συνεργασία με την ΕΕ.

Η πρόταση, που αναμένεται τον επόμενο μήνα, θα δώσει στις χώρες της ΕΕ περισσότερα περιθώρια για να σχεδιάσουν τη δική τους πορεία για το χρέος –σε αντάλλαγμα για αυστηρότερη εποπτεία από τις Βρυξέλλες.

Ο γερμανός υπουργός είπε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να δεχτεί «πιο αργούς ρυθμούς προσαρμογής» για τις υπερχρεωμένες χώρες ως μέρος των μεταρρυθμίσεων του δημοσιονομικού συμφώνου, αλλά πρέπει να υπάρχει ακόμη μεγάλη έμφαση στη «συνεπή, σταδιακή μείωση του ελλείμματος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...