646
«Αναμέτρηση ανδρικής ομάδας με παιδική» είπε ο Γκάρι Νέβιλ για το ντέρμπι του Μάντσεστερ. Και «παιδική» εννοούσε τη Γιουνάιτεντ... | REUTERS/Craig Brough

Το δράμα των οπαδών τής Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Sportscaster Sportscaster 7 Μαρτίου 2022, 19:43
«Αναμέτρηση ανδρικής ομάδας με παιδική» είπε ο Γκάρι Νέβιλ για το ντέρμπι του Μάντσεστερ. Και «παιδική» εννοούσε τη Γιουνάιτεντ...
|REUTERS/Craig Brough

Το δράμα των οπαδών τής Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Sportscaster Sportscaster 7 Μαρτίου 2022, 19:43

Ο Ρόι Κιν και ο Γκάρι Νέβιλ, εμβληματικές μορφές της Γιουνάιτεντ την εποχή της ακμής της και -σήμερα- ποδοσφαιρικοί τηλεσχολιαστές, ήταν έτοιμοι να βάλουν τα κλάματα καθώς προσπαθούσαν εξηγήσουν, το βράδυ της Κυριακής, πώς το πολυαναμενόμενο ντέρμπι του Μάντσεστερ εξελίχθηκε σε… μονόλογο της Σίτι. «Ηταν ένα ντροπιαστικό ματς, που πρέπει να “τελειώσει” παίκτες και καριέρες στον σύλλογο», τόνισε στο SkySports ο Ιρλανδός, ο οποίος στο «Ολντ Τράφορντ» πανηγύρισε 17 από τα 19 τρόπαια που κατέκτησε. «Εμοιαζε περισσότερο με αναμέτρηση ανδρικής ομάδας με παιδική», είπε οργισμένος ο Νέβιλ, που φορούσε τη φανέλα των «Κόκκινων Διαβόλων» επί 20 χρόνια (1991-2011).

Από τότε που η Γιουνάιτεντ «έχασε» τον σερ Αλεξ Φέργκιουσον, και η Σίτι συνάντησε τον Πεπ Γκουαρντιόλα, ο συσχετισμός δυνάμεων στο Μάντσεστερ άλλαξε, άρδην. Αλλά ακόμη και στη δεκαετία της παρακμής της, η Γιουνάιτεντ πολύ σπάνια έχανε από τη μισητή της γειτόνισσα «μέσα – έξω» την ίδια σεζόν. Εφέτος, ήταν η τρίτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο. Κι αυτή η τελευταία της ήττα (4-1) στο «Ετιχαντ» ήταν, ίσως, η πιο ταπεινωτική από κάθε προηγούμενη.

Ιδίως στο δεύτερο 45λεπτο του ντέρμπι, η Γιουνάιτεντ δεν ανησύχησε τους «Πολίτες» ούτε μια στιγμή. Η κατοχή της μπάλας ήταν συντριπτική υπέρ των γηπεδούχων (79%-21%), ενώ στο φινάλε του ματς -για, περίπου, 15 λεπτά- έφτασε σε αδιανόητο ποσοστό (92%-8%). Σε κάθε πάσα παίκτη της Σίτι προς κάποιον συμπαίκτη του, οι θεατές στις εξέδρες φώναζαν «Ολε, Ολε», διασκεδάζοντας με την αδυναμία των αντιπάλων να προβάλουν αντίσταση. Οι τελικές προσπάθειες για γκολ ήταν 14-0. Και τα xGoals (αναμενόμενα γκολ) της Γιουνάιτεντ, το… απόλυτο «μηδέν» σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Η Σίτι κατάφερε να πάρει προβάδισμα στο σκορ στο 5ο, κιόλας, λεπτό με γκολ του Κέβιν ντε Μπρόινε. Το 50ο τέρμα του υπέροχου βέλγου χαφ στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν το δεύτερο πιο γρήγορο γκολ στα χρονικά των ντέρμπι του Μάντσεστερ. Ο Σάντσο ισοφάρισε στο 22′, όμως οι γηπεδούχοι δεν πτοήθηκαν. Πέτυχαν άλλα τρία γκολ. Και ο δείκτης του σκορ θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος, αν στα γκολπόστ της Γιουνάιτεντ δεν υπήρχε ο ντε Χέα. Η πρωτοπόρος Σίτι ανέκτησε τη διαφορά των έξι βαθμών που είχε από τη Λίβερπουλ (η οποία έχει δώσει έναν αγώνα λιγότερο), ενώ η Γιουνάιτεντ βρίσκεται στην πέμπτη θέση της κατάταξης, 22 πόντους μακριά από την κορυφή. Εχει σημειώσει 23 γκολ λιγότερα από τη μεγάλη της αντίπαλο, κι έχει δεχτεί 20 περισσότερα.

Αλλαγή στον πάγκο

Ο Σόλσκιερ έφυγε, ο Ραλφ Ράνγκνικ ήρθε, κάποια θετικά αποτελέσματα είχαν δημιουργήσει την ελπίδα ότι η ομάδα ανακάμπτει, όμως μετά την «τεσσάρα» από τους άσπονδους εχθρούς, οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ έπεσαν, πάλι, σε κατάθλιψη. Οπως προκύπτει από τις αναρτήσεις τους στα social media, το τι φταίει γι’ αυτά τα χάλια είναι -για ‘κείνους- άλυτο μυστήριο.

Ενα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο: πως το κλίμα στα αποδυτήρια είναι κάθε άλλο παρά οικογενειακό. Φαίνεται από τις τάσεις φυγής που εκδηλώνουν αρκετοί παίκτες, όπως ο Μάρκους Ράσφορντ, ο Πολ Πογκμπά, κ.λπ. Αλλά και από την αντίδραση του Κριστιάνο Ρονάλντο όταν -λίγες ώρες πριν από την έναρξη του ντέρμπι- δεν είδε το όνομά του στην αποστολή της ομάδας του (επειδή -λέει- υπέφερε από έναν ελαφρύ τραυματισμό. Αντί να βρίσκεται στο πλευρό των συμπαικτών του για να τους εμψυχώσει, πήρε το ιδιωτικό του τζετ και πήγε στην Πορτογαλία. Οπως έγραψε το Athletic, αυτή η κίνησή του δεν άρεσε στους συμπαίκτες του, αλλά και στον προπονητή του, που, μάλλον, έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Η ιστορική ομάδα κατάντησε να μοιάζει με ένα συνονθύλευμα (πανάκριβων) παικτών χωρίς συνοχή και προσανατολισμό, ενώ η εξέδρα στερεύει από υπομονή – δεν αντέχει άλλες απογοητεύσεις. Το δράμα των οπαδών της Γιουνάιτεντ γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς βλέπουν τη Σίτι και τη Λίβερπουλ να «καλπάζουν». Η επιθετική μηχανή του Πεπ Γκουαρντιόλα έχει πετύχει τέσσερα ή περισσότερα τέρματα, οκτώ φορές σε αυτή τη σεζόν (και 50 από τότε που ο Καταλανός αφίχθη στο Μάντσεστερ). Ενώ οι «Κόκκινοι» του Γίργκεν Κλοπ, μετά την κατάκτηση του Λιγκ Καπ, εξακολουθούν να διεκδικούν τα τρόπαια και στις υπόλοιπες διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...