401
Οι χάκερ μπορούν εύκολα όπως φαίνεται να αποκτήσουν πρόσβαση στα αεροπορικά μας εισιτήρια | .

Προσοχή στο αεροπορικό εισιτήριό σας, ελλοχεύουν οι χάκερ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2017, 19:11
Οι χάκερ μπορούν εύκολα όπως φαίνεται να αποκτήσουν πρόσβαση στα αεροπορικά μας εισιτήρια | .

Προσοχή στο αεροπορικό εισιτήριό σας, ελλοχεύουν οι χάκερ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2017, 19:11

Ενα ακόμη τομέα όπου οι χάκερ μπορούν να απλώσουν με ευκολία το χέρι τους και να προξενήσουν μια σειρά από προβλήματα έκανε γνωστό η γερμανική εταιρεία διαδικτυακής ασφαλείας SR Labs. Η εταιρεία κάνει λόγο για σοβαρά κενά ασφαλείας στο παγκόσμιο σύστημα που χρησιμοποιείται για τον συντονισμό των ταξιδιωτικών κρατήσεων μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών, των ταξιδιωτικών πρακτόρων και των ιστοσελίδων σύγκρισης τιμών.

Οι αεροπορικές κρατήσεις βασίζονται σε μια πλατφόρμα, το Παγκόσμιο Σύστημα Διανομής (GDS). Για τους περισσότερους ταξιδιώτες η τεχνολογία συνδέεται με το εξαψήφιο Μητρώο Ονόματος Επιβάτη (PNR), το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται για τα διαδικτυακά check-in και την παραλαβή του εισιτηρίου. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που παρέχουν εκδοχές του συστήματος GDS. Ομως οι εκδοχές του GDS που χρησιμοποιούνται κατά βάση στην αεροπορική βιομηχανία είναι εκείνη που ανέπτυξε στη δεκαετία του 1960 η εταιρεία Sabre και εκείνη που ανέπτυξε την δεκαετία του 1980 η εταιρεία Amadeus.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η παλαιότητα αυτών των συστημάτων και η έλλειψη σύγχρονων εργαλείων ασφαλείας τόσο στον σχεδιασμό του ίδιου του συστήματος όσο και στην πληθώρα των ιστοσελίδων και υπηρεσιών που ελέγχουν την πρόσβαση σε αυτό, το καθιστά ευάλωτο σε «επιθέσεις». Είναι έτσι αρκετά εύκολο για έναν ικανό χάκερ να υποκλέψει τα προσωπικά στοιχεία από τις αεροπορικές κρατήσεις, να «κλέψει» πτήσεις αλλάζοντας τα στοιχεία του εισιτηρίου ή να αποκτήσει εκατομμύρια αεροπορικά μίλια. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, το σύστημα PNR αποτελεί πηγή για πολλές από τις ευπάθειες που έχουν ανακαλυφθεί.

Kατά τη διάρκεια του συνεδρίου για το χάκινγκ, το Chaos Communication Congress, που διεξήχθη πριν από λίγες μέρες στο Αμβούργο, οι ερευνητές Κάρστεν Νόλ και Νεμάνια Νικοντίτσεβικ παρουσίασαν πόσο εύκολο είναι να διαβάσει ένας χάκερ το barcode της κάρτας επιβίβασης χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες εφαρμογές.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες επιβάτες που ανεβάζουν στο Instagram φωτογραφίες τους καθώς περιμένουν στην αίθουσα αναμονής ενός αεροδρομίου, κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κλοπής των προσωπικών τους στοιχείων.

Επιπλέον, οι χάκερ θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες με σκοπό να ακυρώσουν ένα αεροπορικό εισιτήριο και να χρησιμοποιήσουν την πίστωση προκειμένου να κλείσουν νέα εισιτήρια τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι. Επίσης θα μπορούσαν με σχετικά εύκολο τρόπο να κλέψουν εκατομμύρια αεροπορικά μίλια και να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους. Οι δύο ερευνητές τόνισαν ότι θα πρέπει να γίνουν κινήσεις για την αναβάθμιση του συστήματος, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους κλοπές των προσωπικών δεδομένων των επιβατών.