485
Ο Μάικ Πομπέο μιλά στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη | REUTERS

Σκληρές διαπραγματεύσεις για τη νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2019, 10:56
Ο Μάικ Πομπέο μιλά στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη
|REUTERS

Σκληρές διαπραγματεύσεις για τη νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2019, 10:56

Ολοκληρώθηκαν οι σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ με σκοπό την αναθεώρηση και επικαιροποίηση της Διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA).

Οπως σημειώνει στο «Βήμα της Κυριακής» (με συνδρομή) ο διπλωματικός συντάκτης του Αγγελος Αθανασόπουλος, οι δύο πλευρές ήθελαν να κλείσει το ζήτημα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, στις 5 Οκτωβρίου, με την υπογραφή ενός Πρωτοκόλλου Επικαιροποίησης, όμως υπήρξαν αρκετά ζητήματα νομικής αλλά και πολιτικής φύσεως που κυριάρχησαν στις συνομιλίες.

Η Αθήνα επεδίωκε κάποιου είδους πολιτικές εγγυήσεις/δεσμεύσεις στήριξης της χώρας μας, ιδιαίτερα έναντι μιας πολύ διεκδικητικής Τουρκίας. Αλλωστε, η αναθεώρηση της MDCA συνιστά μείζονα κίνηση στη σκακιέρα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε μια περίοδο σημαντικότατων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και η ανάγκη ανταλλαγμάτων προβάλλει επιτακτική.

Oι διαπραγματεύσεις, που διεξήχθησαν με τη συμμετοχή των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, καθώς επίσης και στελεχών της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη (EUCOM), ολοκληρώθηκαν έπειτα από πέντε γύρους συνομιλιών.

Ο στόχος ήταν να έχει ολοκληρωθεί η διελκυστίνδα ανταλλαγής προσχεδίων μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου ώστε το σχετικό Πρωτόκολλο να υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Πομπέο (φτάνει στην Αθήνα το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου). Αυτό κατέστη εφικτό και ο κ. Πομπέο θα το υπογράψει μαζί με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Οι συνομιλίες, που ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάιο, εστιάστηκαν στις αλλαγές που θα γίνονταν στο παράρτημα της διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας και όχι στο βασικό τμήμα της. Η διαφοροποίηση αυτή είναι κρίσιμη: στο βασικό μέρος της MDCA περιλαμβάνεται η διάρκεια της συμφωνίας, ενώ στο παράρτημα εντοπίζονται οι κρίσιμες τεχνικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων επί ελληνικού εδάφους.

Στην παρούσα φάση δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση για τη χρονικά μεγαλύτερη ισχύ μιας ανανεωμένης συμφωνίας, αναφέρει «Το Βήμα». Η Ουάσιγκτον πρότεινε μία τουλάχιστον πενταετή χρονική διάρκεια ισχύος, με εναλλακτικές επιλογές την οκταετή ή 10ετή διάρκεια –με δυνατότητα αυτόματων ανανεώσεων ουσιαστικά επ’ αόριστον. Το ζήτημα για αλλαγή της διάρκειας μάλλον παραπέμπεται για το 2020. Αλλωστε, η θεσμοποίηση του στρατηγικού διαλόγου, ο δεύτερος γύρος του οποίου θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 7 και 9 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή άλλων στελεχών της αμερικανικής κυβερνήσεως, αμέσως μετά την επίσκεψη Πομπέο, θεωρείται πλέον κατάλληλο φόρουμ για τέτοιου είδους συζητήσεις.

Oπως είχε αποκαλύψει η ίδια κυριακάτικη εφημερίδα σε εκτενές δημοσίευμά της στο φύλλο της 18ης Αυγούστου, οι αλλαγές στη MDCA αφορούν τη συμπερίληψη, πέραν της αεροπορικής βάσης της Σούδας στην Κρήτη, των άλλων τριών περιοχών στις οποίες παρατηρείται την τελευταία τετραετία έντονη αμερικανική στρατιωτική παρουσία. Πρόκειται για τις αεροπορικές βάσεις της Λάρισας και του Στεφανοβικείου, του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, αλλά επίσης της προβλήτας Μαραθίου στην Κρήτη, η οποία, αν και λιγότερο γνωστή ως εγκατάσταση, αποτελεί κομβική συνεισφορά στις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις λόγω του κρηπιδώματος Κ-14 που προσφέρει τη δυνατότητα φιλοξενίας αεροπλανοφόρων. Το καθεστώς της όμως είναι περίπλοκο διότι σήμερα φέρει νατοϊκό μανδύα και η μετατροπή του σε διμερές δεν είναι απλή.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...