960
«όλες οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στο κράτος που έχουν μέσα τη στοχοθεσία, την αξιολόγηση, τις πειθαρχικές κυρώσεις - πράγματα αναγκαία για να έχουμε καλύτερο κράτος - καταψηφίστηκαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από ΠΑΣΟΚ»., σημείωσε ο κ. Σκέρτσος | INTIMEnews

Σκέρτσος: Αμετανόητος ο Τσίπρας – το μόνο που θα φέρει, είναι νέο μνημόνιο και νέα επιτήρηση

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2023, 12:58
«όλες οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στο κράτος που έχουν μέσα τη στοχοθεσία, την αξιολόγηση, τις πειθαρχικές κυρώσεις - πράγματα αναγκαία για να έχουμε καλύτερο κράτος - καταψηφίστηκαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από ΠΑΣΟΚ»., σημείωσε ο κ. Σκέρτσος
|INTIMEnews

Σκέρτσος: Αμετανόητος ο Τσίπρας – το μόνο που θα φέρει, είναι νέο μνημόνιο και νέα επιτήρηση

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2023, 12:58

Τα διλήμματα τα οποία, σύμφωνα με την κυβερνητική προσέγγιση, θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο πολίτης στην κάλπη, έθεσε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1».

Ο κ. Σκέρτσος ανέπτυξε τις τέσσερις προτεραιότητες της δεύτερης κυβερνητικής θητείας, σε περίπτωση επανεκλογής της Νέας Δημοκρατίας: α)ριζική μεταμόρφωση του κράτους, β) αναμόρφωση του ΕΣΥ, γ)συνέχιση ανάκαμψης της οικονομίας με αύξηση των μισθών και δ)στεγαστική πολιτική, ενώ στον αντίποδα, χαρακτήρισε αδιόρθωτο και αμετανόητο τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς όπως επεσήμανε, αυτό που διακυβεύεται με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι νέο μνημόνιο και νέα επιτήρηση.

«Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε το 2019», επαλάβε ο υπουργος Επικρατείας, ξεκινώντας τη συνέντευξή του στο «Κανάλι 1», και ενδεικτικά αναφέρθηκε στη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, στην αύξηση μισθών κ.α.

Αυτό που «οι πολίτες καλούνται να κρίνουν και να συγκρίνουν», σημείωσε, «είναι αν θα πάνε τελικά στις 21 Μαΐου να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχισθεί η πολιτική ανάταξης της οικονομίας και του οικονομικού κλίματος […] ή αν θα μπούμε σε μια περίοδο αβεβαιότητας».

Εξειδικεύοντας, ακολούθως, στον κυβερνητικό απολογισμό, υπογράμμισε  ότι «έχουν μπει επιπλέον 1.670 ευρώ στην τσέπη κάθε νοικοκυριού, (του οποίου μέλος) αμείβεται με κατώτατο μισθό, χάρη στις τρεις συνεχόμενες αυξήσεις. Δεν λέμε ότι αυτό λύνει το πρόβλημα. Σε καμία περίπτωση. Όντως, ο πληθωρισμός είναι υψηλός, είναι εισαγόμενος», αλλά «εμείς δημιουργούμε συνθήκες για δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία φέρνει περισσότερες δουλειές», θέλησε να επισημάνει.

Και εκτός από το στόχο της δημιουργίας θέσεων εργασίας, τίθεται πλέον και εκείνος των καλύτερων αμοιβών. Αυτό όμως, τόνισε, «μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια κυβέρνηση που πιστεύει γνήσια και αυθεντικά στην έννοια της υγιούς επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων», επικαλούμενος στο σημείο αυτό το  ρεκόρ ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα και το ρεκόρ εξαγωγών στην τελευταία 20ετία που επιτεύχθηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στο θέμα της ακρίβειας, ο κ. Σκέρτσος αναγνώρισε ότι «ο πληθωρισμός προφανώς είναι ένα πρόβλημα», αλλά, όπως είπε, είναι πλέον σε φθίνουσα πορεία.

«Αυτή τη στιγμή -σημείωσε- η Ελλάδα έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη -και αυτό έχει συμβεί, γιατί έχουμε δώσει μεγάλη μάχη να κρατήσουμε χαμηλά τα τιμολόγια ενέργειας […] δίνουμε μάχη στα σούπερ μάρκετ με το “Καλάθι του νοικοκυριού” και το Market Pass».

Για την τραγωδία των Τεμπών, επανέλαβε πως έδειξε πόσο άνιση είναι η μάχη με το βαθύ, αναχρονιστικό κράτος, το οποίο «δεν λειτουργεί με την κουλτούρα της υπευθυνότητας, της εργασιακής ευθύνης που θέλουμε να βλέπουμε σε όλες τις λειτουργίες του κράτους».

«Οι πολίτες θα κρίνουν και τα επιτεύγματα και τις αστοχίες. Εμείς αναγνωρίζουμε πού έχουμε πάει καλά και πού όχι, και όπου δεν πήγαμε καλά, θα το διορθώσουμε. Αντιθέτως η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει κανένα λάθος της […] επιλέγει μια απόλυτη ισοπέδωση, υπονομεύει εν τέλει, τη δική της πρόταση πολιτικής που καταθέτει», ήταν η παρατήρησή του, για να περάσει στη συνέχεια στην κριτική για τις προεκλογικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα:

«Μας λέει πάλι ο κ. Τσίπρας για πακέτα “Θεσσαλονίκης Νο2”. Το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε, αντιθέτως έφερε νέο μνημόνιο, ύφεση, capital controls, κλειστές τράπεζες, υπερφορολόγηση -έκανε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που έλεγε. Και συνεχίζει και σήμερα να κάνει ακριβώς το ίδιο. Τάζει λαγούς με πετραχήλια χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι η χώρα έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής που έχει καταθέσει», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Κατά συνέπεια, συνέχισε, «αυτό που διακυβεύεται με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι νέο μνημόνιο και νέα επιτήρηση. Γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα να καλυφθούν όσα υπόσχεται με τόση ελαφρότητα ο κ. Τσίπρας. Αρα, είναι αμετανόητος, αδιόρθωτος -και αυτό είναι και το πρόβλημα της πολιτικής πρότασης της αντιπολίτευσης».

Στον αντίποδα, τόνισε ο κ. Σκέρτσος, η χώρα «αντιμετώπισε με επάρκεια» τα τελευταία χρόνια επάλληλες πολυ-κρίσεις «χάρη στην αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», γι’ αυτό και «πρέπει να συνεχίσει αυτόν το δρόμο».

Και «είναι στην κρίση των πολιτών αν θέλουν να συνεχίσουν σε ένα δρόμο σταθερότητας, με μεγαλύτερη, όμως, τόλμη και ταχύτητα σε όσα πρέπει να διορθωθούν ή σε ένα δρόμο παραλυσίας, ακυβερνησίας και ασυνεννοησίας. Γιατί εκεί θα καταλήξουμε, δεν υπάρχουν καθαρές προτάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Το μόνο που υπάρχει, είναι μια ασαφής, αόριστη επίκληση κάποιων συνεργασιών χωρίς ουσιαστικό, προγραμματικό περιεχόμενο αλλά και ειλικρινή δέσμευση για επίλυση των προβλημάτων», σημείωσε, για να υπενθυμίσει ότι  «όλες οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στο κράτος που έχουν μέσα τη στοχοθεσία, την αξιολόγηση, τις πειθαρχικές κυρώσεις – πράγματα αναγκαία για να έχουμε καλύτερο κράτος – καταψηφίστηκαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από ΠΑΣΟΚ».

Συμπερασματικώς, «προβλήματα που απασχολούν τη μέση ελληνική οικογένεια βλέπουμε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν ούτε την εντιμότητα, ούτε την καθαρότητα στις θέσεις να τα διαχειριστούν». Τούτων δοθέντων, το δίλημμα είναι είτε «άλμα προς τα εμπρός» είτε «βήμα σημειωτόν που δεν λύνει κανένα πρόβλημα ή, ακόμη, και άλμα προς τα πίσω», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας στην «αξιολόγηση» αυτή των υποσχέσεων που μοιράζει αφειδώς ο Αλέξης Τσίπρας στην τελική ευθεία για τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο κ. Σκέρτσος παρέθεσε τους τέσσερις βασικούς στόχους – τις τέσσερις προτεραιότητες  της ΝΔ για την επόμενη τετραετία:

– Ριζική μεταμόρφωση του κράτους,  ώστε όπως είπε, «να εμπεδωθεί η αξιολόγηση σε κάθε επίπεδό του, η υπευθυνότητα, η σοβαρότητα, η ποιότητα στις υπηρεσίες του. Αυτό που ζήσαμε στα Τέμπη, δεν μπορεί να συμβεί ξανά ποτέ».

– Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, «που γνωρίζουμε ότι στάθηκε στα πόδια του στη διάρκεια της πανδημίας. Ομως, τώρα και αυτό πρέπει να κάνει άλματα για να έχει καλύτερες υπηρεσίες και υποδομές, για να αισθάνονται την οφειλόμενη αξιοπρέπεια οι πολίτες».

-Συνέχιση δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας, «ώστε να μπορούμε να στηρίζουμε τα εισοδήματα και να συγκλίνουμε, επιτέλους, εισοδηματικά με την υπόλοιπη Ευρώπη».

-Εφαρμογή στεγαστικής πολιτικής που θα μειώσει το μεγάλο παράγοντα κόστους σε κάθε νοικοκυριό και εισόδημα μέσα από την αγορά νέων σπιτιών. «Είναι ένα ζήτημα που αφορά πολύ τους νέους ανθρώπους να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Εχουν ήδη κατατεθεί 8.000 αιτήσεις στις τράπεζες», σημείωσε ο κ. Σκέρτσος και επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση για διπλασιασμό των σχετικών πόρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...