1781
Ο Πρόεδρος της Βουλής στον απολογισμό του κοινοβουλευτικού έργου κατά την τελευταία του ομιλία στην Ολομέλεια του Σώματος στις 11 Απριλίου για την ΙΗ’ Περίοδο | Βουλή των Ελλήνων

Η καβαφική κατακλείδα Τασούλα στην παραγωγικότερη Βουλή της τελευταίας τεσσαρακονταετίας

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2023, 11:47
Ο Πρόεδρος της Βουλής στον απολογισμό του κοινοβουλευτικού έργου κατά την τελευταία του ομιλία στην Ολομέλεια του Σώματος στις 11 Απριλίου για την ΙΗ’ Περίοδο
|Βουλή των Ελλήνων

Η καβαφική κατακλείδα Τασούλα στην παραγωγικότερη Βουλή της τελευταίας τεσσαρακονταετίας

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2023, 11:47

Με την ψήφιση του 423ου νομοσχεδίου της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε, ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου, η παραγωγικότερη κοινοβουλευτική περίοδος των τελευταίων 40 ετών.

Ηταν η ΙΗ περίοδος που διήρκησε από τις 17 Ιουλίου 2019 έως και τις 11 Απριλίου 2023, κατά την οποία ψηφίστηκαν 270 νόμοι και 153 διεθνείς συμβάσεις, καταγράφοντας έτσι αυξηση  κατά 49% σε σύγκριση με την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο (από 1η Οκτωβρίου έως 11 Ιουνίου του 2019) κατά την οποία ψηφίστηκαν 284 νόμοι.

«Αυτή η Βουλή είναι η παραγωγικότερη των τελευταίων 40 ετών. Την πλησιάζει από πλευράς νομοθετικής παραγωγής η Βουλή του 2000-2004, που είχε 408 νομοθετήματα. Την ξεπερνούν οι Βουλές της Μεταπολίτευσης, οι οποίες είχαν περισσότερα από 400 νομοθετήματα μέχρι το 1981, λόγω του ότι έπρεπε να αλλάξουν οι νόμοι της δικτατορίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, κατά την τελευταία του ομιλία στην Ολομέλεια εν είδει απολογισμού.

Στον ποσοτικό και ποιοτικό απολογισμό του έργου της Εθνικής Αντιπροσωπείας ο Πρόεδρος της Βουλής παρουσίασε αναλυτικά το μέγεθος της κοινοβουλευτικής εργασίας που επιτελέστηκε. «Για να αντιληφθούμε όλοι –όπως τόνισε– το μέγεθος της εργασίας που επιτελέστηκε, παρότι ούτε σε όλα ήμασταν σύμφωνοι, ούτε οι αντιδράσεις ή οι διενέξεις αποφεύχθηκαν, αν και όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι της Δημοκρατίας».

Οπως προαναφέρθηκε, από τον Ιούλιο του 2019 έως την τελευταία συνεδρίαση, η Βουλή ψήφισε 423 νόμους  (270 νομοσχέδια και 153 συμβάσεις), εμφανίζοντας αύξηση 50% από την προηγούμενη τετραετία.

Ψηφίστηκαν μόλις τρία επείγοντα και επτά κατεπείγοντα σχέδια νόμου, έναντι 47 επειγόντων και κατεπειγόντων νομοθετημάτων την προηγούμενη περίοδο.

Οι τροπολογίες, νομοθετική δράση στην οποία ασκείται κριτική, μειώθηκαν κατά 50%, καθώς ψηφίστηκαν 717 από 1.422 την προηγούμενη τετραετία.

Συγκροτήθηκαν δύο Προανακριτικές και δύο Εξεταστικές Επιτροπές, όπως και στην αμέσως προηγούμενη τετραετία. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συνεδρίασε 98 φορές (από 90 την προηγουμένη περίοδο), πραγματοποιήθηκαν 1.304 συνεδριάσεις Διαρκών Επιτροπών, έναντι 996 (αύξηση 31%).

Στον Κοινοβουλευτικό Ελεγχο συζητήθηκαν 2.553 επίκαιρες ερωτήσεις, αυξημένες κατά 51% έναντι των 1.687 της προηγούμενης περιόδου. Οπως διευκρίνισε ο κ. Τασούλας, από όσες ερωτήσεις προγραμματίστηκαν, συζητήθηκε το 76%, ενώ το 24% δεν συζητήθηκε, ύστερα  από συνεννόηση, λόγω κωλύματος είτε του υπουργού είτε του ερωτώντος  βουλευτή. «Είχαμε δύο αδικαιολόγητες απουσίες στις 3.374, δηλαδή μηδενικό ποσοστό, 0,06%, ενώ η προηγούμενη τετραετία είχε 30% αδικαιολόγητα κωλύματα υπουργών στη συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Αντίστοιχα, σημείωσε, τα επείγοντα και κατεπείγοντα «τα οποία μας είχαν ενοχλήσει και ιδιαίτερα την αντιπολίτευση τους πρώτους δύο μήνες της παρούσας θητείας», περιορίστηκαν στον πολύ μικρό αριθμό των δέκα νομοσχεδίων (τρία επείγοντα, επτά κατεπείγοντα) έναντι 47 επειγόντων και κατεπειγόντων νομοσχεδίων της προηγούμενης τετραετίας.

Ενώ, όπως υπογράμμισε, και οι τροπολογίες, «για τις οποίες δεχόμαστε μεγάλη κριτική», μειώθηκαν κατά 50% μέσα στην παρούσα τετραετία και για την ακρίβεια ψηφίστηκαν 717 τροπολογίες έναντι 1.422 την προηγούμενη περίοδο.

«Είναι σημαντική η διαφορά. Δεν λέω ότι οι 717 είναι λίγες, αλλά επειδή τα πράγματα είναι συνήθως σε σύγκριση με κάτι άλλο, τολμώ να πω ότι η σύγκριση είναι συντριπτική», παρατήρησε ο Πρόεδρος της Βουλής, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα  ότι η επόμενη Βουλή θα τις περιορίσει ακόμη περισσότερο.

Κατά τον απολογισμό του κοινοβουλευτικού έργου, ο κ. Τασούλας δεν παρέλειψε να  ευχαριστήσει τον γενικό γραμματέα της Βουλής, Γιώργο Μυλωνάκη και τον ειδικό γραμματέα, Βασίλη Μπαγιώκο, όπως και τον Στέλιο Κουτνατζή, γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, για την πολύτιμη συνεργασία τους ώστε να παραχθεί το σημαντικό έργο που επιτελέσθηκε.

«Ολη αυτή η ποσοτική βελτίωση, τόνισε,  οφείλεται σε όλες και σε όλους, οφείλεται στο Προεδρείο, στους Αντιπροέδρους, στον ειδικό γραμματέα κ. Μπαγιώκο, που τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως. Είναι, όπως λέμε, ο άνθρωπος, ο οποίος νυχθημερόν κοπιάζει και συνεργάζεται με όλες τις παρατάξεις για να προχωρήσει το κοινοβουλευτικό, το νομοθετικό και το ελεγκτικό Έργο της Βουλής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την ομιλία του κ. Τασούλα δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά  στο κοινωνικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο της Βουλής, στην «κορωνίδα» του οποίου –όπως υπογράμμισε– είναι οι 50 θέσεις εντατικής θεραπείας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Προσφάτως επίσης, υπενθύμισε, η Βουλή ενίσχυσε το Νοσοκομείο της Αεροπορίας και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στη μνήμη των πεσόντων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που υπηρετούσαν στη βάση της Ανδραβίδας και βοήθησε αποφασιστικά τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Καταλήγοντας, ο Κώστας Τασούλας έκανε ειδική μνεία στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία η Βουλή ήταν μεν απροετοίμαστη, αλλά επέδειξε μεγάλη προσαρμοστικότητα.

«Ημασταν όντως απροετοίμαστοι για την πανδημία», αναγνώρισε, «αλλά δεν ήμασταν απροσάρμοστοι. Προσαρμόσαμε τη Βουλή και δώσαμε κι ένα παράδειγμα προς την κοινωνία προφύλαξης, χωρίς να αποποιούμεθα τον ρόλο μας».

Και έκλεισε την ομιλία του απευθυνόμενος στους βουλευτές (οι οποίοι με τη σειρά τους τον χειροκρότησαν όρθιοι μετά το πέρας της), όσους υπηρέτησαν ευόρκως την παρούσα Βουλή, με την… καβαφική προτροπή (από το «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον») «“σαν έτοιμοι από καιρό σαν θαρραλέοι/ σαν που σας αξίζει που αξιωθήκατε μια τέτοια πόλη”, να επανέλθετε με την ψήφο του λαού και στην επόμενη Βουλή υγιείς, παραγωγικοί και χρήσιμοι για τον ρόλο σας και για την αποστολή σας».

Aκολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Τασούλα:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να εισβάλω στη συζήτηση του νομοσχεδίου. Είναι μια μέρα σημαντική, είναι η τελευταία μέρα νομοθετικής εργασίας της παρούσης Βουλής, η οποία κράτησε αισίως τέσσερα χρόνια παρά ελάχιστους μήνες.

Και θα μου επιτρέψετε, ως Πρόεδρος της απερχόμενης Εθνικής Αντιπροσωπείας να προβώ σε έναν μικρό ποσοτικό και ποιοτικό απολογισμό σύντομα, για να αντιληφθούμε όλοι απολογιστικά το μέγεθος της εργασίας που επιτελέστηκε, παρά το ότι ασφαλώς ούτε σε όλα ήμασταν σύμφωνοι ούτε οι αντιδράσεις ή οι διενέξεις αποφεύχθηκαν. Όμως, όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι της Δημοκρατίας, το οποίο στεγάζεται εδώ και πολλές δεκαετίες σε αυτή εδώ την ιστορική Αίθουσα.

Από τον Ιούλιο του 2019 λοιπόν έως και σήμερα, η παρούσα Βουλή, η παρούσα Εθνική Αντιπροσωπεία, ψήφισε τετρακόσιους είκοσι τρεις νόμους, κυριολεκτικά διακόσιους εβδομήντα νόμους και εκατόν πενήντα τρεις διεθνείς συμβάσεις. Αυτό ποσοτικά σημαίνει κυριολεκτικά μια αύξηση 50% περισσότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες από την προηγούμενη τετραετία, η οποία είχε ψηφίσει διακόσια ογδόντα τέσσερα νομοθετήματα, εκατόν ογδόντα επτά νόμους και ενενήντα επτά διεθνείς συμβάσεις.

Βλέπουμε ότι οι διεθνείς συμβάσεις πλησιάζουν σιγά σιγά τον αριθμό των νομοθετημάτων που παράγει το εσωτερικό σύστημα. Κι αυτό βέβαια έχει να κάνει με το γεγονός ότι η χώρα είναι στενά συνδεδεμένη με το διεθνές περιβάλλον, είναι μια χώρα-μέλος κι όχι μία χώρα η οποία είναι σε απομόνωση και συνεπώς οι διεθνείς της υποχρεώσεις εκπληρώνονται μέσω αυτής της νομοθετικής διαδικασίας.

Τα επείγοντα και κατεπείγοντα, τα οποία θυμίζω μας είχαν ενοχλήσει, ιδιαίτερα την Αντιπολίτευση, τους πρώτους δύο μήνες της παρούσης θητείας της Βουλής, περιορίστηκαν τελικά, όπως είχα προεξοφλήσει, σε πολύ μικρό αριθμό. Είχαμε δέκα επείγοντα και κατεπείγοντα. Συγκεκριμένα είχαμε τρία επείγοντα, επτά κατεπείγοντα έναντι σαράντα επτά επειγόντων και κατεπειγόντων νομοθετημάτων της προηγούμενης τετραετίας.

Οι τροπολογίες, για τις οποίες δεχόμεθα μεγάλη κριτική, μειώθηκαν ακριβώς κατά 50% μέσα στην παρούσα τετραετία. Είχαμε επτακόσιες δεκαεπτά τροπολογίες έναντι χιλίων τετρακοσίων είκοσι δύο. Και είμαι βέβαιος ότι η επόμενη Βουλή θα τις περιορίσει ακόμη περισσότερο. Είναι σημαντική η διαφορά. Δεν λέω ότι οι επτακόσιες δεκαεπτά είναι λίγες, αλλά επειδή τα πράγματα είναι συνήθως σε σύγκριση με κάτι άλλο, τολμώ να πω ότι αυτή η σύγκριση είναι συντριπτική.

Είχαμε μια συνταγματική αναθεώρηση, με συζητήσεις γόνιμες σε επιτροπές και στην Ολομέλεια. Εχει ήδη εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό ότι η επόμενη Βουλή θα είναι προτείνουσα Βουλή, κύριε Λοβέρδο, συνεπώς θα πάμε σε μια νέα Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2024, δηλαδή πέντε χρόνια μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ της προηγούμενης αναθεώρησης του 2019. Είχαμε δύο Προανακριτικές, δύο Εξεταστικές και στην παρούσα και στην προηγούμενη Βουλή. Η Θεσμών συνεδρίασε ενενήντα οχτώ φορές έναντι ενενήντα της προηγούμενης τετραετίας, κυρίως για θέματα κριτικής και ασκήσεως κριτικής προς την κυβέρνηση.

Εχουμε χίλιες τριακόσιες τέσσερις συνεδριάσεις Διαρκών Επιτροπών έναντι εννιακοσίων ενενήντα έξι της προηγούμενης τετραετίας, μια αύξηση 31% κι αυτό εξυπακούεται γιατί είχαμε αύξηση των νομοθετημάτων. Συζητήθηκαν δύο χιλιάδες πεντακόσιες πενήντα τρεις επίκαιρες ερωτήσεις, αυξημένες κατά 51% έναντι των χιλίων εξακοσίων ογδόντα επτά επικαίρων ερωτήσεων της προηγούμενης τετραετίας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι από τις κατατεθείσες, τις προγραμματισμένες επίκαιρες ερωτήσεις, συζητήθηκε το 76%. Γιατί το 24% έως το 100% δεν συζητήθηκε; Γιατί αυτό προήλθε από μία συνεννόηση λόγω κωλύματος είτε του υπουργού είτε του ερωτώντος. Αρα το 24% που δεν συζητήθηκε από τις προγραμματισμένες, δεν αρνήθηκε κανείς να το συζητήσει αυθαίρετα, αλλά κατόπιν συνεννόησης δεν έγινε. Το 76% λοιπόν των επικαίρων που συζητήθηκαν είναι εντυπωσιακό ποσοστό αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη τετραετία συζητήθηκε το 51% των προγραμματισμένων επικαίρων ερωτήσεων. Αδικαιολόγητες απουσίες Υπουργού άνευ συνεννοήσεως –δηλαδή να μη συζητηθεί η επίκαιρη– είχαμε δύο. Είχαμε δύο αδικαιολόγητες απουσίες στις τρεις χιλιάδες τριακόσιες εβδομήντα τέσσερις, δηλαδή μηδενικό ποσοστό, 0,06%, ενώ η προηγούμενη τετραετία είχε 30% αδικαιολόγητα κωλύματα Υπουργών στη συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων.

Ολη αυτή η ποσοτική βελτίωση οφείλεται σε όλες και σε όλους, οφείλεται στο Προεδρείο, στους Αντιπροέδρους, στον Ειδικό Γραμματέα κ. Μπαγιώκο, που τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως. Είναι, όπως λέμε, ο άνθρωπος, ο οποίος νυχθημερόν κοπιάζει και συνεργάζεται με όλες τις παρατάξεις για να προχωρήσει το Κοινοβουλευτικό, το Νομοθετικό και το Ελεγκτικό Έργο της Βουλής.

Αυτοί οι αριθμοί όλοι σημαίνουν ότι αυτή η Βουλή ήταν η παραγωγικότερη της τελευταίας τεσσαρακονταετίας. Την πλησιάζει από πλευράς νομοθετικής παραγωγής η Βουλή του 2000-2004, που είχε τετρακόσια οχτώ νομοθετήματα. Τώρα έχουμε τετρακόσια είκοσι τρία. Την ξεπερνούν οι Βουλές της Μεταπολίτευσης, οι οποίες είχαν περισσότερα από τετρακόσια μέχρι το 1981, αλλά ένας παράγων που οφείλεται αυτό, είναι ότι έπρεπε να αλλάξουν οι νόμοι της περιόδου της δικτατορίας κι αυτό δημιούργησε μία μεγαλύτερη νομοθετική παραγωγή.

Η Βουλή συνέχισε το κοινωνικό, το πολιτιστικό και το φιλανθρωπικό της έργο με κορωνίδα τις πενήντα θέσεις εντατικής θεραπείας στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” και άλλες πρωτοβουλίες.

Πρόσφατα ενισχύσαμε το Νοσοκομείο της Αεροπορίας και ενισχύσαμε και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στη μνήμη των πεσόντων Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούσαν στη βάση της Ανδραβίδας. Βοηθήσαμε για πρώτη φορά τις Ένοπλες Δυνάμεις αποφασιστικά, με αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων. Και νομίζω πως όλος αυτός ο απολογισμός, επαναλαμβάνω, που συνεχίζει αυτή την ωραία παράδοση της Βουλής, θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί και στην επόμενη περίοδο.

Περάσαμε δύσκολη φάση από τις αρχές του 2020 μέχρι την κατασίγαση της πανδημίας. Σας θυμίζω ότι φτάσαμε τους πρώτους μήνες να συνεδριάζουμε με έξι συναδέλφους εδώ, όπου ο καθένας εκπροσωπούσε το σύνολο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Ημασταν όντως απροετοίμαστοι για την πανδημία, αλλά δεν ήμασταν απροσάρμοστοι. Προσαρμόσαμε τη Βουλή και δώσαμε κι ένα παράδειγμα προς την κοινωνία προφύλαξης, χωρίς να αποποιούμεθα τον ρόλο μας.

Ηθελα να ευχαριστήσω όλες τις παρατάξεις, όλους τους συναδέλφους, όλους τους Αντιπροέδρους, τους υπαλλήλους της Βουλής για τη συμπαράσταση σε αυτή την τεράστια και απροσδόκητη προσπάθεια που κάναμε, ιδίως το 2020, το 2021 και ένα μεγάλο μέρος του 2022 υπό συνθήκες που κάθε εκατό χρόνια συμβαίνουν.

Και να ευχηθώ στους συναδέλφους και τους παρόντες, αλλά και όσους υπηρέτησαν ευόρκως την παρούσα Βουλή, “σαν έτοιμοι από καιρό σαν θαρραλέοι σαν που σας αξίζει που αξιωθήκατε μια τέτοια πόλη”, να επανέλθετε με την ψήφο του λαού και στην επόμενη Βουλή υγιείς, παραγωγικοί και χρήσιμοι για τον ρόλο σας και για την αποστολή σας.

Με το καλό να τα ξαναπούμε και στην επόμενη και στη μεθεπόμενη Βουλή.

Να είστε καλά κι ευχαριστώ όλους για τη συνεργασία σας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...