305
(φωτογραφία αρχείου) | Wikimedia Commons

Σε κρίσιμη κατάσταση λόγω δηλητηρίασης ρώσος πρώην κατάσκοπος στη Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2018, 22:00
(φωτογραφία αρχείου)
|Wikimedia Commons

Σε κρίσιμη κατάσταση λόγω δηλητηρίασης ρώσος πρώην κατάσκοπος στη Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2018, 22:00

Ενας ρώσος πρώην κατάσκοπος και μία γυναίκα ηλικίας περίπου 30 ετών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας βρετανικού νοσοκομείου, με τις Αρχές να πιστεύουν ότι έχουν πέσει θύματα δηλητηρίασης.

Οι πληροφορίες των βρετανικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόκειται για τον 66χρονο Σεργκέι Σκρίπαλ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη στη Ρωσία το 2006 για προδοσία, κατηγορούμενος ότι ενεργούσε ως κατάσκοπος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αφέθηκε ελεύθερος από τις ρωσικές φυλακές το 2010 στο πλαίσιο «ανταλλαγής κατασκόπων» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και βρήκε καταφύγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Σκρίπαλ και η αγνώστων, μέχρι στιγμής, στοιχείων γυναίκα βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους το απόγευμα της Κυριακής σε εμπορικό κέντρο της πόλης Σόλσμπερι στην κομητεία του Γουίλτσαιρ της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Η τοπική αστυνομική διεύθυνση χαρακτήρισε το περιστατικό εξαιρετικά σοβαρό, ανακοινώνοντας ότι το ζευγάρι είχε εκτεθεί σε άγνωστη αλλά πολύ επικίνδυνη ουσία.

Τμήματα της περιοχής του εμπορικού κέντρου αποκλείστηκαν προσωρινά την Κυριακή και το ίδιο συνέβη και στο Περιφερειακό Νοσοκομείο του Σόλσμπερι όπου έχουν διακομιστεί, μέχρι να γίνει η απαραίτητη απολύμανση. Η ειδική μονάδα αντιμετώπισης χημικών περιστατικών αποφάνθηκε πάντως ότι δε συνέτρεχε κίνδυνος ανησυχίας για το ευρύ κοινό.

Οι αστυνομικές αρχές και οι θεράποντες ιατροί δεν επιβεβαιώνουν πληροφορίες ότι οι δύο νοσηλευόμενοι δηλητηριάστηκαν με την ουσία fentanyl, μία συνθετική οπιώδη ουσία που θεωρείται εκατό φορές πιο ισχυρή από την ηρωίνη.

Το περιστατικό αναβιώνει μνήμες από την προ 12 ετών δηλητηρίαση του Αλεξάντερ Λιτβινένκο με τη ραδιενεργή ουσία πολώνιο 210 σε κεντρικό ξενοδοχείο του Λονδίνου.

Ο πρώην κατάσκοπος της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB πιστεύεται από τις βρετανικές αρχές ότι δολοφονήθηκε από δύο πράκτορες της υπηρεσίας αυτής, «πιθανότατα» με έγκριση του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά ποτέ δεν αποδείχτηκε επίσημα. Ο Λιτβινένκο πιστεύεται ότι συνεργαζόταν με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, διατηρούσε σχέσεις με άλλους επικριτές του ρώσου προέδρου και καταφερόταν δημοσίως κατά της FSB.

Τα διεθνή εντάλματα σύλληψης των Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κοφτούν είναι ακόμα σε ισχύ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...