322
Περιορισμός της κυκλοφορίας «μόνο για τα απαραίτητα» στη Βαυαρία | REUTERS/Leonhard Foeger/File Photo

Σε αυστηρό lockdown με έξοδο «μόνο αν υπάρχει λόγος» η Βαυαρία

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2020, 19:51
Περιορισμός της κυκλοφορίας «μόνο για τα απαραίτητα» στη Βαυαρία
|REUTERS/Leonhard Foeger/File Photo

Σε αυστηρό lockdown με έξοδο «μόνο αν υπάρχει λόγος» η Βαυαρία

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2020, 19:51

Τα πιο αυστηρά μέτρα από όλα τα γερμανικά κρατίδια, επιπλέον των ομοσπονδιακών απαγορεύσεων για τον περιορισμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας, έθεσε σε ισχύ ως τις 5 Ιανουαρίου τη Βαυαρία.

Το κρατίδιο – που έχει πληγεί βαρύτερα από άλλα ως προς τον αριθμό των θανάτων και αντιμετωπίζει πίεση στο σύστημα υγείας – αποφάσισε ότι οι πολίτες θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους μόνο για να πάνε στη δουλειά, στον γιατρό ή για ένα σύντομο περίπατο. Σε περιοχές που τα κρούσματα είναι πολλά, προβλέπεται και απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Τα καταστήματα και τα σχολεία παραμένουν ανοικτά, όμως τα παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών θα πρέπει να παρακολουθούν εναλλάξ τα μαθήματά τους στις τάξεις. Παράλληλα, θα επιβάλλονται συνοριακοί έλεγχοι στα σύνορα με την Αυστρία και την Τσεχία, ανέφεραν οι Times.

Ο πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ είπε ότι θα υπάρξει κάποια χαλάρωση των μέτρων για τα Χριστούγεννα, όχι όμως και την Πρωτοχρονιά, η οποία παραδοσιακά γιορτάζεται με μεγάλες ανοιχτές συγκεντρώσεις. «Η κατάσταση είναι δυστυχώς σοβαρή, τα μέτρα απλώς δεν επαρκούν. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα», επισήμανε.

Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φονικό δεύτερο κύμα της πανδημίας. Επέβαλε περιοριστικά μέτρα στις αρχές του Νοεμβρίου, κλείνοντας εστιατόρια και μπαρ και περιορίζοντας τις δημόσιες συναθροίσεις. Αν και η κυβέρνηση Μέρκελ ευελπιστούσε ότι θα ήρε τους περιορισμούς στις αρχές Δεκεμβρίου, η καγκελάριος ανακοίνωσε προ ημερών ότι τα μέτρα παρατείνονται ως τις 8 Ιανουαρίου – αν φυσικά η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Η Βαυαρία, προσθέτουν οι Times, μπορεί να γίνει το πρότυπο και για άλλα κρατίδια, όπως η Σαξονία, η οποία επίσης καταγράφει μεγάλα ποσοστά μολύνσεων.

Η καγκελάριος άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ομοσπονδιακοί κανόνες να αλλάξουν, καθώς με τη μορφή που έχουν σήμερα «δεν θα βγάλουμε τον χειμώνα».

Παρά το ήπιο πανεθνικό lockdown, με τους κλειστούς χώρους διασκέδασης και τα μέτρα περιορισμού συναθροίσεων, τα περιστατικά παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, με πάνω από 140 νέα κρούσματα ανά 100.0000 κατοίκους. Στη Βαυαρία τα κρούσματα ξεπερνούν τα 200 ανά 100.000, επιβαρύνοντας το σύστημα υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...