648
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την τριμερή συνάντηση στο Αμμάν | ΥΠΕΞ/Χάρης Ακριβιάδης

Δένδιας στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας: Ταραχοποιός εκτός νομιμότητας η Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2020, 18:07
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την τριμερή συνάντηση στο Αμμάν
|ΥΠΕΞ/Χάρης Ακριβιάδης

Δένδιας στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας: Ταραχοποιός εκτός νομιμότητας η Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2020, 18:07

Ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας τους συζήτησαν σήμερα Τρίτη στο Αμμάν της Ιορδανίας οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, και της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, σε τριμερή συνάντηση.

Οι τρεις υπουργοί επιβεβαίωσαν το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας και τα πεδία κοινής αντίληψης και κοινής προσέγγισης που έχουν σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εκ νέου στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία έχει καταστεί «ο ταραχοποιός της περιοχής».

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας επισήμανε καταρχάς ότι η διά ζώσης –και όχι διαδικτυακή– συνάντηση των τριών υπουργών «λέει πολλά για τη σημασία που αποδίδουμε στην Ιορδανία και σε αυτή την τριμερή.

«Θα ήθελα να ξεκινήσω συγχαίροντας την Ιορδανία που υπό την ηγεσία του βασιλιά της αποτελεί φάρο ειρήνης και σταθερότητας σε αυτή την πολυτάραχη περιοχή. Γνωρίζουμε πως αντιμετωπίζετε τεράστιες προκλήσεις. Και δεν πρόκειται μόνο για την πανδημία. Για παράδειγμα, έχετε αριθμό ρεκόρ προσφύγων στο έδαφός σας και τους φιλοξενείτε και τους περιθάλπετε ανθρώπινα, χωρίς να χρησιμοποιείτε την παρουσία τους για να εκβιάσετε την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλες χώρες», επισήμανε με μια έμμεση αλλά σαφή αναφορά στην συμπεριφορά της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις, ο υπουργός είπε ότι «εξετάσαμε αρκετά περιφερειακά ζητήματα στις εκτεταμένες συζητήσεις μας. Δυστυχώς, δεν έχουμε την ευλογία να ζούμε σε μία περιοχή χωρίς προβλήματα, το αντίθετο συμβαίνει.

» Συζητήσαμε για τη Λιβύη, συζητήσαμε για τη Συρία, συζητήσαμε για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, συζητήσαμε για το Μεταναστευτικό, συζητήσαμε για την Ανατολική Μεσόγειο και για το Κυπριακό. Και πρέπει να πω ότι βρήκαμε πολλά πεδία κοινής αντίληψης και κοινής προσέγγισης.

»Αυτός είναι ο λόγος, μεταξύ άλλων, που υποστηρίζουμε τη θεσμοθέτηση αυτής της τριμερούς συνεργασίας μέσω της ίδρυσης μίας μόνιμης γραμματείας στη Λευκωσία, καθώς και τη διεύρυνσή της. Για παράδειγμα, συμφωνήσαμε οι τρεις μας ότι θα έπρεπε να επισκεφθούμε μαζί το Ιράκ, καθώς και να πάρουμε μαζί μας τον Αιγύπτιο ομόλογό μας. Ώστε να προβάλουμε ένα παράδειγμα συνεννόησης μεταξύ χωρών».

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών, από αριστερά, Νίκος Χριστοδουλίδης της Κύπρου, Αϊμάν Σαφάντι της Ιορδανίας και Νίκος Δένδιας της Ελλάδας | ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ακόμη τα εξής σε σχέση με τις τριμερείς συνεργασίες και τη συμπεριφορά της Τουρκίας: «Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να επαναλάβω το προφανές, που όμως πιστεύω ότι χρήζει επανάληψης: η τριμερής μας και οι συνεννοήσεις μας δεν στρέφονται εναντίον κανενός. Είναι ανοικτές σε όλες τις χώρες που αποδέχονται τις ίδιες αξίες και μοιράζονται την ίδια αντίληψη: ειρήνη, σταθερότητα και διεθνές δίκαιο.

»Άρα είναι ανοικτή. Δυστυχώς, υπάρχει μία χώρα στην περιοχή – όλοι την γνωρίζουμε – που αμφισβητεί αυτή τη βασική αντίληψη, αυτές τις βασικές προϋποθέσεις. Και αυτή είναι η Τουρκία.

»Η Τουρκία ενεργεί με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο, εκτός των ορίων της διεθνούς νομιμότητας και έχοντας καταστεί δυστυχώς ο ταραχοποιός της περιοχής:

»Απειλώντας με χρήση βίας. Έχει απειλήσει με πόλεμο την Ελλάδα, εάν η Ελλάδα ενεργήσει σύμφωνα με αυτό που αποτελεί κυριαρχικό της δικαίωμα, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.  Εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό. Διαδίδοντας προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις. Επιδεινώνοντας τις προκλήσεις ασφαλείας. Μετακινώντας τζιχαντιστές από τη Λιβύη στον Καύκασο – αυτό που αποκαλώ “πρακτορείο ταξιδίων τζιχαντιστών” – και διακινδυνεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

»Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο και έχουμε επανειλημμένως καλέσει την Άγκυρα να εμπλακεί σε εποικοδομητικό διάλογο με όλες τις χώρες  που είναι νομοταγείς και μοιράζονται τις αξίες που μοιραζόμαστε εμείς».

Ο υπουργός επισήμανε τέλος ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό που συνεργαζόμαστε. Είναι εξαιρετικά σημαντικό που εμβαθύνουμε την κοινή μας αντίληψη. Είναι απολύτως απαραίτητο προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την ευρύτερη περιοχή μας. Δεν χρειαζόμαστε ανασφάλεια και αστάθεια.

»Και πρέπει να πω ότι έχουμε θέσει αρκετές από τις βάσεις προκειμένου να προετοιμάσουμε τη σύνοδο των ηγετών στην Αθήνα στις αρχές του 2021. Θα είναι μεγάλη τιμή για τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη να σας υποδεχθεί στην Αθήνα. Και θεωρώ πως με τη συνάντηση αυτή μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...