504
Λαμπερά χαμόγελα μπροστά στις κάμερες από τον Σι Τζινπίνγκ και τον Τζο Μπάιντεν, στο Μπαλί, τη Δευτέρα | REUTERS/Kevin Lamarque

Μπαλί: Μπάιντεν και Σι συμφώνησαν ότι δεν θέλουν σύγκρουση

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2022, 12:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/11/2022, 17:12
Λαμπερά χαμόγελα μπροστά στις κάμερες από τον Σι Τζινπίνγκ και τον Τζο Μπάιντεν, στο Μπαλί, τη Δευτέρα
|REUTERS/Kevin Lamarque

Μπαλί: Μπάιντεν και Σι συμφώνησαν ότι δεν θέλουν σύγκρουση

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2022, 12:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/11/2022, 17:12

Υστερα από μήνες αυξημένης έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, οι ηγέτες των δύο χωρών συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδονησία.

Είναι η πρώτη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν και του Σι Τζιπίνγκ από το 2015, όταν ο κινέζος πρόεδρος επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον.

Μπροστά στις κάμερες, τα σχόλια των δύο προέδρων ήταν ελπιδοφόρα για τις μεταξύ τους σχέσεις. Ο Μπάιντεν τόνισε πως οι δύο χώρες πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και να επιλύσουν τις διαφορές τους. «Ο κόσμος περιμένει από εμάς να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων», σχολίασε.

«Δεσμεύομαι να διατηρήσω ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ μας, σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και των κυβερνήσεών μας σε όλους τους τομείς, επειδή οι δύο χώρες μας έχουν τόσο πολλά που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Ως ηγέτες των δύο εθνών, μοιραζόμαστε την ευθύνη να δείξουμε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές τους, να αποτρέψουν να μετατραπεί ο ανταγωνισμός σε σύγκρουση και να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε σε επείγοντα, παγκόσμια ζητήματα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν ανέφερε την κλιματική αλλαγή και τη διατροφική ασφάλεια ως προβλήματα τα οποία η διεθνής κοινότητα αναμένει από τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν.

Από την πλευρά του, ο Σι απάντησε πως είναι έτοιμος για ειλικρινείς συνομιλίες πάνω σε στρατηγικά διμερή ζητήματα, καθώς και σε ζητήματα που αφορούν τον υπόλοιπο κόσμο. Επιπλέον, ανέφερε πως αν και τα έχει πει με τον Μπάιντεν αρκετές φορές μέσω τηλεφώνου και βιντεοκλήσης, «τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κατ’ ιδίαν επαφή».

«Επί του παρόντος, η σχέση Κίνας-ΗΠΑ βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση που όλοι μας ανησυχούμε πολύ για αυτήν, διότι δεν είναι προς το θεμελιώδες συμφέρον των δύο χωρών και των λαών μας και δεν είναι αυτό που περιμένει (από εμάς) η διεθνής κοινότητα. Ως ηγέτες των δύο μεγάλων χωρών πρέπει να χαράξουμε τη σωστή πορεία για τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας. Πρέπει να βρούμε τη σωστή κατεύθυνση για τη διμερή σχέση στο μέλλον και να αναβαθμίσουμε τη σχέση αυτή. Η συνάντησή μας έχει προσελκύσει την προσοχή όλου του κόσμου, οπότε πρέπει να συνεργαστούμε με όλες τις χώρες για να δώσουμε περισσότερη ελπίδα στην παγκόσμια ειρήνη, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην παγκόσμια σταθερότητα και ισχυρή ώθηση στην κοινή ανάπτυξη», σημείωσε ο κινέζος πρόεδρος.

Η συνάντησή τους διήρκεσε τρεις ώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν ήγειρε έναν αριθμό δύσκολων θεμάτων στη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης, περιλαμβανομένων και των ενστάσεων των ΗΠΑ για τις «καταναγκαστικές και αυξανόμενα επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ταϊβάν, τις οικονομικές πολιτικές εκτός αγοράς του Πεκίνου και τις πρακτικές στη Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ, και για τα ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερα».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Κίνα σε συνέχεια των συνομιλιών, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Από την κινεζική πλευρά, το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ότι ο Σι είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ πως το θέμα της Ταϊβάν είναι «πολύ κεντρικό για τα συμφέροντα της Κίνας» και η «πρώτη κόκκινη γραμμή» στις διμερείς σχέσεις που δεν πρέπει να παραβιαστεί.

Ο κινέζος πρόεδρος κάλεσε τον Μπάιντεν να «μεταφράσει» τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ απέναντι στο Πεκίνο για την Ταϊβάν «σε χειροπιαστές ενέργειες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...