1020
Φωτογραφία από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τρίτη | INTIMEnews

Σακελλαροπούλου σε Μητσοτάκη: Ζητούμενο η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στο σχέδιο Πισσαρίδη

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2020, 16:05
Φωτογραφία από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τρίτη
|INTIMEnews

Σακελλαροπούλου σε Μητσοτάκη: Ζητούμενο η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στο σχέδιο Πισσαρίδη

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2020, 16:05

Ετοιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή τα πρώτα «γενέθλια» της κυβέρνησης.

Στη συνομιλία που είχε με τον Πρωθυπουργό, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι πλέον είναι η ώρα για κοινή προσπάθεια και αλληλεγγύη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επόμενη φάση για την οικονομία (μετά την κρίση του κορονοϊού), αλλά και μία ευκαιρία για την κυβέρνηση και συνολικά για το πολιτικό σύστημα, ώστε να βρεθούν κοινά σημεία συνεννόησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό για το μέλλον και πιστεύω ότι το οφείλουμε κυρίως στη νέα γενιά που έχει πληγεί τόσο πολύ και από την κρίση που προηγήθηκε και δικαιούται να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Σακελλαροπούλου, με τον Πρωθυπουργό να την ενημερώνει ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα δοθεί το πόρισμα της επιτροπής υπό τον βραβευμένο με Νομπέλ Οικονομικών (2010) καθηγητή του LSE και του Πανεπιστημίου Κύπρου,  Χριστόφορο Πισσαρίδη.

«Σκοπός μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι στη διαδικασία συζήτησης αυτού του πορίσματος και στην εκπόνηση του εθνικού σχεδίου, το οποίο πρέπει να καταθέσουμε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, να λάβουμε υπόψιν τις απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων και προφανώς και των υπολοίπων κομμάτων ώστε το εθνικό σχέδιο της χώρας να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».

Τρεις μήνες μετά την έναρξη των εργασιών της επιτροπής υπό τον κ. Πισσαρίδη, θα δοθεί σε πρώτη φάση το λεγόμενο ενδιάμεσο σχέδιο με τους άξονες και τις κεντρικές κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδίου, για να ακολουθήσει το τελικό και πλήρως εξειδικευμένο εθνικό σχέδιο για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τη συνομιλία του με την Πρόεδρο, ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην επικείμενη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης που εν πολλοίς θα κρίνει την επόμενη ημέρα  των ευρωπαϊκών οικονομιών.

«Η όποια επιτυχία της κυβέρνησης ανεβάζει τον πήχυ των προσδοκιών ώστε να μπούμε στον δεύτερο χρόνο της διακυβέρνησής μας με μεγαλύτερη δυναμική εστιάζοντας σε πρώτη φάση στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, με έμφαση πάντα στην προστασία της εργασίας και τη στήριξη των εισοδημάτων ειδικά των ασθενέστερων συμπολιτών μας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολούθεί αυτούσιος ο διάλογος του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι που σας ξαναβλέπω, σήμερα είναι και μια ημέρα που έχει και απολογιστικό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ένας πολύ πυκνός χρόνος στον οποίο από τη μια ήμασταν συνεπείς με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις υλοποιώντας ένα τολμηρό, μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα κι από την άλλη προφανώς έπρεπε να διαχειριστούμε μια σειρά από κρίσεις με πιο σημαντική την υγειονομική πρόκληση του κορωνοϊού στην οποία όπως έχουμε συζητήσει πιστεύω ότι τα έχουμε καταφέρει καλά, τουλάχιστον ως προς την αντιμετώπιση της πρώτης φάσης.

Είναι και μια χρονιά μεγάλων θεσμικών τομών με την αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά και τη δική σας εκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας -πολύ πυκνός χρόνος. Νομίζω ότι η όποια επιτυχία της κυβέρνησης ανεβάζει τον πήχυ των προσδοκιών ώστε να μπούμε στον δεύτερο χρόνο της διακυβέρνησής μας με μεγαλύτερη δυναμική εστιάζοντας σε πρώτη φάση στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης -το γνωρίζουμε ότι αυτές θα είναι σημαντικές- με πρώτη έμφαση πάντα στην προστασία της εργασίας και τη στήριξη των εισοδημάτων ειδικά των ασθενέστερων συμπολιτών μας.

Και βέβαια ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα είμαι στις Βρυξέλλες σε ένα κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο ελπίζω ότι θα οριστικοποιήσουμε το πακέτο στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών. Θα είναι κεφάλαια τα οποία θα μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα έναν μεγάλο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας σε μια κατεύθυνση όπου θα υιοθετήσουμε πολιτικές ψηφιακές, πιο φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά και πολιτικές που θα στηρίξουν τις δεξιότητες και τις δυνατότητες του εργατικού μας δυναμικού. Οπότε, χρόνος, ημερομηνία, ημέρα απολογισμού και ταυτόχρονα προγραμματισμού για το τι έρχεται τον δεύτερο χρόνο. Και βέβαια θα έχουμε την ευκαιρία και σε δύο βδομάδες από τώρα να εορτάσετε για πρώτη φορά την σημαντική επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας μας.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Πράγματι κύριε πρόεδρε προσπαθούμε να προσαρμοστούμε όλοι στη νέα φάση της πανδημίας. Και όπως βλέπουμε, το γεγονός ότι εμείς πήγαμε καλά δεν αρκεί, γιατί γύρω μας δεν έχει ακόμη ελεγχθεί η κατάσταση. Το συνειδητοποιούμε με το άνοιγμα των συνόρων, με την προσπάθεια ανοίγματος του τουρισμού. Υπάρχουν προβλήματα αλλά ας είμαστε βέβαια αισιόδοξοι για την προσπάθεια που γίνεται. Αλλά παρόλ’ αυτά και οι επιχειρήσεις του τουρισμού και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είναι μετέωροι γιατί είναι βέβαιο ότι δεν μπορούσαν τα πράγματα να λειτουργήσουν όπως ελπίζαμε πριν από την πανδημία.

Ελπίζω ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα κλείσει το θέμα με το πακέτο ανάκαμψης. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει και ένας σχεδιασμός ώστε γρήγορα οτιδήποτε θετικό προκύψει να μπορέσει να απορροφηθεί, να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι, αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο.

Νομίζω ότι είναι η ώρα για κοινή προσπάθεια και για αλληλεγγύη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την επόμενη πια φάση, κυρίως για την οικονομία. Αλλά είναι και μια ευκαιρία, και για εσάς ως κυβέρνηση αλλά και συνολικά για το πολιτικό σύστημα να βρείτε τα κοινά σημεία συνεννόησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για το μέλλον και πιστεύω ότι το οφείλουμε κυρίως στη νέα γενιά που έχει πληγεί τόσο πολύ και από την κρίση που προηγήθηκε και δικαιούται να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μιας και το θέτετε το ζήτημα περιμένουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδος το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη στην οποία είχαμε αναθέσει την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για τον μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και ζητήσαμε φυσικά τώρα να λάβουν υπόψιν τους και τις εξελίξεις που προέκυψαν μετά τον κορωνοϊό. Ο σκοπός μας είναι στη διαδικασία συζήτησης αυτού του πορίσματος και βέβαια στην εκπόνηση του εθνικού σχεδίου το οποίο πρέπει να καταθέσουμε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να λάβουμε υπόψιν τις απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων και προφανώς και των υπολοίπων κομμάτων ώστε το εθνικό σχέδιο της χώρας να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News