322
Ρώσος στρατιώτης στέκεται φρουρός έξω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια | REUTERS/Alexander Ermochenko

Ρωσία: Θα διευκολύνουμε την επίσκεψη της ΙΑΕΑ στην Ζαπορίζια

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2022, 17:28
Ρώσος στρατιώτης στέκεται φρουρός έξω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Ρωσία: Θα διευκολύνουμε την επίσκεψη της ΙΑΕΑ στην Ζαπορίζια

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2022, 17:28

Η Ρωσία είναι έτοιμη να διευκολύνει την επίσκεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια, δήλωσε την Δευτέρα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη.

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται ότι βομβαρδίζουν τις τελευταίες ημέρες τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που επλήγη από βομβαρδισμούς το Σαββατοκύριακο, λειτουργεί κανονικά, δήλωσε ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της τοπικής διοίκησης, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

«Εχουμε πληροφορίες από τον στρατό και τους εκπροσώπους της ρωσικής Rosatom, που βρίσκονται εδώ, παρακολουθώντας απλά την κατάσταση. Εχουμε πληροφορίες από αυτούς, ότι όλα λειτουργούν κανονικά», δήλωσε ο Γεβγκένιφ Μπαλίτσκι, επικεφαλής της διοίκησης στην περιοχή της Ζαπορίζια.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τις δυνάμεις του Κιέβου ως υπεύθυνες για τον βομβαρδισμό του σταθμού και προειδοποίησε για «καταστροφικές συνέπειες» για την Ευρώπη.

Ο βομβαρδισμός του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια «από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις» είναι «δυνητικά εξαιρετικά επικίνδυνος» και «θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για μια ευρεία περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού εδάφους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Επιπλέον, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι δυτικές χώρες με επιρροή στην Ουκρανία θα πρέπει να πιέσουν το Κίεβο «να σταματήσει να βομβαρδίζει» το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ο Πεσκόφ είπε: «Αναμένουμε από τις χώρες που έχουν απόλυτη επιρροή στην ουκρανική ηγεσία να τη χρησιμοποιήσουν προκειμένου να αποκλείσουν την συνέχιση του βομβαρδισμού».

Μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι χθες η Ουκρανία βομβάρδισε το εργοστάσιο καταστρέφοντας καλώδια υψηλής τάσης και υποχρεώνοντας τις εγκαταστάσεις να μειώσουν την παραγωγή τους.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, διαψεύδει ότι στοχοθετεί το εργοστάσιο και κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι έπληξε τις εγκαταστάσεις του ηλεκτρικού σταθμού.

Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom ανακοίνωσε την Κυριακή, ότι ένας εργάτης τραυματίστηκε από τον βομβαρδισμό του εργοστασίου από τις ρωσικές δυνάμεις το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας έκανε έκκληση να μετατραπεί το εργοστάσιο σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη υπό τον έλεγχο διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...