263
To εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock

Ιταλία: Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί για την ευλογιά των πιθήκων

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2022, 17:06
To εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων (φωτογραφία αρχείου)
|Shuttestock

Ιταλία: Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί για την ευλογιά των πιθήκων

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2022, 17:06

Tην εμβολιαστική εκστρατεία για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς οι αριθμοί των κρουσμάτων έχουν αυξηθεί σε μια περίοδο κατά την οποία οι υγειονομικές αρχές αναφέρουν ελλείψεις εμβολίων σε όλο τον κόσμο, ξεκίνησε τη Δευτέρα η Ιταλία.

Στη χώρα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 545 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Η εμβολιαστική της εκστρατεία ξεκίνησε ένα μήνα αργότερα από άλλες χώρες που έχουν καταγράψει περισσότερα κρούσματα, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ισπανία.

Οι πρώτες δόσεις θα χορηγηθούν στο Νοσοκομείο «Spallanzani» της Ρώμης. Σύμφωνα με το νοσηλευτικό ίδρυμα, έχουν ήδη οριστεί τα 200 άτομα που θα εμβολιαστούν από σήμερα, ενώ έχουν κατατεθεί 600 αιτήματα για ραντεβού. Την Πέμπτη, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και στο Μιλάνο.

Τον Ιούλιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την ευλογιά των πιθήκων κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα, το ανώτατο επίπεδο συναγερμού.

Μετά την κίνηση του ΠΟΥ, οι ΗΠΑ, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως (7.492) επίσης κήρυξαν την ευλογιά των πιθήκων κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία στις 4 Αυγούστου.

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ανέφερε ότι οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες, καθώς και οι διεμφυλικοί που είχαν πρόσφατα σεξουαλική επαφή με πολλούς συντρόφους ή είχαν πρόσφατα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, θα είναι αυτοί που έχουν το δικαίωμα να κάνουν πρώτοι το εμβόλιο.

Παράλληλα, θα μπορεί να εμβολιαστεί το προσωπικό των νοσοκομείων που έρχεται σε επαφή με κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων.

Το πρώτο κρούσμα στην Ιταλία καταγράφηκε στις 20 Μαΐου του 2022. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σχεδιασμός για μαζικό εμβολιασμό.

Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει 39 κρούσματα της νόσου (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...