228
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν | Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Ραγδαία πτώση των τιμών στο φυσικό αέριο έπειτα από δηλώσεις Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2021, 23:01
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν
|Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Ραγδαία πτώση των τιμών στο φυσικό αέριο έπειτα από δηλώσεις Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2021, 23:01

Μια κουβέντα του Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν αρκετή για να ρίξει τις τιμές του φυσικού αερίου, που τις τελευταίες εβδομάδες είχαν πάρει την ανιούσα, απειλώντας με έναν δύσκολο χειμώνα εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του είναι έτοιμη, με όχημα την Gazprom, να παρέμβει και να σταθεροποιήσει τις τιμές. Πρόσθεσε ότι η Gazprom έχει ήδη υπερβεί τις συμβατικές υποχρεώσεις της για την παροχή φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.

«Ας σκεφτούμε την πιθανότητα να αυξήσουμε τις παρεχόμενες ποσότητες στην αγορά, αλλά με προσοχή», είπε και κατήγγειλε την «κερδοσκοπική τρέλα» που, όπως λέει, δεν φέρνει τίποτα καλό.

Επέρριψε ακόμη ευθύνες και στην πολιτική της ΕΕ και τις κακές επιλογές των Βρυξελλών, οι οποίες προκάλεσαν «σοβαρή ανισορροπία» στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης.

Από τις αρχές του έτους, οι τιμές των συμβολαίων για το φυσικό αέριο έχουν εκτοξευτεί, σημειώνουν οι Financial Times. Την Τετάρτη, η τιμή για τα συμβόλαια Νοεμβρίου αυξήθηκε κατακόρυφα μέσα σε μία ημέρα, φτάνοντας τις 4 στερλίνες/therm. Η παρέμβαση του Πούτιν οδήγησε σε μια γρήγορη αποκλιμάκωση στις 2,87 στερλίνες. Το 2021 είχε ανοίξει με τις τιμές στις 0,5 στερλίνες.

Τα αίτια που οδηγούν σε αυτές τις αυξήσεις, πέρα από την επιστροφή της ανάπτυξης μετά την κρίση της πανδημίας, έχουν εντοπιστεί, μεταξύ άλλων, στη μεγάλη πτώση της παραγωγής στην Ευρώπη. Οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο αργά ή γρήγορα θα διαχυθούν και στην οικονομία, ενώ θα δούμε και αύξηση του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...