413
Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την ανακοίνωση Ερντογάν - Τατάρ | YouTube

Πώς ο Ερντογάν οδήγησε με τα Βαρώσια σε κατάρρευση την «κυβέρνηση» Ακιντζί στα Κατεχόμενα

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2020, 14:33
Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την ανακοίνωση Ερντογάν - Τατάρ
|YouTube

Πώς ο Ερντογάν οδήγησε με τα Βαρώσια σε κατάρρευση την «κυβέρνηση» Ακιντζί στα Κατεχόμενα

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2020, 14:33

Την κατάρρευση του «κυβερνητικού» συνασπισμού στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη προκάλεσε η απόφαση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υποψηφίου επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, να ανακοινώσουν από κοινού το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο την Πέμπτη.

Ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους στα Κατεχόμενα –επίσης υποψήφιος στις εκλογές της 11ης Οκτωβρίου– Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσε την αποχώρησή του, καθώς, όπως είπε, δεν είχε ενημερωθεί προηγουμένως για την απόφαση.

Με 36 ψήφους υπέρ και πέντε κατά, το Κόμμα του Λαού αποφάσισε την απόσυρσή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό στη σκιά της ανακοίνωσης Ερντογάν – Τατάρ για το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Σε δηλώσεις του εναντίον του Τατάρ, ο Οζερσάι παρατήρησε ότι αυτό που ανακοινώθηκε «δεν είναι άνοιγμα του Βαρωσιού, αλλά δηλώσεις για το Βαρώσι» και υπέδειξε ότι δεν υπάρχει απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης.

«Ο Ερσίν Τατάρ έχει γίνει γελοίος, καθώς πίστεψε το ψέμα ότι ανοίξαμε το Βαρώσι», ήταν η αντίδραση του έτερου υποψηφίου, Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος σημείωσε ότι η ζωντανή μετάδοση της τελετής σε Πάναγρα και περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, παρά την απαγόρευση του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου», βλάπτει το «δικαστικό σώμα» και τη δημοκρατία.

Σε ανάρτησή του, ο κ. Ντενκτάς ανέφερε ότι με τη δήλωση για άνοιγμα μέρους του Βαρωσίου, ο Ερσίν Τατάρ, αντί να φροντίσει για το συμφέρον του «λαού», έχει γελοιοποιηθεί.

Δεν είναι το ίδιο, είπε, το άνοιγμα του Βαρωσίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με τρόπο που να αρμόζει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το άνοιγμα ενός μέρους του παραλιακού μετώπου άρον άρον. Στο ίδιο πλαίσιο, χαρακτήρισε ασέβεια προς το ψευδοκράτος το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις Ερντογάν – Τατάρ έγιναν στην Αγκυρα και όχι στη Λευκωσία, χωρίς να υπάρχει απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» και να έχει συζητηθεί το θέμα στη «βουλή» του ψευδοκράτους.

Ο νυν επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, τέλος, μίλησε για λάθος που φέρνει σε δύσκολη θέση τον  τουρκοκυπριακό λαό ενώπιον της διεθνούς σκηνής, την ώρα μάλιστα που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προετοιμάζεται να συγκαλέσει μετά τις εκλογές της 11ης Οκτωβρίου άτυπη σύνοδο 5+1.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε τη θέση του ότι «μένοντας εντός του διεθνούς δικαίου και χωρίς να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τα ΗΕ, το θέμα του Βαρωσίου πρέπει να αξιολογηθεί, όχι ως ένα εμπόδιο στη λύση, αλλά ως ένα στοιχείο που θα συμβάλει στη λύση».

Εχω καθήκον να ξεκαθαρίσω, κατέληξε, ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως το Βαρώσι, που περιλαμβάνεται και στις ευθύνες της «προεδρίας», «είναι πολύ λάθος να γίνεται αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...