491
Η άνοιξη ξαναφέρνει το πράσινο χρώμα στο Μάτι | George Vitsaras / SOOC

Πώς κάνεις Πάσχα στο Μάτι, μέσα στα καμένα; [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2019, 14:26
Η άνοιξη ξαναφέρνει το πράσινο χρώμα στο Μάτι
|George Vitsaras / SOOC

Πώς κάνεις Πάσχα στο Μάτι, μέσα στα καμένα; [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2019, 14:26

Η άνοιξη είναι ικανή να ομορφήνει ακόμη και το πιο βασανισμένο τοπίο. Η φύση – σε αντίθεση με την Πολιτεία – έχει αναλάβει να πρασινίσει και πάλι τις πυρόπληκτες περιοχές στο Μάτι, με τους κατοίκους να επιστρέφουν στην κατεστραμμένη περιοχή της ανατολικής Αττικής για τις ημέρες του Πάσχα.

Το πρώτο μπάνιο σε μία θάλασσα που πριν από 9 μήνες είχε γεμίσει με πανικόβλητους πυρόπληκτους που κολυμπούσαν όχι ανέμελα, αλλά για να σωθούν από τις φλόγες

Ενα εξοχικό σπίτι κοντά στη θάλασσα για να περνάς τις διακοπές του Πάσχα, ήταν πάντα το όνειρο του μέσου Ελληνα. Μετά τον εφιάλτη της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018, πολλοί ήταν εκείνοι που επέστρεψαν στο μαρτυρικό Μάτι, βλέποντας τη φύση να κάνει το θαύμα της, σε αντίθεση με τον κρατικό μηχανισμό που την έχει αφήσει ακόμη μέσα στις στάχτες.

Η ελληνική σημαία ανεμίζει στα σημεία της εθνικής μας τραγωδίας

Αρκετοί ήταν λοιπόν εκείνοι που επέλεξαν να επιστρέψουν στην περιοχή της καταστροφής, στο Μάτι, προκειμένου να περάσουν το Πάσχα εκεί. Ιδιοκτήτες σπιτιών που δεν κάηκαν ή δεν κάηκαν ολοσχερώς, αποφάσισαν να επιστρέψουν στις περιουσίες τους, όχι σα να μην έχει συμβεί τίποτα, αλλά για να περάσουν το ηχηρό μήνυμα ότι όσο είναι ζωντανοί, θα προσπαθούν να αναστήσουν και τον αγαπημένο τους τόπο.

Η ταβέρνα που άλλοτε ήταν γεμάτη με κόσμο, αγναντεύει τα πλοία που περνούν

Οι εικόνες από την περιοχή στο Μάτι είναι πολύ χαρακτηριστικές. Ανθρωποι στα σπίτια τους, στις καφετέριες που εξακολουθούν να λειτουργούν παρά την καταστροφή, αλλά και ορισμένοι στις παραλίες να κάνουν το πρώτο τους μπάνιο, αλλά και εκκλησάκια που έχουν τοποθετηθεί στη μνήμη τόσων νεκρών που βρήκαν τραγικό θάνατο στην καρδιά του καλοκαιριού.

Η καλοκαιρία προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές

Δίπλα στις παπαρούνες και τις μαργαρίτες που ανθίζουν σε πείσμα όλης της ασχήμιας που άφησε η φονική πυρκαγιά στο πέρασμά της, τα κουφάρια των καμένων σπιτιών και μαγαζιών, αλλά και τα καρβουνιασμένα δέντρα.

Κάποιες εικόνες που δεν διαθέτουν κάποιο «αποδεικτικό στοιχείο» της πυρκαγιάς, σου δίνουν την αίσθηση ότι θα μπορούσαν να έχουν τραβηχτεί οπουδήποτε στην ελληνική ύπαιθρο, που αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά της.

Εκκλησάκι στη μνήμη των νεκρών και μερικά λουλούδια που προσφέρει η φύση

Οσο λοιπόν οι πυρόκλητοι μετρούν ακόμη τις νωπές πληγές τους και αναζητούν τη δική τους ανάσταση ύστερα από το καλοκαίρι των Παθών, η αισιοδοξία γεννιέται όπως πάντα από μέσα.

Οι κατακόκκινες παπαρούνες και το πράσινο προσπαθούν να σβήσουν τις γκρίζες στάχτες
Κουφάρια καμένων σπιτιών και μαγαζιών
Μπάνιο στη θάλασσα με ελπίδα και λιγότερο πανικό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...