446
Ο υποψήφιος του Vox στην Ανδαλουσία Φρανσίσκο Σεράνο θριαμβολογεί σε ομιλία μετά τα πρώτα αποτελέσματα. Πίσω του, στα δεξιά, ο ηγέτης του κόμματος Σαντιάγο Αμπασκάλ | REUTERS/Marcelo Del Pozo

Πρώτη φορά από την εποχή του Φράνκο, η Ακροδεξιά κερδίζει έδρες στην Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2018, 14:48
Ο υποψήφιος του Vox στην Ανδαλουσία Φρανσίσκο Σεράνο θριαμβολογεί σε ομιλία μετά τα πρώτα αποτελέσματα. Πίσω του, στα δεξιά, ο ηγέτης του κόμματος Σαντιάγο Αμπασκάλ
|REUTERS/Marcelo Del Pozo

Πρώτη φορά από την εποχή του Φράνκο, η Ακροδεξιά κερδίζει έδρες στην Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2018, 14:48

Σχεδόν μισόν αιώνα μετά τον θάνατο του Φράνκο και το τέλος της πολυετούς δικτατορίας που επέβαλε στην Ισπανία, ένα ακροδεξιό κόμμα μπαίνει για πρώτη φορά σε περιφερειακό Κοινοβούλιο και μάλιστα με ανησυχητικά ποσοστά.

Το ακροδεξιό Vox εκμεταλλεύτηκε την κατάρρευση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) στην Ανδαλουσία κατά την αναμέτρηση της Κυριακής. Το κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ μπορεί να κέρδισε την αναμέτρηση, όμως με 14 έδρες λιγότερες από την προηγούμενη φορά και έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 30% σε τοπικές εκλογές από το 1982.

Αντίθετα, το Vox απέσπασε 12 βουλευτές, τριπλάσιους απ’ όσους υπολόγιζαν οι σφυγμομετρήσεις.

Το Vox αντιτίθεται στην παράνομη μετανάστευση και στο ενδεχόμενο ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ενώ τάσσεται υπέρ των περιορισμών στις αμβλώσεις και υπέρ της αναίρεσης μέρους των νόμων για την ενδοοικογενειακή βία. Ιδρύθηκε πριν από μόλις τέσσερα χρόνια και δεν είχε καμία παρουσία σε περιφερειακή Βουλή της Ισπανίας, γράφει ο Guardian.

«Ηρθαμε για να πούμε καθαρά ποιοι είμαστε και ότι ήρθαμε για να μείνουμε!» θριαμβολόγησε ο υποψήφιος του κόμματος Φρανσίσκο Σεράνο.

Δήλωσε μάλιστα ότι το κόμμα του πρόκειται να λειτουργήσει σαν δύναμη «που θα προκαλέσει την αλλαγή στην Ανδαλουσία», μιλώντας για «ανακατάληψη». Η επιλογή της λέξης «Reconquista» δεν είναι καθόλου τυχαία και παραπέμπει στην ανάκτηση της Ανδαλουσίας από τους Μαυριτανούς.

Η επικεφαλής της περιφέρειας, σοσιαλίστρια Σουσάνα Ντίαθ, παραδέχτηκε ότι είναι θλιβερή βραδιά παρά τη νίκη του κόμματος, λόγω της ανόδου της Ακροδεξιάς και κάλεσε τα άλλα κόμματα να φτιάξουν ένα τείχος εναντίον της Ακροδεξιάς.

Τι έβγαλε η κάλπη

Πρώτοι στην περιφέρεια ήταν οι Σοσιαλιστές με 33 έδρες (είχαν 47 το 2015), ακολουθεί το Λαϊκό Κόμμα (PP) με 26 έδρες και έπειτα οι Ciudadanos με 21 έδρες.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έχασαν από κοινού 15 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση, οκτώ μονάδες το PSOE και επτά το PP.

Η αριστερή παράταξη «Εμπρός Ανδαλουσία» (Adelante Andalucia), που υποστηρίζεται από τους Podemos, έχει 17 έδρες, τρεις λιγότερες απ’ όσες είχε εξασφαλίσει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το κοινό ψηφοδέλτιο Podemos-IU.

Το Vox με τις 12 έδρες του, το PP και οι Ciudadanos έχουν από κοινού 59 έδρες, τέσσερις περισσότερες από την αναγκαία πλειοψηφία.

Η περίπτωση συμμαχικής κυβέρνησης από το PSOE και την αριστερή παράταξη δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία, ενώ οι Ciudadanos ήδη απέρριψαν το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Να σημειωθεί όμως ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν η δεύτερη μικρότερη στην πολιτική ιστορία της περιφέρειας.

Σε κάθε περίπτωση, η αναμέτρηση στην πολυπληθή Ανδαλουσία ήταν μια πρώτη δοκιμασία για την κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ.

Αν και οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν το 2020, η πρόωρη προσφυγή παραμένει πιθανή.

Το 2019 θα είναι εξάλλου «σούπερ εκλογική χρονιά», με δοκιμασίες για όλα τα κόμματα και σε όλα τα επίπεδα. Θα γίνουν δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και οι ευρωεκλογές. Πολύ πιθανό είναι να γίνουν και εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωπαϊκές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...