441
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει έτοιμο τον Προϋπολογισμό του 2020. Κομβική ημερομηνία όμως είναι η 15η Οκτωβρίου | SOOC

Προϋπολογισμό με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και το 2020 καταθέτει η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2019, 09:59
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει έτοιμο τον Προϋπολογισμό του 2020. Κομβική ημερομηνία όμως είναι η 15η Οκτωβρίου
|SOOC

Προϋπολογισμό με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και το 2020 καταθέτει η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2019, 09:59

Τον πρώτο της Προϋπολογισμό αποκαλύπτει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την κατάθεση τη Δευτέρα στη Βουλή, του προσχεδίου για το 2020.

Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης με αυτήν την εξέλιξη το οικονομικό επιτελείο εισέρχεται στην «τελική ευθεία», στο «τέλος» της οποίας είναι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και η αναμενόμενη, τότε, έγκριση για την εκταμίευση των 640 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επεσήμανε την Κυριακή στον «Ελεύθερο Τύπο», ότι «όπως θα φανεί και στο σχέδιο Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή, δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για το 2020». Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο Προϋπολογισμός θα ενσωματώνει και το πακέτο των φοροελαφρύνσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ (καθαρού δημοσιονομικού κόστους 1 δισ. ευρώ) που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα επιτευχθεί το επόμενο έτος ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν στα κλιμάκια των Θεσμών ότι το επόμενο έτος δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό και θα υλοποιηθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς υπάρχουν στη «φαρέτρα» τα εξής, μεταξύ άλλων, «όπλα»:

-Η ενίσχυση των εσόδων και της ανάπτυξης, μέσω της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

-Η υποβοήθηση στην ανάπτυξη από την υλοποίηση των φοροελαφρύνσεων.

-Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά χωρίς τη μείωση του αφορολογήτου ορίου.

-Η επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών σε περίπου 7.000 περιοχές της χώρας που βρίσκονται εκτός σχεδίου, μεταξύ των οποίων και περιοχές- φιλέτα στα κοσμοπολίτικα νησιά.

-Η υπεραπόδοση στα φορολογικά έσοδα εφέτος, ιδίως από τον ΦΠΑ και τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο (carry over) στον προϋπολογισμό του 2020.

-Ο καθορισμός ρεαλιστικών οροφών δαπανών στον Προϋπολογισμό.

-Οι εξοικονομήσεις με βάση την επισκόπηση δαπανών.

Επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 15η Οκτωβρίου, όταν η Ελλάδα θα αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου) το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού, ώστε να συζητηθούν σε επίπεδο Κομισιόν τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2020.

Στις 20 Νοεμβρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η 4η έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, ενώ μια ημέρα μετά, στις 21 Νοεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η 4η έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας θα είναι θετική και θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση στο τέλος του τρέχοντος έτους των κερδών των ελληνικών ομολόγων. Οπως επισήμανε ο ίδιος αξιωματούχος «οι συζητήσεις με τους Θεσμούς για τα 4- 5 πράγματα σχετικά με την έκθεση (π.χ. δημοσιονομικά, αποκρατικοποιήσεις, αντικειμενικές αξίες ακινήτων, ενεργειακά θέματα) πηγαίνουν πολύ καλά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News