616
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το Σάββατο το βράδυ | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Τα 15 μέτρα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2019, 10:28
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το Σάββατο το βράδυ
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Τα 15 μέτρα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2019, 10:28

Έμφαση στα ζητήματα της φορολογίας, των επενδύσεων, τα εργασιακά και το ψηφιακό κράτος, έδωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, ξεδιπλώνοντας την φιλοεπενδυτική ατζέντα της κυβέρνησης και το σαφές σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, παρουσίασε συγκεκριμένα μέτρα και τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής τους, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος τόσο στην ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης, όσο και στην αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας.

Μιλώντας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε σειρά μέτρων για τη ελάφρυνση πολιτών και επιχειρήσεων, πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα μέχρι το τέλος του 2020 και κατά 5 μονάδες έως το 2023 για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, προσλήψεις στην αστυνομία αλλά και στον χώρο της Υγείας, ενώ ανακοίνωσε επίσης μέτρα για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας με εργαλείο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Αναλυτικά τα 15 μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ:

    1. Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
    2. Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.
    3. Άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
    4. Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%.
    5. Μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 5%.
    6. Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.
    7. Αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
    8. Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργούνται το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.
    9. Μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
    10. Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
    11. Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί.
    12. Θα δοθεί μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
    13. Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.
    14. Από την 1η Ιουλίου του 2020 ξεκινά η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα. Θα προβλέπεται μόνο για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.
    15. Θεσπίζεται άμεσα προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση.
«Μέλημά μας να ανασάνουν όλοι οι Έλληνες»

«Δύο μήνες μετά τις εκλογές, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι οι πολίτες στις 7 Ιουλίου από την απογοήτευση πέρασαν στη θετική έκπληξη και μετά την εύλογη προσδοκία. Υπογράμμισε πως «δεν θα εμφανίσω ποτέ την Ελλάδα αδύναμη στη διεθνή σκακιέρα» και πρόσθεσε πως μόλις 45 ημέρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, ο πολιτικός χρόνος έχει πυκνώσει πολύ. Και ζούμε τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα των πρώτων 1.000 ωρών, γιατί σε τόσες ώρες λύθηκαν προβλήματα που χρόνιζαν. «Μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Γιατί όσα υποσχεθήκαμε ήταν προσεκτικά μελετημένα και κοστολογημένα», ανέφερε.

«Στην Οικονομία, πρώτο μας μέλημα ήταν να ανασάνουν όλοι οι Έλληνες, παντού στη χώρα. Γι’ αυτό και ψηφίσαμε, νωρίτερα από ό,τι είχα εξαγγείλει πέρυσι από αυτό εδώ το βήμα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ώστε τα εκκαθαριστικά όλων να είναι από εφέτος -και όχι από το 2020, κατά μέσο όρο 22% χαμηλότερα. Κάτι που νομίζω ότι το έχουν διαπιστώσει, πια, όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε πόλεις και χωριά. Εντοπίστηκαν και «πάγωσαν» οι προκλητικές συντάξεις για λίγους. Και με το νέο βελτιωμένο σύστημα των 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, ανακουφίζονται εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με μικρότερο επιτόκιο, ελάχιστη καταβολή και χωρίς την απειλή κατασχέσεων. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί από προχθές. Και καλώ όσους έχουν χρέη να ενταχθούν σε αυτήν τη ρύθμιση. Διότι είναι η τελευταία. Δεν θα υπάρξει άλλη», ανέφερε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...