345
Η γέφυρα Αμπάσαντορ, εδώ από την πλευρά των ΗΠΑ, είναι κλειστή εδώ και μέρες | REUTERS/Rebecca Cook

Οι κινητοποιήσεις στον Καναδά προκαλούν προβλήματα στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2022, 17:10
Η γέφυρα Αμπάσαντορ, εδώ από την πλευρά των ΗΠΑ, είναι κλειστή εδώ και μέρες
|REUTERS/Rebecca Cook

Οι κινητοποιήσεις στον Καναδά προκαλούν προβλήματα στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2022, 17:10

Διεθνείς διαστάσεις παίρνει πλέον η κινητοποίηση των οδηγών φορτηγών στον Καναδά, καθώς αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να πιέζουν τους Καναδούς να τερματίσουν τον αποκλεισμό των οδικών αρτηριών προς τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις διαμαρτυρίες στον Καναδά, οι οποίες επηρεάζουν και συνοριακό πέρασμα από το οποίο διέρχεται το ένα τέταρτο της εμπορικής δραστηριότητας μεταξύ των δύο χωρών.

Η γέφυρα Αμπάνσαντορ μένει κλειστή για τα περισσότερα οχήματα από τις αρχές της εβδομάδας, αν και τα παρακείμενα περάσματα, όπως και τα λιμάνια μένουν ανοιχτά. Ηδη η αστυνομία της περιοχής, αναφέρει το BBC, δηλώνει έτοιμη να απομακρύνει τους διαδηλωτές, αν οι διαπραγματεύσεις δεν αποδώσουν, έστω και αν, όπως παραδέχεται, αυτό μπορεί να οξύνει τα πνεύματα.

Ενα άλλο συνοριακό περάσμα, δυτικότερα, μεταξύ της Αλμπέρτα και της Μοντάνα, μένει κλειστό εδώ και δύο εβδομάδες, ενώ χθες Πέμπτη έκλεισε άλλο ένα ένα μεταξύ της Μανιτόμπα και της Βόρειας Ντακότα.

Αστυνομικά οχήματα για να σταματήσουν τους διαδηλωτές αναγκάζονται να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο 402, περίπου 30 χλμ κοντά στη Σάρνια και τη γέφυρα Blue Water που ενώνει τον Καναδά με τις ΗΠΑ REUTERS/Carlos Osorio

Τα προβλήματα έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται και στον βιομηχανικό τομέα. Η Toyota ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την παραγωγή την προσεχή εβδομάδα σε τρία εργοστάσια στο Οντάριο, ενώ έχει παγώσει και σε ένα εργοστάσιο κινητήρων της Ford. Παρόμοια η κατάσταση και σε σε εργοστάσιο της General Motors στο Μίσιγκαν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διακυβέρνηση Μπάιντεν αναζητεί τρόπους για την εκτροπή των φορτηγών από άλλες οδικές αρτηρίες ή τη μεταφορά σιδηροδρομικώς.

Εν τω μεταξύ, δικαστήριο στο Οντάριο πάγωσε την πρόσβαση των οδηγών και του άτυπου κινήματός της σε χρηματικές δωρεές μέσω Διαδικτύου. Ως τώρα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 10 εκατ. δολάρια Καναδά (περίπου 7 εκατ. ευρώ). Η πλατφόρμα GoFundMe ήδη έχει απαγορεύσει τις δωρεές με το σκεπτικό ότι παραβιάζει την πολιτική της για την παρενόχληση.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 25 διαδηλωτές και έχουν κοπεί 1.775 κλήσεις (για λόγους όπως ο θόρυβος κ.λπ.).

Οι κάτοικοι της Οτάβα, μάλιστα, έχουν ενημερωθεί πως πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις προς το κέντρο της πόλης αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...