529
Ο Νίκος Ταχιάος σε συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 22 Ιανουαρίου | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Προβάδισμα Ταχιάου δείχνει νέα δημοσκόπηση – τι θα γίνει στον β’ γύρο

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2019, 21:33
Ο Νίκος Ταχιάος σε συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 22 Ιανουαρίου
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Προβάδισμα Ταχιάου δείχνει νέα δημοσκόπηση – τι θα γίνει στον β’ γύρο

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2019, 21:33

To προβάδισμα του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας για τον δήμο Θεσσαλονίκης, Νίκου Ταχιάου, ανέδειξε δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε η «Μακεδονία της Κυριακής», η οποία περιέγραψε μια μάχη σε συνθήκες δικομματισμού: απέναντι στον γαλάζιο υποψήφιο, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας «to the point», είναι η Κατερίνα Νοτοπούλου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης.

Η δημοσκόπηση εμφανίζει τον κ. Ταχιάο πρώτο με ποσοστό 18,1%, την κυρία Νοτοπούλου δεύτερη με 12,5%, τρίτο τον «αντάρτη» της ΝΔ Γιώργο Ορφανό με 6,9% και τέταρτο τον ανεξάρτητο -στηριζόμενο από ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι- Σπύρο Βούγια με 5,9%.

Στην πιθανολογούμενη αναμέτρηση Ταχιάου – Νοτοπούλου στο β’ γύρο, το 30,8% θα ψηφίσει τον υποψήφιο της ΝΔ και το 18,7% την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, με το ποσοστό των αναποφάσιστων όμως να παρουσιάζει αξιοσημείωτο μέγεθος καθώς αγγίζει το 32,1%.

Ενα πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι ο κ. Βούγιας κερδίζει τις πιο πολλές θετικές γνώμες με ποσοστό 38,8%. Ωστόσο ο ίδιος μετρά και μεγάλο ποσοστό αρνητικής γνώμης καθώς αγγίζει το 30,85%. Στη θετική γνώμη ακολουθούν με πολύ μικρές διαφορές οι Ταχιάος, Ορφανός, Νοτοπούλου (με ποσοστά 31,4%, 30,4% και 29,8% αντίστοιχα). Το κακό για την κυρία Νοτοπούλου είναι ότι οι αρνητικές (39,1%) γνώμες ξεπερνούν τις θετικές, ενώ περισσότερο αρνητική (με ποσοστό 47,6%) είναι η γνώμη των ερωτώμενων για τον πρώην περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Ενα δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι  ότι πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής στις εκλογές του 2015 δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τον Νίκο Ταχιάο στο β’ γύρο των δημοτικών εκλογών αν αναμετρηθεί με την Κατερίνα Νοτοπούλου, οι οποίοι θα τον στηρίξουν και με πιθανό αντίπαλο τον κ. Βούγα ή τον κ. Ορφανό, αλλά θα τον… εγκαταλείψουν εάν στο β’ γύρο περάσει ο Παν. Ψωμιάδης, καθώς σε ποσοστό 42,2% δηλώνουν ότι θα στηρίξουν τον πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης!

 


«Μία δημοσκόπηση είναι απλώς ένα εργαλείο» σχολίασε ο κ. Ταχιάος σε μια πρώτη αντίδραση, για να συμπληρώσει: «Κατανοώ λοιπόν τις σκέψεις και τα σχόλια των ανθυποψηφίων μου, καθώς προδικάζω τις εύλογες αντιδράσεις για την πρώτη έρευνα που βλέπει τη δημοσιότητα. Αυτό που διαβάζω στα αποτελέσματά της είναι μια θερμά ενθαρρυντική υποδοχή της υποψηφιότητάς μου που μπήκε στην «αρένα» με αρκετά περιπετειώδη τρόπο και μία αναπόφευκτη χρονική υστέρηση στην παρουσία μου κι ενώ ακόμη επικρατεί σύγχυση σχετικά με τα πρόσωπα και τις στηρίξεις σε ένα μεγάλο μέρος των Θεσσαλονικιών. Οι εκλογές δεν κρίνονται ούτε από τις δημοσκοπήσεις, ούτε τελειώνουν πριν πέσει και η τελευταία ψήφος στην κάλπη. Ευχαριστώ πολύ τους συμπολίτες μου για την πρώτη θετικότατη καταγραφή. Κρατώ από τις γνώμες τους την υποχρέωσή μου να βρεθώ δίπλα στους πολλούς και να τους πείσω για το πρόσωπό μου και το πρόγραμμά μου κι επίσης για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για την πόλη ο πιθανός κατακερματισμός σε παρατάξεις του ενός ή των δύο συμβούλων. Αυτό το τελευταίο δείχνει ότι ο στόχος δεν είναι απλώς η εκλογή μου ως δημάρχου, αλλά η εκλογή μιας μεγάλης και δημιουργικής ομάδας. Θα πετύχουμε και σ’ αυτόν».

Η δημοσκοπική τηλεφωνική έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Μακεδονία» από την εταιρία tothepoint σε δείγμα 520 ατόμων άνω των 17 ετών, ψηφοφόρων του δήμου Θεσσαλονίκης, με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία σε κάθε δημοτική ενότητα, από τις 25 έως 29 Ιανουαρίου 2019.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...