540
Ο Μπόρις Τζόνσον αναχωρεί αναμαλλιασμένος από την Ντάουνινγκ Στριτ για το Κοινοβούλιο, την Τετάρτη | REUTERS/John Sibley

Σου Γκρέι: Για το partygate ευθύνεται η ηγεσία της Ντάουνινγκ Στριτ

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2022, 14:15
Ο Μπόρις Τζόνσον αναχωρεί αναμαλλιασμένος από την Ντάουνινγκ Στριτ για το Κοινοβούλιο, την Τετάρτη
|REUTERS/John Sibley

Σου Γκρέι: Για το partygate ευθύνεται η ηγεσία της Ντάουνινγκ Στριτ

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2022, 14:15

«Καίει» τον Μπόρις Τζόνσον η τελική έκθεση της έρευνας για τα πάρτι του lockdown στη Ντάουνινγκ Στριτ και ενδέχεται να εντείνει τις πιέσεις για την παραίτησή του.

«Υπήρξε αποτυχία ηγετικής υπευθυνότητας και κρίσης που οδήγησε στα παράνομα πάρτι», ανέφερε η ανώτατη δημόσια λειτουργός, Σου Γκρέι, στο πόρισμα της έρευνας.

«Η ευθύνη για την κουλτούρα αυτή πρέπει να βαρύνει την ανώτατη κεντρική ηγεσία, τόσο πολιτική όσο και υπηρεσιακή», αναφέρεται στην έκθεση. «Πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις δεν έπρεπε να επιτραπεί να συμβούν.

«Είναι επίσης αλήθεια ότι ορισμένοι από τους λιγότερο έμπειρους υπαλλήλους πίστεψαν ότι η συμμετοχή τους σε ορισμένα από αυτά τα γεγονότα επιτρεπόταν με δεδομένη την παρουσία των υψηλά ιστάμενων. Οι υψηλά ιστάμενοι, είτε είναι πολιτικοί ή δημόσιοι λειτουργοί, θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη αυτής της κουλτούρας.

Πολλοί θα είναι αναστατωμένοι από το γεγονός ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά επιδείχθηκε σε τέτοια κλίμακα στην καρδιά της κυβέρνησης. Το κοινό έχει το δικαίωμα να έχει τις υψηλότερες απαιτήσεις συμπεριφοράς σε τέτοιους χώρους και είναι σαφές πως ό,τι συνέβη υπολείπεται αυτών των απαιτήσεων», αναφέρεται στην έκθεση.

Η Γκρέι σημείωσε πάντως, ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν χαρακτηρίζει το σύνολο της κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης.

«Εχω την ισχυρή πεποίθηση, ωστόσο, ότι αυτά τα περιστατικά δεν απηχούν την κυρίαρχη κουλτούρα στην κυβέρνηση και την δημόσια διοίκηση εκείνη την χρονική στιγμή. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την χώρα εργάσθηκαν ακούραστα για να είναι στο ύψος των περιστάσεων σε μία πρωτοφανή συγκυρία», σημείωσε η δημόσια λειτουργός.

Η απάντηση Τζόνσον

Ο βρετανός πρωθυπουργός μίλησε για το πόρισμα στη Βουλή των Κοινοτήτων, το μεσημέρι λέγοντας: «Αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη όλων όσων συνέβησαν υπό την ηγεσία μου» και επανέλαβε ότι ζητά συγγνώμη για το σκάνδαλο.

Η έκθεση της Γκρέι, δόθηκε στην δημοσιότητα την Τετάρτη, ενώ τις τελευταίες ημέρες, νέες φωτογραφίες και περιγραφές των πάρτι στο πρωθυπουργικό γραφείο και την κατοικία έρχονται στο φως.

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι η Σου Γκρέι παρέδωσε την τελική έκθεση στον πρωθυπουργό», ανακοίνωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα αναφέρεται σε ένα πάρτι που έγινε στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Ιούνιο του 2020, όπου παρατηρήθηκε «υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ένας καυγάς και η αδιαθεσία μίας από τις συμμετέχουσες»

«Η γιορτή διήρκεσε αρκετές ώρες. Υπήρξε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από ορισμένα άτομα. Μία γυναίκα αρρώστησε. Σημειώθηκε και ελαφρύς διαπληκτισμός μεταξύ δύο άλλων ατόμων», αναφέρεται στο κείμενο του πορίσματος.

Υποβαθμίζοντας το θέμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Τζορτζ Γιούστις, δήλωσε νωρίτερα ότι η αστυνομία έχει ήδη ερευνήσει όλα αυτά τα περιστατικά στην Ντάουνιγνκ Στριτ.

«Επέβαλαν πρόστιμο στον πρωθυπουργό για ένα από τα περιστατικά αυτά, όπου παρευρέθηκε. Πλήρωσε το πρόστιμο», δήλωσε στο Times Radio. «Ζήτησε συγγνώμη… Αρα, είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να προκύψει κάτι καινούργιο από το πόρισμα αυτό, εκτός επιπλέον λεπτομερειών, αλλά… φυσικά θα το κοιτάξουμε».

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για το αν ο Τζόνσον παραπλάνησε το Κοινοβούλιο, για την υπόθεση partygate.

Στάρμερ: «Μνημείο στην ύβρη και την αλαζονεία»

Το πόρισμα της Σου Γκρέι για τα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ θα μείνει ως μνημείο «στην ύβρη και την αλαζονεία» της κυβέρνησης Τζόνσον, δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος Κιρ Στάρμερ.

«Οταν θα κατακαθήσει η σκόνη και υποχωρήσει η οργή, αυτό το πόρισμα θα μείνει ως μνημείο στην ύβρη και την αλαζονεία μίας κυβέρνησης που πίστευε ότι ένας κανόνας ισχύει γι’ αυτούς και άλλος κανόνας ισχύει για όλους τους άλλους», δήλωσε στην Βουλή των Κοινοτήτων ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...