467
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε συνεδρίαση της Βουλής | Menelaos Myrillas / SOOC

Πρόταση Κουρουμπλή σε Τσακαλώτο για νησί με ατέλεια για κρουαζιερόπλοια

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2017, 12:55
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε συνεδρίαση της Βουλής
|Menelaos Myrillas / SOOC

Πρόταση Κουρουμπλή σε Τσακαλώτο για νησί με ατέλεια για κρουαζιερόπλοια

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2017, 12:55

Την εκτίμηση ότι θα αυξήσει το τουριστικό ενδιαφέρον ένα νησί με φορολογική ατέλεια για τα κρουαζιερόπλοια, διατύπωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος πρόσθεσε ότι έχει καταθέσει την πρόταση στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε ότι «οι άνθρωποι που επιλέγουν να ψυχαγωγηθούν μέσα από τη διαδικασία της κρουαζιέρας, στα ενδιαφέροντά τους πάντα και στο πακέτο που αναζητούν και επιλέγουν είναι να πάνε και σ’ ένα λιμάνι με αφορολόγητα».

Όπως διευκρίνισε, η προσπάθεια θα αφορά την καθιέρωση φορολογικής ατέλειας σ’ ένα μικρό νησί.

Είπε ακόμη ότι «από τη στιγμή που η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν βγει από το πακέτο της κρουαζιέρας, πρέπει εμείς να αναζητήσουμε ένα υποκατάστατο και εγώ έχω σκεφθεί αυτή τη λύση».

Πρόσθεσε ότι σήμερα Τετάρτη που θα έχει συνάντηση για άλλα θέματα με τον υπουργό Οικονομικών πρόκειται να θέσει και αυτό το ζήτημα. Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι θα μπορέσει να πείσει τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου στη συνέχεια να θέσει το θέμα αρμοδίως και σε ευρωπαϊκά όργανα.

Για τη Θεσσαλονίκη και το νέο θεσμικό πλαίσιο

Σε ό,τι αφορά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι «είμαστε κοντά στην υλοποίηση μεταβίβασης της διοίκησης και από εκεί και πέρα αρχίζει ο χρόνος υλοποίησης των δεσμεύσεων των επενδυτών για τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν για να αποκτήσει πλέον το λιμάνι τον χαρακτήρα που όλοι θέλουμε, ένα λιμάνι κομβικό που μπορεί να συνδέσει τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή με τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη και που με τη σύνδεση με την Εγνατία και τον σιδηρόδρομο, που είναι ένα από τα έργα που μέλλει να γίνουν, θα τού δώσει ακόμη μεγαλύτερη αναπτυξιακή προοπτική».

«Τα υπόλοιπα λιμάνια θα πάνε σ’ ένα πλαίσιο αξιοποίησης με διαδικασίες υποπαραχωρήσεων κ.λπ», υπογράμμισε και επισήμανε ότι «υπάρχουν διάφορες προτάσεις σε προπλασματικό κυρίως στάδιο αλλά και ενδιαφέρον πιο συγκεκριμένο για την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη».

Για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, ο κ. Κουρουμπλής είπε πως πρόκειται για ένα «πολύ μεγάλο νομοσχέδιο που επιχειρεί πολλαπλές παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο, π.χ. επεκτείνουμε το καθεστώς πανελλήνιων εξετάσεων που ισχύει για τα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας και στο Λιμενικό Σώμα, καθιερώνουμε θεσμούς διαφάνειας και αξιοκρατίας, εξασφαλίζουμε την κοινωνική συμμετοχή στα όργανα της ακτοπλοΐας, συγκροτούμε για πρώτη φορά συντονιστική επιτροπή αεροπλοΐας και ακτοπλοΐας κ.ά.»

Υπογράμμισε πως «έγινε εξαντλητικότατος διάλογος» και στόχος είναι η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που να απαντά σε πολλαπλά και πολυεπίπεδα προβλήματα της Ναυτιλίας. Είναι ανάγκη «να δοθεί μια νέα εκκίνηση στην ελληνική Ναυτιλία» είπε ο κ. Κουρουμπλής, ενώ αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά «στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον ως λιμάνι της μεγαλύτερης πλοιοκτησίας», γεγονός που, όπως τόνισε, δημιουργεί πολύ μεγάλες προϋποθέσεις που συνδέονται και με την ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. «Θέλουμε, αυτά τα δύο λιμάνια να γίνουν πόλοι άφιξης και δραστηριοποίησης εδρών ναυτιλιακών και παραναυτιλιακών εταιριών», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News