664
Ο συγγραφέας στην προκυμαία του Θερμαϊκού | ThessMemory

«Η Θεσσαλονίκη των Βυζαντινών» από έναν δοκιμασμένο ιστορικό ερευνητή

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2023, 11:01
Ο συγγραφέας στην προκυμαία του Θερμαϊκού
|ThessMemory

«Η Θεσσαλονίκη των Βυζαντινών» από έναν δοκιμασμένο ιστορικό ερευνητή

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2023, 11:01

Σχεδόν κάθε βιβλίο του δημοσιογράφου και ιστορικού ερευνητή Χρίστου Ζαφείρη έχει την εξής ιδιότητα: προσφέρει στον αναγνώστη ένα ζευγάρι γυαλιά μέσα από το οποίο μπορεί να δει μια μοναδική έκφανση της Θεσσαλονίκης, της πόλης που αποτελεί το σημείο εστίασης του συνολικού έργου του.

Βιβλία, ντοκιμαντέρ, ραδιοφωνικές εκπομπές και σελίδες εφημερίδων αφιερώνονται στη μνήμη της Θεσσαλονίκης συγκεντρώνοντας και κάνοντας προσβάσιμο στο ευρύ κοινό μεγάλο όγκο ιστορικού υλικού για την πόλη.

Ο δημοσιογράφος, που μπορεί να μη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη αλλά έγινε πραγματικός Θεσσαλονικιός πηγαίνοντας εκεί για να σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία και εργαζόμενος για μεγάλες εφημερίδες της πόλης, καταγράφει, τεκμηριώνει και συνδέει ακούραστα, εδώ και δεκαετίες, τα ίχνη από προηγούμενες πραγματικότητες μιας πόλης που κατοικείται τους τελευταίους 23 αιώνες.

Οι «διαφορετικές Θεσσαλονίκες» των Εβραίων, των Οθωμανών, των Ρωμαίων, των Αρμενίων, της χούντας και των ερωτικών της χώρων, ανάμεσα σε άλλες, έχουν η κάθε μία τις δικές τις διαδρομές, oι οποίες πολύ συχνά συναντιούνται, κάνοντας αρτηρίες και συνοικίες της πόλης πολυεπίπεδα αποδεικτικά στοιχεία της πλούσιας και δύσκολης ιστορίας της.

Οι σταθμοί αυτών των διαδρομών –σημεία αναφοράς λιγότερο ή περισσότερο γνωστά, διατηρητέα ή μη– τοποθετούνται ταυτόχρονα στον άξονα του χρόνου, εμπλουτίζονται με στοιχεία και ιστορίες, φωτίζοντας ουσιαστικά την εποχή και την κοινωνία των ανθρώπων που προσεγγίζει.

Στον τελευταίο του ιστορικό και περιηγητικό οδηγό, «Η Θεσσαλονίκη των Βυζαντινών», που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2023 από τις εκδόσεις Επίκεντρο, βλέπουμε τη «συμβασιλεύουσα», όπως αποκαλούνταν επί Βυζαντίου, από την έλευση του Αποστόλου Παύλου, το 50 μ.Χ., έως το τέλος της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, το 1430.

Στη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και τα 17 μνημεία που θεωρούνται εδώ και δεκαετίες Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και την καθιστούν ένα μεγάλο και πλούσιο βυζαντινό μουσείο.

Οπως περιγράφει χαρακτηριστικά ο Χρίστος Ζαφείρης στο εισαγωγικό κεφάλαιο του Οδηγού, «ίσως να μην είναι υπερβολή αυτό που υποστηρίχτηκε από ειδικούς, ότι ακόμα κι αν καταστρέφονταν όλα τα βυζαντινά μνημεία στον κόσμο, αρκούσαν τα σωζόμενα μνημεία της Θεσσαλονίκης για τη γνώση και τη μελέτη της συνολικής βυζαντινής τέχνης!».

Πέρα από τα μνημεία και το χρονικό της παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής Θεσσαλονίκης, ο Χρίστος Ζαφείρης αφιερώνει το προτελευταίο κεφάλαιο στα στοιχεία της κοινωνικής ζωής της, από το εμπόριο και την οικονομία ως τη μουσική και τη γαστρονομία, ενώ το τελευταίο αφιερώνεται στις συλλογές βυζαντινών μουσείων και ιδρυμάτων της πόλης.

Με αυτόν τον τρόπο ο Οδηγός αφήνει τον αναγνώστη με μια καλή πρώτη εικόνα της Θεσσαλονίκης εκείνης της μακρινής εποχής, και τον περιηγητή λαχανιασμένο για τα 45 σημαντικά σημεία που πρέπει να βρει, σκορπισμένα μέχρι σήμερα στον σύγχρονο αστικό ιστό της πόλης.

Από την παρουσίαση του οπισθόφυλλου του βιβλίου

Η λα­μπρό­τε­ρη επο­χή της Θεσ­σα­λο­νί­κης είναι η χι­λι­ό­χρο­νη πα­λαι­ο­χρι­στι­α­νι­κή και βυ­ζα­ντι­νή πε­ρί­ο­δος.

Στον και­ρό της Βυ­ζα­ντι­νής Αυτο­κρα­το­ρί­ας ήταν η δεύ­τε­ρη με­γά­λη πό­λη της, η συμ­βα­σι­λεύ­ου­σα, που άσκη­σε ιδι­αί­τε­ρη πο­λι­τι­στι­κή ακτι­νο­βο­λία στους γύ­ρω λα­ούς. Την ίδια πε­ρί­ο­δο η Θεσ­σα­λο­νί­κη υπήρ­ξε κέ­ντρο κοι­νω­νι­κών και ιδε­ο­λο­γι­κών συ­γκρού­σε­ων και αδι­ά­λει­πτης πνευ­μα­τι­κής και καλ­λι­τε­χνι­κής δη­μι­ουρ­γί­ας, που συν­δύ­α­ζε την ιδε­ο­λο­γία του χρι­στι­α­νι­σμού με τη φι­λο­λο­γι­κή και καλ­λι­τε­χνι­κή αρ­χαι­ο­ελ­λη­νι­κή πα­ρά­δο­ση.

Ση­μα­ντι­κή κλη­ρο­νο­μιά της βυ­ζα­ντι­νής Θεσ­σα­λο­νί­κης στην Ελ­λά­δα και στον κό­σμο είναι το πλού­σιο καλ­λι­τε­χνι­κό από­θε­μα των μνη­μεί­ων της. Τα 17 μνη­μεία της, χα­ρα­κτη­ρι­σμέ­να ως Μνη­μεία Πα­γκό­σμι­ας Πο­λι­τι­στι­κής Κλη­ρο­νο­μι­άς της UNESCO, προ­βάλ­λουν τη Θεσ­σα­λο­νί­κη ως μο­να­δι­κό «μου­σείο» της βυ­ζα­ντι­νής αρ­χι­τε­κτο­νι­κής και τέ­χνης από τον 5ο έως τον 15ο αιώ­να.

Τα μνη­μεία αυτά έχει ως άξο­να ο Ιστο­ρι­κός και Πε­ρι­η­γη­τι­κός Οδη­γός, δί­νο­ντας πα­ράλ­λη­λα το ιστο­ρι­κό, κοι­νω­νι­κό και ιδε­ο­λο­γι­κό πλαί­σιο μέ­σα στο οποίο δη­μι­ουρ­γή­θη­καν. Το βι­βλίο, με πλού­σιο ενη­με­ρω­τι­κό και εικα­στι­κό υλι­κό, ευελ­πι­στεί να κά­νει γνω­στό­τε­ρη και αγα­πη­τή στο πλα­τύ κοι­νό μια σπου­δαία επο­χή και μια ση­μα­ντι­κή ιστο­ρι­κή φά­ση της πο­λυ­ύ­μνη­της πό­λης.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χρίστος Ζαφείρης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων ιστορικής έρευνας για τη Θεσσαλονίκη, τον περιφερειακό ελληνισμό και ελληνικούς τόπους. Γεννήθηκε το 1945 στην Κρανιά Ελασσόνας και ζει στη Θεσσαλονίκη.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ και της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

Εργάστηκε στον Τύπο και στο ραδιόφωνο ως συντάκτης και διευθυντικό στέλεχος. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ντοκιμαντέρ, ως ερευνητής και σεναριογράφος σε θέματα για τη Θεσσαλονίκη και τον μείζονα Ελληνισμό.

Διατηρεί και γράφει το ιστολόγιο www.thessmemory.gr

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...