308
Το χωριό προετοιμάζεται για ένα θρησκευτικό υπερθέαμα | REUTERS/Rafael Marchante

Η Φάτιμα ετοιμάζεται για τον Φραγκίσκο και την αγιοποίηση δύο παιδιών

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2017, 11:36
Το χωριό προετοιμάζεται για ένα θρησκευτικό υπερθέαμα
|REUTERS/Rafael Marchante

Η Φάτιμα ετοιμάζεται για τον Φραγκίσκο και την αγιοποίηση δύο παιδιών

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2017, 11:36

Σε ένα μικρό χωριό στα κεντρικά της Πορτογαλίας, το οποίο έχει τεράστια σημασία για την Καθολική Εκκλησία, φτάνει την Παρασκευή ο Πάπας Φραγκίσκος  μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές που τιμούν την ανάμνηση ενός θαύματος.

Πριν από ακριβώς 100 χρόνια, τρία παιδιά που έβοσκαν τα πρόβατά τους στην Φάτιμα είδαν μία σειρά οραμάτων με την Παναγία που τους αποκάλυψε μεγάλες αλήθειες. Το πρώτο από αυτά ήταν στις 13 Μαΐου 1917.

Δύο από τα παιδιά, η Ζακίντα και ο Φρανσίσκο Μάρτο θα ανακηρυχθούν άγιοι από τον Φραγκίσκο κατά την επίσκεψή του. Και τα δύο πέθαναν λίγους μήνες αργότερα κατά την πανδημία ισπανικής γρίπης που άφησε δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς σε όλο τον πλανήτη.

Τα οράματα της Φάτιμα καταγράφηκαν από το τρίτο παιδί, την εξαδέλφη τους Λουτσία ντος Σάντος, η οποία έγινε μοναχή και πέθανε σε ηλικία 97 ετών το 2005.  Η Λουτσία είναι και αυτή κοντά στην αγιοποίηση.

Οπως αναφέρει το BBC δύο από τα τρία μυστικά ανακαλύφθηκαν το 1942. Το πρώτο ήταν ένα όραμα  μιας «μεγάλης λίμνης από φωτιά» με δαίμονες και ψυχές ανθρώπων.

Το δεύτερο ερμηνεύτηκε σαν προφητεία ότι ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα τελείωνε και ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα γινόταν όσο ήταν Πάπας ο Πίος ΙΑ’. Καλούσε ακόμη και στην «καθαγίαση της Ρωσίας».

Το τρίτο μυστικό παραδόθηκε σε σφραγισμένο φάκελο στο Βατικανό το 1957 και αποκαλύφθηκε το 2000. Περιγράφει έναν άγγελο που ζητά μετάνοια και τον Πάπα και άλλους κληρικούς να ανεβαίνουν σε βουνό όπου τους σκοτώνουν στρατιώτες και σφαίρες και βέλη. Η απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β το 1981 ερμηνεύτηκε αργότερα σαν εκπλήρωση του μυστικού.

Η Καθολική Εκκλησία ερμηνεύει τα μυστικά σαν «τρόπους για να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις της αλλαγής προς την σωστή κατεύθυνση», όπως είχε γράψει σχετικά ο προηγούμενος Πάπας Βενέδικτος Ιστ΄.

Για την επίσκεψη η Πορτογαλία, που περιμένει πάνω από ένα εκατομμύριο προσκυνητές, ενίσχυσε σημαντικά τα μέτρα ασφάλειας ενώ ανέστειλε προσωρινά την ισχύ της συνθήκη Σένγκεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...