387
Η πανσέληνος της 7ης Μαΐου και το Αγαλμα της Ελευθερίας: ο ρομαντισμός σε λίγα χρόνια από σήμερα θα έχει πάει περίπατο, αφού οι άνθρωποι θα εγκατασταθούν στον δορυφόρο της Γης | REUTERS/Brendan McDermid

Πρόγραμμα «Αρτεμις»: Ο Τραμπ θέλει Σελήνη χωρίς Ρώσους

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2020, 11:23
Η πανσέληνος της 7ης Μαΐου και το Αγαλμα της Ελευθερίας: ο ρομαντισμός σε λίγα χρόνια από σήμερα θα έχει πάει περίπατο, αφού οι άνθρωποι θα εγκατασταθούν στον δορυφόρο της Γης
|REUTERS/Brendan McDermid

Πρόγραμμα «Αρτεμις»: Ο Τραμπ θέλει Σελήνη χωρίς Ρώσους

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2020, 11:23

Ενα πρόγραμμα όχι για ερωτευμένους, ούτε για ρομαντικούς, χτίζει η αμερικανική διοίκηση και αφορά το φεγγάρι. Πρόκειται για ένα σχέδιο με τον κωδικό «Αρτεμις» που αποσκοπεί στο να καλλιεργηθούν οι διαστημικές συμφωνίες με τους φίλους των ΗΠΑ, αφήνοντας όσο γίνεται έξω από το παιχνίδι του Διαστήματος τη Ρωσία (που αντικατέστησε τη Σοβιετική Ενωση στη σχετική Συνθήκη Εξωτερικού Διαστήματος -Outer Space Treaty- του 1967).

Την πληροφορία αυτή μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο «άτομα που είναι εξοικειωμένα με το προτεινόμενο σύμφωνο».

Το εν λόγω πρότζεκτ αποτελεί προσπάθεια καλλιέργειας συμμαχιών γύρω από το σχέδιο της NASA να εγκαταστήσει ανθρώπους και διαστημικούς σταθμούς στη Σελήνη μέσα στην επόμενη δεκαετία και έρχεται σε μια χρονική στιγμή που ο αμερικανικός διαστημικός οργανισμός διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

  • Επισήμως, η «Αρτεμις» δεν έχει κοινοποιηθεί από τους Αμερικανούς στους συμμάχους τους.

Η Σελήνη και ο εποικισμός της είναι βασικός στρατηγικός στόχος όσον αφορά την επιστημονική έρευνα που θα μπορούσε να επιτρέψει μελλοντικές αποστολές στον Αρη. Ολα αυτά εμπίπτουν σε ένα καθεστώς διεθνούς διαστημικού δικαίου το οποίο θεωρείται παρωχημένο.

Το πρόγραμμα «Αρτεμις» («Artemis Accords)» προτείνει «ζώνες ασφαλείας» που θα περιβάλλουν τις μελλοντικές βάσεις επί του εδάφους της Σελήνης.

Τις επόμενες εβδομάδες, αξιωματούχοι των ΗΠΑ σκοπεύουν να διαπραγματευτούν επίσημα με διαστημικούς εταίρους όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και οι ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι αυτά τα κράτη έχουν «ομοειδή» συμφέροντα με τις ΗΠΑ στο Διάστημα.

Η Ρωσία, σημαντικότερος εταίρος της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δεν θα είναι από τους πρώτους εταίρους των ΗΠΑ στις νέες συμφωνίες που ετοιμάζονται, ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων οι ίδιες πηγές. Το Πεντάγωνο αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο τη Ρωσία ως εχθρική στο Διάστημα σε σχέση με τους αμερικανικούς δορυφόρους.

Οι πηγές του Reuters επιμένουν ότι δεν πρόκειται για κάποια αναθεώρηση που αποβλέπει στο να διεκδικήσουν οι ΗΠΑ «κυριαρχία» στη Σελήνη, κάτι που αποκλείει η συμφωνίαι του 1967 με τον όρο «τα ουράνια σώματα και η Σελήνη δεν υπόκεινται σε εθνική ιδιοκτησία με αξίωση κυριαρχίας, με χρήση ή κατοχή ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο».

«Δεν πρόκειται για εδαφική αξίωση» λένε οι πηγές. Αντιθέτως, οι ζώνες ασφαλείας θα επιτρέψουν τον συντονισμό μεταξύ των διαστημικών φορέων.

Είναι σαφές πάντως, ότι όλες οι μεγάλες δυνάμεις θεωρούν όλο και περισσότερο το Διάστημα ως έναν νέο στρατιωτικό τομέα. Ετσι αναμένεται να αρχίσει ένταση μεταξύ των διαστημικών αντιπάλων της Ουάσινγκτον, όπως είναι η Κίνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...