481
Δανοί σε εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης | Reuters

Δανία: «Καθήστε δίπλα δίπλα, αρκεί να κοιτάτε όλοι μπροστά»

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2020, 17:00
Δανοί σε εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης
|Reuters

Δανία: «Καθήστε δίπλα δίπλα, αρκεί να κοιτάτε όλοι μπροστά»

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2020, 17:00

Οι πολίτες στη Δανία ενημερώθηκαν από την κυβέρνηση της χώρας ότι μπορούν να κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλον σε τρένα και λεωφορεία, με τον όρο όλοι τους να κοιτάζουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Καθώς η χώρα μπαίνει στο δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης από το lockdown, οι Αρχές ξεκλειδώνουν κάποιους κανόνες συμπεριφοράς στα ΜΜΜ.

Ετσι, το σύστημα των δημόσιων μεταφορών θα ξαναρχίσει να λειτουργεί έως και το 70% της προ-πανδημίας δυναμικότητας του του γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Βέβαια, αυτό δημιουργεί και κάποιες πρακτικές δυσκολίες, καθώς στις ώρες αιχμής μπορεί να αποδειχθεί αδύνατο για τους επιβάτες να διατηρήσουν την μεταξύ τους απόσταση σε λεωφορεία και συρμούς τρένου.

Το υπουργείο Μεταφορών αναφέρει ότι η επίσημη οδηγία για όλους, δηλαδή να παραμένουν σε απόσταση ενός μέτρου ο ένας από τον άλλον, δεν είναι ρεαλιστική.

Ετσι, η νέα συμβουλή του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας της Δανίας είναι ότι όσοι μετακινούνται με τα ΜΜΜ μπορούν να κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλον, αλλά πρέπει να αποφεύγουν τα πρόσωπά τους να είναι το ένα απέναντι από το άλλο.

«Να κοιτάτε όλοι οι επιβάτες στην ίδια κατεύθυνση», υπερτονίζει το συμβούλιο. Συνιστά επίσης στους ταξιδιώτες να έχουν πάνω τους υγρά αντισηπτικά μαντηλάκια ή απολυμαντικά.

Επίσης η οδηγία του υπουργείου Υγείας είναι σαφής: όσοι αισθάνονται άρρωστοι ή έχουν πυρετό καλούνται να μην χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο.

Ωστόσο, ο υπουργός μεταφορών Μπένι Ενγκελμπρεχτ κάλεσε όλους τους Δανούς να «δείξουν επισταμένη προσοχή και υπευθυνότητα» απέναντι στους συμπολίτες τους ταξιδιώτες.

«Εάν μπορείτε, να χρησιμοποιήσετε το ποδήλατό σας για μικρότερες διαδρομές και να αποφύγετε μετακινήσεις με τα ΜΜΜ κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής», είπε.

«Είναι επίσης σημαντικό για όλους τους χώρους εργασίας να συνδράμουν εξίσου προς αυτή την κατεύθυνση καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, οργανώνοντας για τους υπαλήλους ευέλικτες ώρες εργασίας και συναντήσεων, ώστε η άφιξη τους να μην συμπίπτει ταυτόχρονα για όλους», πρόσθεσε.

«Απίθανο» ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού

Η Δανία «είναι πολύ απίθανο» να πληγεί από ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού, εκτιμά ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας, μετά την παρουσίαση, την Πέμπτη το βράδυ, των σχεδίων της κυβέρνησης για αύξηση της διενέργειας διαγνωστικών τεστ και για ένα σύστημα εντοπισμού επαφών.

Η σκανδιναβική χώρα, που έχει καταγράψει 533 θανάτους που συνδέονται με τον κορονοϊό, ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που χαλάρωσε τα μέτρα περιορισμού σχεδόν πριν από ένα μήνα.

Το ποσοστό μόλυνσης και ο αριθμός των θανάτων εξακολουθούν να μειώνονται.

«Καμία χώρα δεν έχει δει ακόμη ένα πραγματικό δεύτερο κύμα. Ορισμένες χώρες έχουν δει τη διάδοση πότε να αυξάνεται και πότε να μειώνεται», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κάρε Μόλμπακ, ο επιδημιολόγος που συμβουλεύει την κυβέρνηση.

«Όμως με τη γνώση που έχουμε σήμερα, νομίζω ότι είναι πολύ απίθανο να δούμε ένα δεύτερο κύμα», είπε.

Φόβοι ότι ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων μπορεί να ανακόψει την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας προκλήθηκαν όταν η Γερμανία, μια χώρα με σχετική επιτυχία στην επιβράδυνση της επιδημίας, ανέφερε ότι οι μολύνσεις έχουν αυξηθεί και πάλι μετά τα πρώτα διστακτικά βήματα για τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...