409
Φιαλίδια με το εμβόλιο της AstraZeneca (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS /Sergio Perez

Πού θα στείλουν τα εμβόλια που τους περισσεύουν οι χώρες της Ευρώπης;

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2021, 20:05
Φιαλίδια με το εμβόλιο της AstraZeneca (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS /Sergio Perez

Πού θα στείλουν τα εμβόλια που τους περισσεύουν οι χώρες της Ευρώπης;

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2021, 20:05

Οι περισσότερες χώρες έχουν περιορίσει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, καθώς διερευνάται η αιτιολογική σχέση του με την πρόκληση σπάνιων θρόμβων στο αίμα.

Ωστόσο, κάποιες άλλες, όπως η Δανία, αποφάσισαν, προς το παρόν τουλάχιστον, να μη χορηγούν σε κανέναν το συγκεκριμένο σκεύασμα. Βέβαια, η χώρα, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες τοπικές αρχές, έχει δηλώσει ότι έθεσε υπό έλεγχο την πανδημία και έχει εξασφαλίσει άλλα εμβόλια για τους πολίτες της.

Η ανακοίνωση της Δανίας προκάλεσε ένα κύμα ζήτησης από άλλες χώρες, οι οποίες επιθυμούν να αγοράσουν τις δόσεις που έχουν περισσέψει.

Η Τσεχία ήταν η πρώτη που προσφέρθηκε να αγοράσει όλα τα εμβόλια από τη Δανία, ενώ ενδιαφέρον εξέφρασαν Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.

Μπορούν όμως τα εμβόλια να τα χρησιμοποιήσουν άλλες χώρες; Θεωρητικά ναι, απαντά το BBC. Οι χώρες μπορούν είτε να πουλήσουν είτε να δωρίσουν τα εμβόλια που δεν χρειάζονται. Ωστόσο, το θέμα είναι σε ποιον;

Το καλό με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ότι αποθηκεύεται σε θερμοκρασία συντήρησης ψυγείου, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί και να μείνει αρκετό καιρό σε ειδικές αποθήκες, αλλά και να μεταφερθεί εύκολα σε άλλες χώρες.

Τι ισχύει όμως γενικά με τις αδιάθετες δόσεις και πόσες έχει η κάθε χώρα; Κανείς δεν γνωρίζει πόσες είναι οι αδιάθετες δόσεις σήμερα. Η Δανία, για παράδειγμα, έχει λάβει 202.920 δόσεις της AstraZeneca από τις 15 Απριλίου. Από αυτές χορηγήθηκαν οι 150.671, κάτι που σημαίνει ότι περισσεύουν 52.249 δόσεις.

Σχέδιο παγκόσμιας πρόσβασης

Και παρότι κάποιες χώρες ζητούν να αγοράσουν τα εμβόλια της Δανίας, αυτή τη στιγμή η κατανομή των αδιάθετων εμβολίων έχει συμφωνηθεί να πραγματοποιείται μέσω του προγράμματος Covax.

Πρόκειται για ένα διεθνές σχέδιο που στοχεύει να διασφαλίσει ότι τα εμβόλια κατανέμονται δίκαια σε όλα τα έθνη, πλούσια και φτωχά.

Διευθύνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και στόχο έχει να προσφέρει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δόσεις σε 190 χώρες.

Πώς θα διακινηθούν τα εμβόλια σε όλες αυτές τις χώρες; Μέρος του σχεδίου προβλέπει αναλυτικά τη δωρεάν ανακατανομή των δόσεων από τις πλούσιες στις πιο φτωχές χώρες.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή οι χώρες που έχουν επαρκή ποσότητα εμβολίων για τον πληθυσμό τους, είναι φυσικό να κρατούν τις δόσεις για τους πολίτες τους.

Σε δεύτερη φάση, αν οι πολίτες αρνηθούν να εμβολιαστούν, θα γίνει καταγραφή των δόσεων που περισσεύουν από κάθε χώρα και το πρόγραμμα Covax θα ενεργοποιηθεί, ώστε να γίνει δίκαιη κατανομή.

Μέχρι τότε, το πιο πιθανό είναι κράτη όπως η Δανία να φυλάξουν τα εμβόλια για ηθικούς λόγους, ακόμα και αν είναι λίγα, και να τα αποστείλουν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος μέσω του προγράμματος Covax.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...