959
O Τζο Μπάιντεν εμφανώς οργισμένος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε εκτάκτως στον Λευκό Οίκο, μετά τη δημοσιοποίηση της... γνωμάτευσης του ειδικού εισαγγελέα Χουρ | REUTERS/Kevin Lamarque

Πόσο ξεχνάει ο Τζο Μπάιντεν; «Είμαι ηλικιωμένος και ξέρω τι κάνω, που να πάρει», απαντά

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2024, 09:44
O Τζο Μπάιντεν εμφανώς οργισμένος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε εκτάκτως στον Λευκό Οίκο, μετά τη δημοσιοποίηση της... γνωμάτευσης του ειδικού εισαγγελέα Χουρ
|REUTERS/Kevin Lamarque

Πόσο ξεχνάει ο Τζο Μπάιντεν; «Είμαι ηλικιωμένος και ξέρω τι κάνω, που να πάρει», απαντά

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2024, 09:44

Είναι ο Τζο Μπάιντεν, ο «κοιμήσης Τζο» όπως τον περιπαίζει μέσα στην απίστευτη αμετροέπειά του ο Ντόναλντ Τραμπ, ένας γεράκος με κακή μνήμη; Αυτό το ερώτημα επανήλθε για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, εννιά μήνες πριν από τις επόμενες εκλογές –και επανήλθε με τον χειρότερο τρόπο, με κάποια εμπρηστικά σχόλια ενός ειδικού εισαγγελέα, σε βαθμό που ο Μπάιντεν, 81 ετών, να εμφανιστεί οργισμένος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου από τον Λευκό Οίκο και να διαβεβαιώσει για το καλό του μνημονικό:

«Εχω καλές προθέσεις, είμαι ηλικιωμένος και ξέρω τι κάνω, που να πάρει. Δεν έχω προβλήματα μνήμης», είπε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στάθηκε ιδίως στο ότι ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Χουρ, ένας Ρεπουμπλικανός, ανέφερε στο πόρισμα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θυμόταν πότε πέθανε ο γιος του, Μπο. «Πώς τολμάει, διάβολε;» είπε.

Τι είχε συμβεί; Τυπικά ο πρόεδρος έπρεπε να χαίρεται. O ειδικός εισαγγελέας που είχε οριστεί για να διενεργήσει έρευνα σχετικά με το πώς χειρίστηκε ο Τζο Μπάιντεν διαβαθμισμένα έγγραφα, ανακοίνωσε ουσιαστικά ότι δεν θα ασκηθεί δίωξη στον πρόεδρο για την υπόθεση.

Ομως ο συγκεκριμένος δικαστικός, ένας φανατικός Ρεπουμπλικάνος ονόματι Ρόμπερτ Χουρ, συμπεριέλαβε στο πόρισμα εξαιρετικά βαριά από πολιτική άποψη σχόλια για τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διεξάγει προεκλογική εκστρατεία ενόψει της πιθανής νέας αναμέτρησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ – αυτός ο τελευταίος του επιτίθεται εδώ και χρόνια, αμφισβητώντας ακριβώς τη διανοητική του κατάσταση.

Και ο ειδικός εισαγγελάς Χουρ έκρινε στο πόρισμά του ότι οποιοδήποτε σώμα ενόρκων θα δυσκολευόταν να καταδικάσει τον Τζο Μπάιντεν, καθώς θα παρουσιαζόταν ως «συμπαθητικός ηλικιωμένος κύριος, με καλές προθέσεις αλλά κακή μνήμη».

Υποστήριξε ιδίως ότι ο πρόεδρος, όταν κατέθεσε, φάνηκε να μη θυμάται ποιο διάστημα ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017) ή πότε πέθανε ο γιος του, ο Μπο.

Οι δικηγόροι του προέδρου αντέδρασαν έντονα, επικρίνοντας τα «άτοπα» σχόλια του ειδικού εισαγγελέα, τόνισαν γραπτώς ότι «το πόρισμα αυτό χρησιμοποιεί πολύ προκατειλημμένο λεξιλόγιο για να περιγράψει κάτι που συμβαίνει συχνά σε μάρτυρες: δυσκολεύονται να θυμηθούν γεγονότα που έγιναν χρόνια πριν».

Πολιτικά, όμως, το κακό έγινε ήδη: οι Ρεπουμπλικανοί αντίπαλοι του Τζο Μπάιντεν έσπευσαν να επωφεληθούν.

«Οταν δεν είσαι διανοητικά ικανός να δικαστείς (…) ασφαλώς δεν είσαι διανοητικά ικανός να βρίσκεσαι στο Οβάλ Γραφείο» του Λευκού Οίκου, είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Μάικ Τζόνσον.

«Κάποιος ηλικιωμένος με κακή μνήμη δεν θα έπρεπε να έχει στην κατοχή του τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα» του αμερικανικού στρατού, είπε ο Κέβιν Χερν, Ρεπουμπλικανός βουλευτής που εκλέγεται στην Οκλαχόμα.

Μορφές της Δεξιάς αξιώνουν ούτε λίγο ούτε πολύ να ενεργοποιηθεί η 25η τροπολογία του Συντάγματος, που επιτρέπει να απαλλάσσεται ο πρόεδρος αν δεν είναι πλέον σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, έμπιστη του Τραμπ, επέμεινε: «Αν ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι διανοητικά ικανός να δικαστεί, σίγουρα δεν είναι διανοητικά ικανός να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ».

Απέναντι σε αυτή τη ζημιά στη δημόσια εικόνα του, ο Μπάιντεν απηύθυνε έκτακτο διάγγελμα το βράδυ της Πέμπτης (19:45 ώρα Ουάσινγκτον· 02:45 ώρα Ελλάδας) για να τονίσει ότι τα σχόλια ειδικού εισαγγελέα για τη μνήμη του είναι λαθεμένα, ενώ παράλληλα αρνήθηκε πως διατήρησε εσκεμμένα διαβαθμισμένα έγγραφα στην κατοχή του.

«Είμαι καλά. Είμαι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος ο οποίος ξέρει τι στο διάολο κάνει. Είμαι ο πρόεδρος. Και έκανα τη χώρα να ορθοποδήσει ξανά» τόνισε, εμφανώς οργισμένος, όπως ανέφεραν και οι Times του Λονδίνου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η μνήμη του χειροτερεύει, ο Μπάιντεν απάντησε σε επιθετικό τόνο: «Η μνήμη μου δεν κάνει τίποτα, η μνήμη μου είναι μια χαρά. Η μνήμη μου… Δείτε τι έκανα από τη στιγμή που έγινα πρόεδρος. Κανείς δεν θα μπορούσε να προωθήσει οτιδήποτε από αυτά που προώθησα εγώ. Πώς συνέβη αυτό;»

Ομως ακόμα και αν ο Μπάιντεν έδειξε στιβαρός και ορεξάτος, το κακό έχει ήδη γίνει. Ολα υποδεικνύουν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ οδεύει να αναμετρηθεί ξανά την 5η Νοεμβρίου με τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, που εδώ και χρόνια αναφέρεται σε αυτόν με το παρατσούκλι «ο κοιμήσης Τζο» και αρέσκεται σε προεκλογικές εμφανίσεις του να παρουσιάζει τον νυν πρόεδρο ως αποπροσανατολισμένο, αν όχι ξεμωραμένο.

Οι ψηφοφόροι μοιάζουν να ανησυχούν πολύ λιγότερο για την ηλικία του 77χρονου Τραμπ, μολονότι και αυτός έχει στιγμές εντυπωσιακής σύγχυσης κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.

Ωστόσο αυτές προκαλούν λιγότερη συζήτηση από τις ενίοτε ακατανόητες δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν.

Για παράδειγμα, το περασμένο Σαββατοκύριακο αναφέρθηκε σε συζήτηση που είχε σε σύνοδο της G7 το 2021 με τον… πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος απεβίωσε το 1996.

Ακόμα χειρότερα, την περασμένη Τετάρτη, είπε πως στην ίδια διεθνή σύνοδο μίλησε με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, ο οποίος απεβίωσε το 2017.

Καθεμία από αυτές τις γκάφες αναζωπυρώνει τη συζήτηση για την ηλικία και τη διανοητική κατάσταση του προέδρου των ΗΠΑ. Ο γιατρός του, σε πολύ λεπτομερειακή γνωμάτευση που είχε δημοσιοποιηθεί πριν από έναν χρόνο, χαρακτήριζε την υγεία του Τζο Μπάιντεν «καλή».

Ομως ο αμερικανός πρόεδρος, ολοένα περισσότερο, δείχνει την ηλικία του: το βάδισμά του μοιάζει άκαμπτο, το βλέμμα του ενίοτε θολό, σχεδόν συστηματικά χρησιμοποιεί τη μικρότερη σκάλα για να επιβιβάζεται ή να αποβιβάζεται από το αεροσκάφος του.

Κατά πρόσφατη δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, το 76% των ψηφοφόρων δήλωσε ανήσυχο για το εάν και κατά πόσον ο Τζο Μπάιντεν είναι σωματικά και διανοητικά σε θέση να φέρει εις πέρας δεύτερη θητεία· μόλις το 48% εξέφρασε την ίδια ανησυχία για τον 77χρονο Ντόναλντ Τραμπ.

Η μείωση των επαφών του αμερικανού προέδρου με τα ΜΜΕ ενισχύει, τουλάχιστον σύμφωνα με τους επικριτές του, την υπόθεση πως το περιβάλλον του προσπαθεί να τον προστατεύσει, τον βάζει εσκεμμένα στο περιθώριο.

Ο Τζο Μπάιντεν απέφυγε φέτος να παραχωρήσει τηλεοπτική συνέντευξη επ’ ευκαιρία του Super Bowl, του τελικού του πρωταθλήματος του αμερικανικού φούτμπολ. Παραδοσιακά, ο αμερικανός πρόεδρος πριν από αυτό το ματς, που έχει τεράστια θεαματικότητα, απαντά σε μερικές ερωτήσεις, όχι σπάνια αναμιγνύοντας πολιτική και αθλητικά.

Ο Μπάιντεν δεν έχει παραχωρήσει τελευταία συνεντεύξεις μεγάλης διάρκειας, έχει συμμετάσχει σε λιγοστές πραγματικές συνεντεύξεις Τύπου και περιορίζεται σε πολύ σύντομες επαφές με δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...