1067
Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος απονηώνεται για να βομβαρδίσει στόχους των Χούθι, στις 12 Ιανουαρίου | US Central Command via X/Handout via REUTERS

Πονοκέφαλος για τις ΗΠΑ οι Χούθι – τους χτύπησαν τρίτη φορά αλλά οι αντάρτες δεν πτοούνται

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2024, 11:56
Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος απονηώνεται για να βομβαρδίσει στόχους των Χούθι, στις 12 Ιανουαρίου
|US Central Command via X/Handout via REUTERS

Πονοκέφαλος για τις ΗΠΑ οι Χούθι – τους χτύπησαν τρίτη φορά αλλά οι αντάρτες δεν πτοούνται

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2024, 11:56

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν ακόμα ένα στρατιωτικό πλήγμα κατά στόχων των Χούθι στην Υεμένη την Τρίτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Λευκού Οίκου να σταματήσει έναν σκληροτράχηλο εχθρό που απειλεί το παγκόσμιο εμπόριο.

Το τρίτο πλήγμα των ΗΠΑ κατά των σιιτών ανταρτών, που υποστηρίζονται από το Ιράν, είχε στόχο βαλλιστικούς πυραύλους και εγκαταστάσεις εκτόξευσής τους.

Από την περασμένη εβδομάδα, οι Αμερικανοί -και αρχικά και οι Βρετανοί- έχουν πλήξει δεκάδες στόχους στην Υεμένη.

Την Τρίτη, κατέστρεψαν τέσσερις πυραύλους, που σύμφωνα με την Κεντρική Αμερικανική Διοίκηση (CENTCOM) αποτελούσαν άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και τα πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που ταξίδευαν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Αντεν.

Όμως, όπως επισημαίνουν οι New York Times, οι Χούθι εξακολουθούν να αψηφούν τον Τζο Μπάιντεν και τους συμμάχους, εκτοξεύοντας πυραύλους εναντίον διερχόμενων πλοίων, και προκαλώντας ζημιές, ανάμεσα σε άλλα, και σε ένα ελληνικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο την Τρίτη.

«Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, δεν επιδιώκουμε να το επεκτείνουμε», δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε να αμυνόμαστε εναντίον τους και να τους αντιμετωπίζουμε όπως αρμόζει».

Αυτό αφήνει την αμερικανική κυβέρνηση με δύσκολες επιλογές, σύμφωνα με τους NYT.

Ενοπλοι Χούθι συμμετείχαν σε διαμαρτυρία την Κυριακή κατά των αμερικανικών πληγμάτων στην Υεμένη – REUTERS/Khaled Abdullah

Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να διατάξει άλλο ένα αιφνιδιαστικό χτύπημα κατά της αεράμυνας των Χούθι, των αποθηκών όπλων και των εγκαταστάσεων για την εκτόξευση και την παραγωγή μιας σειράς πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά οι αναλυτές λένε ότι αυτό θα κινδύνευε να διευρύνει ακόμη περισσότερο τον πόλεμο.

Ή θα μπορούσε να συμβιβαστεί με πιο περιορισμένα πλήγματα, όπως αυτό της Τρίτης, αλλά αυτό δεν θα σταματούσε απαραίτητα την απειλή για τα εμπορικά πλοία, λένε οι αναλυτές.

Καμία από τις δύο προσεγγίσεις δεν έχει θορυβήσει τους Χούθι μέχρι στιγμής. Οι αρχηγοί τους έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει επίσης να χαρακτηρίσει τους Χούθι ως «ειδικά καθορισμένη παγκόσμια τρομοκρατική» ομάδα, επαναφέροντας εν μέρει τις κυρώσεις που είχε άρει πριν από σχεδόν τρία χρόνια, δήλωσε την Τρίτη αμερικανός αξιωματούχος.

Η κίνηση περιλαμβάνει τον αποκλεισμό της πρόσβασης των Χούθι στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Κίρμπι υπερασπίστηκε τα πλήγματα της περασμένης εβδομάδας που πραγματοποίησαν αμερικανικά και βρετανικά επιθετικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία εναντίον περισσότερων από 60 στόχων σε 30 τοποθεσίες χρησιμοποιώντας περίπου 150 βόμβες και πυραύλους ακριβείας.

«Το χτύπημα σχεδιάστηκε για να υποβαθμίσει και να διαταράξει τη στρατιωτική τους δραστηριότητα, την ικανότητά τους να αποθηκεύουν, να εκτοξεύουν και να καθοδηγούν αυτούς τους πυραύλους για τους στόχους τους, καθώς και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν εκτοξεύσει. Πιστεύουμε ότι είχαμε καλά αποτελέσματα», είπε.

Όμως, σύμφωνα με τους New York Times, εμπιστευτική ανάλυση του Πενταγώνου για το πρώτο μπαράζ βομβαρδισμών, «δείχνει το αντίθετο».

Τα συμμαχικά πλήγματα προκάλεσαν ζημιές ή κατέστρεψαν περίπου το 90% των στόχων που χτυπήθηκαν, αλλά οι Χούθι διατήρησαν περίπου τα τρία τέταρτα της ικανότητάς τους να εκτοξεύουν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πλοία, δήλωσαν δύο αμερικανοί αξιωματούχοι το Σάββατο, στην εφημερίδα.

Οι εκτιμήσεις του Πενταγώνουν αποκαλύπτουν τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι σύμμαχοί της καθώς προσπαθούν να αποτρέψουν νέες επιθέσεις των Χούθι, να διασφαλίσουν τις κρίσιμες ναυτιλιακές οδούς μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και να περιορίσουν την εξάπλωση της περιφερειακής σύγκρουσης.

Όπως λένε οι ειδικοί, μόνο με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, αυτά που μπορούν να καταφέρουν οι Αμερικανοί είναι περιορισμένα και οι Χούθι έχουν επιβιώσει από 10 χρόνια αεροπορικών επιθέσεων της Σαουδικής Αραβίας, στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη.

«Είναι πολύ δύσκολο να εξουδετερώσεις αυτό το ευρύ φάσμα απειλών», είπε ο Ανταμ Κλέμεντς, πρώην στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Υεμένη.

Προς το παρόν πάντως, οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους. Ο εκπρόσωπός τους, Γιαχία Σαρέα, δήλωσε ότι η οργάνωση είχε στοχεύσει το ελληνόκτητο πλοίο «Zografia» την Τρίτη με «έναν αριθμό πυραύλων» επειδή «έπλεε προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης».

Ενας άνδρας παρακολουθεί στη Σανάα την τηλεοπτική δήλωση του εκπροσώπου των Χούθι – EPA/YAHYA ARHAB

Προειδοποίησε ότι οι Χούθι «θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όλες τις διαδικασίες για την άμυνα και την επίθεση στο πλαίσιο του νόμιμου δικαιώματός τους να υπερασπιστούν την αγαπημένη μας Υεμένη και επιβεβαιώνουμε τη συνεχή αλληλεγγύη μας προς τον αδικημένο παλαιστινιακό λαό».

Ο εντοπισμός των στόχων των Χούθι αποδεικνύεται δύσκολος για τις αμερικανικές δυνάμεις. Οι αμερικανικές και άλλες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν δαπανήσει σημαντικό χρόνο ή πόρους τα τελευταία χρόνια για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη θέση των οπλικών τους εγκαταστάσεων, δήλωσαν οι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι στους New York Times.

Πλέον όμως, οι αμερικανοί αναλυτές σπεύδουν να καταγράψουν κάθε μέρα πιθανούς στόχους των Χούθι, οι οποίοι είναι μια ευέλικτη δύναμη ανταρτοπόλεμου και ήταν για δεκαετίες ικανή στη μετακίνηση και την απόκρυψη όπλων, εξοπλισμού και προμηθειών.

Ο βομβαρδισμός «άμεσα αναδυόμενων στόχων», όπως το χτύπημα της Τρίτης εναντίον βαλλιστικών πυραύλων που ήταν έτοιμοι για εκτόξευση, μια πρακτική που ο αμερικανικός στρατός αποκαλεί «δυναμική στόχευση», όπως σημειώνουν οι New York Times, είναι ένα δείγμα της τακτικής που αναμένεται να ακολουθήσει το Πεντάγωνο εναντίον των ανταρτών.

Οσα όπλα και αν καταστρέψουν όμως οι Αμερικανοί, το Ιράν καραδοκεί να προμηθεύσει ξανά με οπλισμό τους Χούθι.

Την Πέμπτη, οι κομάντος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού (Navy Seals), υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιβιβάστηκαν σε ένα μικρό σκάφος στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας και κατέσχεσαν εξαρτήματα βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων Κρουζ ιρανικής κατασκευής με προορισμό την Υεμένη, ανέφερε η Κεντρική Αμερικανική Διοίκηση σε ανακοίνωσή της την Τρίτη.

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα περιλάμβαναν συστήματα προώθησης και καθοδήγησης και κεφαλές για βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς και πυραύλους Κρουζ κατά πλοίων, καθώς και εξαρτήματα αεράμυνας, ανέφερε η ανακοίνωση.

Τέτοιες μεταφορές όπλων στους Χούθι παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο και ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνεται.

«Η αρχική ανάλυση δείχνει ότι παρόμοια όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί από τους Χούθι για να απειλούν και να επιτίθενται σε αθώους ναυτικούς σε διεθνή εμπορικά πλοία που διέρχονται στην Ερυθρά Θάλασσα», ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και βοηθοί του Πενταγώνου δηλώνουν ότι προετοιμάζονται για πολύ μεγαλύτερες επιθέσεις από τους Χούθι και οι αμερικανοί διοικητές προετοιμάζουν μια σειρά κλιμακούμενων αντιδράσεων, δήλωσαν ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

«Ξέρουμε ότι εξακολουθούν να έχουν κάποιες δυνατότητες», δήλωσε ο Κίρμπι, ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία. «Εχουν ακόμα χρόνο για να κάνουν τη σωστή επιλογή, που είναι να σταματήσουν αυτές τις απερίσκεπτες επιθέσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...