435
Πολωνοί στρατιώτες συμμετέχουν στην κατασκευή του τείχους στα σύνορα με τη Λευκορωσία | EPA/Marcin Onufryjuk

Πολωνία: Αντιδράσεις για την κατασκευή τείχους στα σύνορα μέσα σε παρθένο δάσος

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2022, 12:25
Πολωνοί στρατιώτες συμμετέχουν στην κατασκευή του τείχους στα σύνορα με τη Λευκορωσία
|EPA/Marcin Onufryjuk

Πολωνία: Αντιδράσεις για την κατασκευή τείχους στα σύνορα μέσα σε παρθένο δάσος

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2022, 12:25

Η Πολωνία ξεκίνησε την ανέγερση τείχους στα σύνορα με τη Λευκορωσία για να σταματήσει τη ροή των μεταναστών, το οποίο όμως θα βρίσκεται μέσα σε ένα προστατευμένο δάσος που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μοραβιέσκι διέθεσε πρωτοφανείς επενδύσεις για τη θωράκιση 186 χιλιομέτρων των συνόρων με τεράστιο κόστος, 353 εκατ. ευρώ, κάτι που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Τα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας έχουν μήκος 418 χιλιόμετρα, 171 από τα οποία συνορεύουν με τον ποταμό Μπουγκ, ενώ 67 χιλιόμετρα περνούν μέσα από βάλτους.

Το τείχος θα διατρέχει το 50% των συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες, θα έχει ύψος 5,5 μέτρα και θα διαθέτει αισθητήρες κίνησης και θερμικές κάμερες.

Η Πολωνία και η ΕΕ κατηγορούν τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, πρόεδρο της Λευκορωσίας, ότι προκαλεί επίτηδες μεταναστευτική κρίση στα σύνορά τους, οργανώνοντας την άφιξη αιτούντων άσυλο από τη Μέση Ανατολή στο Μινσκ, και τους υπόσχεται ασφαλή δίοδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τουλάχιστον 19 αιτούντες άσυλο πέθαναν στα σύνορα των δύο χωρών, οι περισσότεροι από το κρύο, τους τελευταίους μήνες.

Η πολωνική συνοριοφυλακή ανακοίνωσε ότι η κατασκευή του τείχους ξεκίνησε και ότι είναι το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία της.

Σύμφωνα με τον Guardian, το κόστος είναι δεκαπλάσιο από τον ετήσιο προϋπολογισμό του υπουργείου Μετανάστευσης της Πολωνίας.

«Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσε να υλοποιηθεί μία ανθρώπινη και αποτελεσματική πολιτική μετανάστευσης, υποδοχής και ασύλου. Κανένα τείχος στην Ιστορία δεν σταμάτησε τις ροές των προσφύγων. Εκτός αυτού, θα είναι καταστροφικό για τη φύση στην περιοχή Μπιαλοβιέσκα», είπε εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ocalenie, που στηρίζει τους πρόσφυγες στην Πολωνία.

Το δάσος της περιοχής είναι ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα τμήματα του παρθένου δάσους το οποίο κάλυπτε κάποτε την ευρωπαϊκή πεδιάδα και βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών. Σε αυτό ζουν 800 βίσωνες, ο μεγαλύτερος πληθυσμός στην Ευρώπη.

Οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση τέτοιας έκτασης μέσα στο δάσος μπορεί να ακυρώσει τον χαρακτηρισμό του από την Unesco.

«Το τείχος θα χτιστεί μόνο στην ξηρά (και όχι στους βάλτους)» είπε η Αννα Μιχάλσκα, εκπρόσωπος της Συνοριοφυλακής, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος στο περιβάλλον θα είναι ελάχιστος, καθώς θα χρειαστεί να κοπούν πολύ λίγα δέντρα και το τείχος θα χτιστεί κατά μήκος των δρόμων που ήδη υπάρχουν.

Την περασμένη εβδομάδα, το ανώτατο δικαστήριο της Πολωνίας επέκρινε την κυβέρνηση επειδή δεν επιτρέπει στους δημοσιογράφους την πρόσβαση στην περιοχή. «Η απαγόρευση δεν συνάδει με τη νομοθεσία, καθώς αυτή η επαγγελματική ομάδα δεν αποτελεί απειλή».

Το περασμένο καλοκαίρι, η Βαρσοβία τετραπλασίασε το στρατιωτικό προσωπικό στα σύνορα, δημιούργησε μία στρατιωτικοποιημένη ζώνη πλάτους τριών χλμ. κατά μήκος των συνόρων και τοποθέτησε συρματοπλέγματα και δεκάδες σημεία ελέγχου στην κόκκινη ζώνη, που δεν είναι προσβάσιμη στους εθελοντές και τους δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...