1203
Ο Χρήστος Παππάς το 2019 στην απολογία του στη δίκη της ΧΑ. Τα ίχνη του είχαν χαθεί μέρες πριν από την ετυμηγορία | Nikos Libertas / SOOC

Πολιτικό θέμα με την «εξαφάνιση» του Παππά

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2020, 12:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/10/2020, 15:21
Ο Χρήστος Παππάς το 2019 στην απολογία του στη δίκη της ΧΑ. Τα ίχνη του είχαν χαθεί μέρες πριν από την ετυμηγορία
| Nikos Libertas / SOOC

Πολιτικό θέμα με την «εξαφάνιση» του Παππά

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2020, 12:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/10/2020, 15:21

H «εξαφάνιση» του Χρήστου Παππά, καταδικασθέντος υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, ο οποίος διέφυγε της σύλληψης και μάλιστα διά του δικηγόρου του δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παρουσιαστεί στις Αρχές, εξέθεσε την ΕΛ.ΑΣ. και έδωσε την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο Κίνημα Αλλαγής να ψέξουν την κυβέρνηση για αβελτηρία και ανικανότητα.

Οντως η Αστυνομία βρέθηκε εκτεθειμένη, κυρίως επειδή όλο το προηγούμενο διάστημα και μετά την ετυμηγορία της 7ης Οκτωβρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όλες οι επικοινωνιακές διαρροές έκαναν λόγο για καλά μελετημένο σχέδιο των Αρχών ώστε να οδηγηθούν οι καταδικασθέντες χρυσαυγίτες στη φυλακή μόλις εκδίδονταν τα σχετικά εντάλματα.

Ομως ο Παππάς είναι άφαντος. Είχε παρουσιαστεί την 1η Οκτωβρίου στο οικείο αστυνομικό τμήμα Παπάγου, αλλά έπειτα αγνοείται, τα ίχνη του δηλαδή είχαν χαθεί μάλλον πριν την απόφαση του δικαστηρίου στις 7 του μήνα.

Την Πέμπτη, όταν το δικαστήριο ανακοίνωσε τον μη ανασταλτικό χαρακτήρα των εφέσεων, η Αστυνομία τον αναζήτησε σε έξι σημεία, σε Αθήνα, Ιωάννινα ακόμα και στο Αγιον Ορος, αλλά δεν τον βρήκε.

Ετσι, η εντολή του δικαστηρίου για «άμεση έκτιση» των ποινών των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών προς το παρόν δεν θα εφαρμοστεί στο σύνολό της. Και αν για τον Γιάννη Λαγό απαιτείται να δρομολογηθεί μία νομική διαδικασία μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Παππάς που «επέλεξε» να μην εμφανιστεί, συνιστά ένα ζήτημα που είναι και πολιτικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χρήστος Σπίρτζης, τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να επιτεθεί στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό.

«To αντισυνταγματικό επιτελικό κράτος Μητσοτάκη τα καταφέρνει μια χαρά όταν πρόκειται να συλλάβει ανήλικα δεκατετράχρονα παιδάκια, χωρίς ουσιαστικές κατηγορίες εναντίον τους και να τα αφήσει για μερόνυχτα στη ΓΑΔΑ. Δεν έχει, όμως, φαίνεται την ίδια αποτελεσματικότητα και τις ίδιες επιδόσεις όταν πρόκειται για καταδικασθέν ηγετικό στέλεχος της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και μάλιστα τον υπαρχηγό της, Χρήστο Παππά», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «όλη η δημοκρατική Ελλάδα περίμενε με αγωνία την ανακοίνωση των ποινών στη δίκη της Χρυσής Αυγής και την απόφαση για την μη αναστολή των ποινών. «Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όφειλε να γνωρίζει πού βρίσκονται και να συλλάβει τα μέλη του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής σε περίπτωση που αυτή ήταν η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης. Η εξαφάνιση του Χρήστου Παππά και το γεγονός ότι διαμηνύει πως δεν επιθυμεί να παραδοθεί αποδεικνύει την πλήρη ανετοιμότητα των αρχών, γελοιοποιεί τους θεσμούς, τη δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη. Συνιστά μία ακόμη απόδειξη της δυσανεξίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις δημοκρατικές διαδικασίες, λίγες μέρες μετά την επικοινωνιακή μάχη εντυπώσεων που επιχείρησε να δώσει ενάντια στη Χρυσή Αυγή. Θα αναλάβουν επιτέλους ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης τις ευθύνες τους;», συμπλήρωσε στη δήλωσή του ο κ. Σπίρτζης.

Ακολούθησε και δήλωση on camera του εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου:

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής ανέφερε σκωπτικά:

«Το δήθεν επιτελικό κράτος έχασε και… τον Παππά. Το προηγούμενο διάστημα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διέρρεε πως, μετά την απόφαση για την ενοχή των μελών της Χρυσής Αυγής, είχε αναπτύξει όλες τις δυνάμεις του για να εμποδίσει τους καταδικασθέντες από κάθε δυνατότητα αποφυγής της σύλληψής τους. Τώρα πια, η αναζήτηση του Χρήστου Παππά για να εκτελεστεί η εις βάρος του ποινή κάθειρξης, γκρεμίζει το επιτυχές προσωπείο που επικοινωνιακά έκτιζε το υπουργείο. Είναι προφανές ότι το “επιτελικό” κράτος της ΝΔ δεν μπορεί να ασκήσει τις στοιχειώδεις λειτουργίες του. Σε πρόσφατες εποχές και σε παρόμοιες υποθέσεις διαφυγής καταδικασθέντων ή αναζητουμένων, μόνιμη απαίτηση της αντιπολίτευσης ήταν η παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας και του αρχηγού της αστυνομίας. Εμείς θα πούμε σήμερα, σοβαρευτείτε και βρείτε άμεσα τον καταζητούμενο που εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση».

Υπόλογος ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2015

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όμως, απάντησαν στον κ. Σπίρτζη και στον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντάς τους ότι ο κ. Παππάς εφάρμοσε τους ειδικούς περιοριστικούς όρους τους απολάμβανε από το 2015, επί κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δηλαδή.

Η σχετική ανακοίνωση του υπ. Προστασίας του Πολίτη ανέφερε:

«Περί σύλληψης Χ. Παππά, καταδικασθέντος ηγετικού στελέχους της Χ.Α. και περί άστοχης πάλι δήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα:

1. Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στις 27/8/2015, ήρθησαν περιοριστικοί όροι που ίσχυαν για τον αποφυλακισθέντα τον Μάρτιο 2015 Χ. Παππά: Είχε υποχρέωση να εμφανίζεται μόνο μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό τμήμα (την 1η κάθε μήνα), αντί για τρείς που ίσχυαν προηγουμένως και δεν ήταν πια υποχρεωμένος να διανυκτερεύει σπίτι του, στου Παπάγου.

2. Δηλαδή οι όροι έγιναν κατά πολύ επιεικέστεροι. Τους αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών, δεν κυβερνούσε η Ν. Δημοκρατία, ήταν υποχρεωμένη να τους εφαρμόσει η Αστυνομία.

3. Ο Χ. Παππάς με άνεση εφήρμοζε τους νέους όρους. Τελευταία φορά εμφανίσθηκε στο Τμήμα την 1η Οκτωβρίου 2020, ως όφειλε. Και η Αστυνομία το κατέγραψε και ενημέρωσε, ως όφειλε.

4. Έκτοτε δεν έχει εμφανισθεί. Δεν είχε καμιά τέτοια υποχρέωση, δεδομένου του προαναφερθέντος βουλεύματος.

5. Εάν η Αστυνομία παρακολουθούσε με οποιοδήποτε τρόπο τον Χ. Παππά θα παρανομούσε διπλά. Απέναντι σε ένα πολίτη και απέναντι σε ένα κατηγορούμενο.

6. Στη σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση οι παρακολουθήσεις γίνονται με εντολή εισαγγελέα. Όποιος έχει αντίθετη γνώμη να το δηλώσει καθαρά!

7. Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγες μέρες εγκαλούσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί δεν συνέλαβε τον ευρωβουλευτή Λαγό. Τώρα εγκαλεί γιατί δεν παρακολουθούσαμε τον πολίτη-κατηγορούμενο Παππά.

8. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή καλεί το Υπουργείο και την Αστυνομία να παρανομήσουν. Και στον Λαγό και στον Παππά. Να μην εφαρμόσουν τη νομιμότητα, αλλά να ερμηνεύσουν το κράτος δικαίου α λα καρτ. Η ταραγμένη μετεμφυλιακή πολιτική μας ιστορία θα έπρεπε να είναι μάθημα για αυτές τις επικίνδυνες σκέψεις.

9. Στο όνομα λοιπόν της ομόθυμης λαϊκής καταδίκης της Χ.Α. ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτεί, πάει να κάνει το συναίσθημα παρανομία. Πιο σταλινικό, πιο ολοκληρωτικό, πιο λαϊκιστικό, πιο επικίνδυνο δεν γίνεται!

10. Ας γίνει λοιπόν απολύτως ξεκάθαρο στους κάθε είδους νοσταλγούς: Στην σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα!

11. Για τον φυγόποινο Χ. Παππά η Αστυνομία ενεργεί τα δέοντα. Το έχει κάνει πολλές φορές και με επιτυχία».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, Περικλής Σταυριανάκης, είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πως γνώριζε εδώ και καιρό ότι ο πελάτης του πιστεύει ότι δεν είναι σωστό να εκτίσει ολόκληρη την πρωτοβάθμια ποινή του έως ότου εκδοθεί απόφαση του Εφετείου. «Μεγαλύτερη ποινή από το να εκτίσεις πέντε χρόνια και μετά να ακυρωθούν δεν υπάρχει από αυτό», ισχυρίστηκε ο κ. Σταυριανάκης, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο πελάτης του βρισκόταν όντως υπό διακριτική επιτήρηση της αστυνομίας, αλλά κατάφερε και ξέφυγε.

Δεν απάντησε αν βρίσκεται ή όχι στην Ελλάδα και τόνισε πως δεν έχει μιλήσει μαζί του, γιατί αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα ήταν εύκολο οι αρχές να τον εντοπίσουν. «Τώρα τι θα κάνει τις επόμενες ημέρες, θα το δούμε πάλι», είπε ο κ. Σταυριανάκης.

Οι 39 από τους καταδικασθέντες για τους οποίους το δικαστήριο έκρινε πως δεν πρέπει να παραμείνουν ελεύθεροι (αλφαβητικά) είναι οι:

Ιωάννης Αγγος, Αγριογιάννης Δημήτριος, Αναδιώτης Αναστάσιος, Νικόλαος Αποστόλου, Γερμενής Γεώργιος, Γρέγος Αντώνιος, Ευγενικός Μάρκος, Ζησιμόπουλος Πολύβιος, Ηλιόπουλος Παναγιώτης, Καζαντζόγλου Ιωάννης, Καλαρίτης Ελπιδοφόρος, Κασιδιάρης Ηλίας, Κομιάνος Ιωάννης, Κορκοβίλης Κωνσταντίνος, Κούζηλος Νικόλαος, Λαγός Ιωάννης, Λιακόπουλος Διονύσιος, Ματθαιόπουλος Αρτέμιος, Μιχάλαρος Αναστάσιος, Μιχαλολιάκος Νικόλαος, Μίχος Νικόλαος, Μπαρέκας Θωμάς, Μπαρμπαρούσης Κωνσταντίνος, Παναγιώταρος Ηλίας, Πανταζής Αναστάσιος, Παπαβασιλείου Νικόλαος, Παππάς Χρήστος, Πατέλης Γεώργιος, Πόπορη Βενετία, Ρουπακιάς Γεώργιος, Σιατούνης Νικόλαος, Σταμπέλος Γεώργιος, Στεργιόπουλος Χρήστος, Στράτος Αθανάσιος, Τσακανίκας Γεώργιος, Τσαλίκης Λέων, Τσόρβας Αθανάσιος, Τσόρβας Νικόλαος και Χρυσαφίτης Αριστοτέλης.

Από αυτούς, σχεδόν όλοι έχουν παραμείνει προφυλακιστέοι, άλλοι έχοντας συμπληρώσει 18μηνο προσωρινής κράτησης, άλλοι με λιγότερους μήνες προφυλάκισης. Ο Γιώργος Ρουπακιάς έχει προσωρινό χρόνο κράτησης συνολικά 30 μήνες, ενώ ο Γιάννης Λαγός συνολικά σχεδόν 20 μήνες, καθώς μετά τη λήξη του 18μηνου είχε επιστρέψει για περίπου ένα δίμηνο στη φυλακή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News