613
|

Το μαύρο χιούμορ του Ζίζεκ

Avatar protagon.import 21 Μαΐου 2013, 00:19

Το μαύρο χιούμορ του Ζίζεκ

Avatar protagon.import 21 Μαΐου 2013, 00:19

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή βίντεο που δείχνει τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τις επαφές του στην Κροατία, να χειροκροτά τον Σλοβένο φιλόσοφο Σλαβόι Ζίζεκ όταν εκείνος είπε πως «όσοι δεν υποστηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάρουν από εμένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για τα γκουλάγκ στη Σιβηρία».

Το θέμα, που ανέδειξε ο Αθήνα 984, ήταν βούτυρο στο ψωμί για τη Νέα Δημοκρατία. Έγραψαν από εκεί, λοιπόν, μια μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία έκαναν λόγο, ανάμεσα στα υπόλοιπα, για «ανατριχίλα και αποτροπιασμό», πέρασαν σε ένα σύντομο ιστορικό των γκουλάγκ, στα οποία «δολοφονήθηκαν εκατομμύρια αντιφρονούντων πολιτών, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες πολίτες, ελληνικής καταγωγής». Κατέληξαν σημειώνοντας «δυστυχώς, ο όψιμος ανταγωνισμός των δύο άκρων στη χώρα μας, οδηγεί τον κ. Τσίπρα σε αποδοχή φρικωδών, εμφυλιοπολεμικών, ρατσιστικών παραληρημάτων και απειλών προς τους Έλληνες πολίτες!».

Απαντώντας στην ανακοίνωση της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την εξής (λιτή) ανακοίνωση: «Τελικά, η βλακεία και η γελοιότητα δεν έχουν κανένα όριο στην περίπτωση της Ν.Δ.».

Δεν θεωρώ ότι χρήζει υπερανάλυσης, για μένα είναι προφανές ότι ο Ζίζεκ αστειευόταν με τα όσα δήλωσε. Θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει αυτό το αστείο του ως κακόγουστο, «άνοστο», χαζό, υπερβολικό, επιπέδου Δελφινάριου, να προσδώσει όποιο χαρακτηρισμό επιθυμεί. Ό,τι και να πεις για αυτό το μαύρο αστείο, για αυτό το black humor, θα είναι λίγο. Πώς μπορείς να κάνεις πλάκα με τόπους εξορίας όπου βασανίστηκαν τόσο πολλοί άνθρωποι; Ο Ζίζεκ, όμως, επειδή είναι ο Ζίζεκ, μπόρεσε και το έκανε. Το διανοητικό επίπεδό του, του επιτρέπει να «κανιβαλίσει» ένα κομμάτι της Ιστορίας, προκειμένου να φωτιστεί η υπερβολή σε όλα αυτά που είπε.

Γενικότερα στην Κροατία, σε αυτή τη συνάντηση, η υπερβολή στις δηλώσεις φούσκωσε σαν μπαλόνι κι έσκασε. Εκεί ήταν κι ο Όλιβερ Στόουν ο οποίος υπήρξε ένας χείμαρρος κολακευτικών σχολίων για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε, ανάμεσα στα υπόλοιπα, «…μόλις έφαγα με τον άνθρωπο που εύχομαι να είναι ο μελλοντικός πρωθυπουργός της χώρας σας» και προσέθεσε: «Αυτός θεωρώ ότι είναι η ελπίδα της Ελλάδας. Αυτός ο άνθρωπος θα κάνει την τεράστια διαφορά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά θεωρώ και σε όλη την Ευρώπη και ίσως και σε όλον τον κόσμο…».

Την ίδια ημέρα -πέραν των γκουλάγκ- ο Σλαβόι Ζίζεκ είπε, επίσης: «Και εγώ του εύχομαι καλή τύχη. Και εγώ πιστεύω σε εκείνον. Τον υποστηρίζω. Άλλωστε, κάποιοι λένε ότι είμαι ο μυστικός του σύμβουλος. Να ξέρετε ότι ανυπομονώ για αυτόν τον ρόλο μου…».

Όπως καταλαβαίνουμε, οι δηλώσεις εκείνη την ημέρα, λάμβαναν χώρα εν τω μέσω υπέρμετρου ενθουσιασμού. Για ποιο λόγο, όμως, κατηγορείται ο Τσίπρας; Πού ακριβώς φταίει; Για το γεγονός ότι ο Ζίζεκ, εν προκειμένω, έκανε τέτοιου επιπέδου χιούμορ; Κι από πότε μπορούν να ποινικοποιούνται οι αστεϊσμοί ενός ανθρώπου; Εντάξει, δεν γέλασα με αυτό που είπε, αλλά υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι ο Σλαβόι εννοούσε αυτό που έλεγε; Υπάρχει περίπτωση να πιστέψει κάποιος -υγιώς σκεπτόμενος πολίτης- ότι ο Ζίζεκ θέλει να στείλει «αντιφρονούντες» σε στρατόπεδα συγκέντρωσης; Ή μπορεί να θεωρήσει κάποιος ότι ο Σλοβένος είναι μυστικός σύμβουλος του Τσίπρα;

Η υπερβολική ευαισθησία, λοιπόν, της Ν.Δ. απέναντι σε έναν κακόγουστο αστεϊσμό -ας τον χαρακτηρίσουμε έτσι- θα μπορούσε να λείπει. Άλλωστε, δεν είδα αντίστοιχη ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας όταν η Τοπική Οργάνωση της Χρυσής Αυγής, στη Ρόδο, έκανε ανάρτηση στο facebook γράφοντας ότι «ονειρεύεται να εξορίσει τους Αριστερούς στη Μακρόνησο και μάλιστα όσοι δεν εκτελούν τις εντολές», όπως γράφτηκε εκεί, «θα εκτελούνται». Δεν είδα πουθενά το κυβερνών κόμμα να καυτηριάζει το group στο facebook με τίτλο: «Ανοίγουμε τη Μακρόνησο».

Θα μου πεις, «δεν συγκρίνεται μια Τ.Ο. της Χ.Α. στη Ρόδο, με έναν Ζίζεκ». Σωστά. Ο φιλόσοφος Ζίζεκ αποτελεί μεγαλύτερο στόχο. Και είναι σπουδαίο, ως κόμμα εξουσίας, να βάζεις μεγάλους στόχους.
Σε μια άλλη περίπτωση, δεν γίνεται να δέχεσαι ούτε καν την υποψία αστείων που αφορούν στον Αλέξη Τσίπρα.

Πλάκα-πλάκα, αύριο μπορεί να είναι πρωθυπουργός…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News