457
Ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου σιδηροδέσμιος μετά την απολογία του... | IntimeNews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Προφυλακίστηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2018, 23:34
Ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου σιδηροδέσμιος μετά την απολογία του...
|IntimeNews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Προφυλακίστηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2018, 23:34

Είναι μια εικόνα που σοκάρει: ένας άλλοτε παντοδύναμος υπουργός, ο αρχιτέκτονας της εισόδου της χώρας στο ευρώ, ένας πολιτικός-σταρ των 90s και των 00s να οδηγείται σιδηροδέσμιος στη φυλακή…

Επειτα από συνολικά 16 ώρες απολογίας, τη Δευτέρα και την Τρίτη, ο πρώην υπουργός Άμυνας και Οικονομικών και η σύζυγός του πήραν τον δρόμο για τις φυλακές, με τη Δικαιοσύνη να καταλογίζει στον Γιάννο Παπαντωνίου πως το συγκεκριμένο ποσό τού δόθηκε ως δώρο για να προτιμήσει συγκεκριμένη εταιρεία για την αναβάθμιση έξι φρεγατών του 2003, έναντι άλλων.

Το ίδιο είχε συμβεί τον Απρίλιο του 2012 με τον Aκη Τσοχατζόπουλο, τον πρώτο υπουργό Αμυνας που είχε οδηγηθεί στη φυλακή για διακίνηση μαύρου χρήματος από εξοπλιστικά.

Της απόφασης για προφυλάκιση του πρώην υπουργού και της συζύγου του είχε προηγηθεί η μαραθώνια απολογία του κ. Παπαντωνίου -διήρκεσε 16 ώρες- καθώς και της κυρίας Κουράκου στους δύο ανακριτές Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργο Ευαγγέλου. Οι ανακριτές τούς υπέβαλαν «βροχή» ερωτήσεων –σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η δικογραφία ήταν 650 σελίδες!– για την προέλευση των χρημάτων, αλλά και για τη σύμβαση για την αναβάθμιση των φρεγατών.

Με απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα, ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του πήραν την Τετάρτη τον δρόμο για τις φυλακές Κορυδαλλού

Πρόκειται για τη σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνική Άμυνας. Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο αναφέρει πως ο πρώην υπουργός έλαβε ως δώρο τα χρήματα για να δώσει την σύμβαση στην γαλλική εταιρεία THALES, καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.

Μάλιστα, οι ανακριτές θεωρούν τα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα μέρος μόνο ενός ποσού ύψους περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που διατέθηκε για να προτιμηθεί ο συγκεκριμένος υποκατασκευαστής έναντι άλλων. Η ζημία για το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ.

«Εφαρμόζεται το δόγμα Πολάκη»

«Η εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά» δήλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου κατά την αποχώρησή του από τα ανακριτικά γραφεία μετά την απόφαση για προφυλάκιση τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου του.   

Στο πλαίσιο της ανάκρισης έχουν εντοπιστεί επτά λογαριασμοί σε ελβετικές τράπεζες και δεκάδες υπολογαριασμοί, μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα χρήματα, με σκοπό κατά τη Δικαιοσύνη να σβηστούν τα ίχνη τους. Μάλιστα, συνδικαιούχος σε κάποιους από αυτούς τους λογαριασμούς είναι και η Σταυρούλα Κουράκου, η οποία και γι’ αυτό τον λόγο βρέθηκε κατηγορούμενη.

Οι δυο προφυλακιστέοι θα περνούσαν τη νύχτα στην ΓΑΔΑ και το πρωί αναμενόταν να οριστούν από τον εισαγγελέα οι φυλακές όπου θα κρατηθούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...