526
|

Μαζί με το τέρας

Αρης Τόλιος Αρης Τόλιος 8 Νοεμβρίου 2015, 12:20

Μαζί με το τέρας

Αρης Τόλιος Αρης Τόλιος 8 Νοεμβρίου 2015, 12:20

Από μια ραδιοφωνική συνομιλία με πολιτικό, στον απόηχο της βαρβαρότητας κατά του Γιώργου Κουμουτσάκου, πληροφορηθήκαμε ότι στην κεφαλή της διαδήλωσης των Ποντίων υπήρχαν άτομα με τατουάζ νεοναζιστικά σύμβολα, αλλά και γνωστά στελέχη της οργάνωσης. Το τι οδηγεί κάποιον να χαράξει ανεξίτηλα στο σώμα του τον αγκυλωτό σταυρό θέλω να πιστεύω ότι είναι περισσότερο θέμα της ανθρωπολογίας και των μελετητών της ανοησίας, παρά της κοινωνικής επιστήμης. Ωστόσο το σοκαριστικό δεν είναι το ξυρισμένο μυαλό εκείνων, όσο των εκπροσώπων του έθνους (υπήρχαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) ή άλλων δημοσίων προσώπων, που μετείχαν στην πορεία. Ολοι τους υπερασπιστές της κανονικότητας, της συλλογικής μας μνήμης, της καταγάλανης σημαίας και των εθνικών μας παραδόσεων. Με την ιερή οργή κατά του «προδότη Φίλη» δεν κατάλαβαν ότι συμβάδιζαν με τη μεγαλύτερη σύγχρονη ντροπή του υπερήφανου έθνους μας, τον νεοναζισμό; Το αποδέχτηκαν σε μια ακόμη επικίνδυνη επίδειξη της εθνικής μας νεύρωσης. Δεν υπήρξε ένας έστω, για την τιμή των όπλων, να βγει από την πορεία και να δηλώσει «αποχωρώ για λόγους αξιοπρέπειας, από σεβασμό στην πατρίδα και στους πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους και εκπροσωπώ. Φεύγω οργισμένος γιατί τα βάσανα, οι παραδόσεις, ο πολιτισμός του παρευξείνιου ελληνισμού δεν μπορεί να αποτελούν πεδίο βολής για τα φασισταριά».

Εμειναν εκεί να παρακολουθούν άναυδοι τη βαρβαρότητα. Δεν έχει σημασία αν ήταν βουλευτής ή απλός πολίτης ο κ. Κουμουτσάκος. Είναι θύμα των παραμορφώσεων που έχει επιφέρει ο φανατισμός και ο διχασμός στην ελληνική κοινωνία, αλλά και της ανοχής μας σε τέτοια φαινόμενα.

Το θέμα αφορά και την Ομοσπονδία των Ποντίων. Δική της ευθύνη η περιφρούρηση της διαδήλωσής τους. H ανοχή τους (και τα μισόλογα στην ανακοίνωσή τους) πώς ακριβώς συνδέονται με την αποστολή τους για την ιστορία, τις μνήμες, τη γλώσσα και τον πολιτισμό των Ποντίων; Οι ίδιοι είναι θύματα του πιο ανελέητου ρατσισμού. Είναι «Ρωσοπόντιοι» με όση περιφρόνηση περιέχει η έννοια για πολλούς συνέλληνες και χρησιμοποιείται συλλήβδην από ΜΜΕ, πολιτικούς ή κρατικές Αρχές. Το στοίχημα για όλους εμάς είναι η συνύπαρξη, η ενσωμάτωση, η κοινή προσπάθεια. Ας αφήσουμε την Ιστορία για τους ιστορικούς. Στο κάτω-κάτω γιατί θέλουμε να μαθαίνουν Ιστορία τα παιδιά μας; Για να φτιάχνουμε ιδεολογικούς διχαστικούς αχταρμάδες ή για να αναζητήσουμε πεδία κατανόησης και διαλόγου μεταξύ μας;

Για τον Νίκο Φίλη το Κολοσσαίο που στήθηκε είναι σχεδόν λυτρωτικό. Δεν εγκαλείται γιατί ως υπουργός Παιδείας είναι συμμέτοχος σε μια επαπειλούμενη εθνική καταστροφή, δηλαδή της «ημετέρας παιδείας», αλλά για τις ιστορικές του απόψεις.

Όσο για τους νεοναζιστές; Ας ξαναθυμηθούμε τι έγραφε ένας σημαντικός Έλληνας, ο Μάνος Χατζιδάκις. «Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του φασιστικού τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει Η υποταγή ή ο εθισμός σε μια τέτοια συνύπαρξη ή συνδιαλλαγή, δεν προκαλεί τον κίνδυνο της αφομοίωσης ή της λήθης, του πώς πρέπει, του πώς οφείλουμε να σκεφτόμαστε, να πράττουμε και να μιλάμε; Αναμφισβήτητα αρχίσαμε να το ανεχόμαστε. Και η ανοχή, πολλαπλασιάζει τα ζώα στη δημόσια ζωή, τα ισχυροποιεί και τα βοηθά να συνθέσουν με ακρίβεια τη μορφή του τέρατος που προΐσταται, ελέγχει και μας κυβερνά. Η μορφή του τέρατος είναι αποκρουστική. Όταν όμως το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, τότε πρέπει να φοβόμαστε… γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να του μοιάζουμε».

Πού να είχε φανταστεί ότι κάποτε θα διαδηλώνουμε κιόλας μαζί με το τέρας!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News