419
|

Δημιουργία, ξανά

Τάκης Μίχας Τάκης Μίχας 24 Οκτωβρίου 2011, 00:30

Δημιουργία, ξανά

Τάκης Μίχας Τάκης Μίχας 24 Οκτωβρίου 2011, 00:30

Μέσα στην γενική εικόνα της κατάθλιψης και της καταστροφής, υπάρχουν ευτυχώς ορισμένες ομάδες ατομων και εκδηλώσεις που σου δίνουν κάποια ελπίδα όχι φυσικά ότι η Ελλάδα θα ανασταθει αλλα ότι ίσως να αποφύγει την τύχη της Σομαλίας. Βρέθηκα σε μια τέτοια εκδήλωση την Κυριακή στον κινηματογράφο Δαναό που είχε οργανωθεί από το πρωτοεμφανιζόμενο κίνημα-που φιλοδοξεί να μετεξελιχθεί σε κόμμα-«Δημιουργία, Ξανά» . Κεντρικό ρολο στην δημιουργία του νέου κινήματος παίζει ο Θάνος Τζιμερος –που πιθανόν να αποτελέσει στο μέλλον ένα από τα πιο «hot» νέα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή της χωρας.

Αν, όπως έλεγε ο Γκοντάρ, οι ακτιβιστές του Μάη του 68 ήσαν «τα παιδιά του Μαρξ και της Κόκα –Κόλα», οι ακτιβιστές του «Δημιουργία τώρα» είναι τα παιδιά του «Facebook και του Βέρντι». Έχουν το ένα τους πόδι στα «γκάτζετς» που μας δώρισαν ο (μακαρίτης) Στιβ και ο Μπιλ και το άλλο τους πόδι στο ελευθεριακό μεν ,κοσμοπολίτικο δε αφήγημα του μεγάλου Ιταλού συνθετη. Απ αυτή την άποψη το νέο κίνημα είναι κάτι το πραγματικά νέο για την Ελλάδα: Αφενός μεν χρησιμοποιεί την τεχνολογία χωρίς όμως να αναγάγει τον «εκσυγχρονισμό»,όπως δυστυχώς έκαναν τόσοι άλλοι , σε ένα ένα ανούσιο τεχνολογικό φετιχισμό. Αφετέρου προβάλλει ένα έντονα κριτικό πολιτικό λόγο που όμως συνάμα προανναγγέλλει ένα δημιουργικό στόχο κάπου στο τέλος του δρόμου.

Και φυσικά η αντίθεση τους στο υπάρχον «καθεστώς» είναι ολοκληρωτική. Οπως αναφέρει μια ανακοίνωση τους:

«Το παρασιτικό κρατικό μόρφωμα της μεταπολίτευσης πάσχει από καθολικό καρκίνο ο οποίος κάνει συνεχώς μεταστάσεις σε όσα υγιή κύτταρα απομένουν να δίνουν την προσωπική τους μάχη. Μία επιλογή έχουμε: ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΑΡΩΣΟΥΜΕ!. Η Ελλάδα των γαλαζοπράσινων γκάγκστερς, των σκελετών του σταλινικού μουσείου και των άλλων πονηρών & γραφικών ενοίκων της ίδιας «πολυκατοικίας» πρέπει να ισοπεδωθεί και στη θέση της να χτίσουμε ένα δυτικοευρωπαϊκό σοβαρό κράτος, παραγωγικό, πολιτισμένο, αξιοσέβαστο. Οι απάτες τους έγιναν γνωστές στα πέρατα του κόσμου, τα greek statistics πέρασαν στη διεθνή ορολογία, και ο «λαός», αυτός που 35 χρόνια κουνούσε τις σημαιούλες και παρακαλούσε για έναν διορισμό, έχει, σε μεγάλο βαθμό, αντιληφθεί τον γκρεμό που είναι μπροστά.»

Τι πιθανότητες έχει το νέο αυτό κίνημα; Αν ακολουθήσει τους κανόνες του niche marketing, αν επικεντρώσει το μήνυμα του στα 800.000 θύματα του κρατικοδίαιτου παρασιτισμού -δηλαδή τους άνεργους του ιδιωτικού τομέα-τότε έχει πολύ ενδιαφέρουσες προοπτικές.Επαναλαμβάνω ότι ακόμα και αυτή την περίπτωση η Ελλάδα δεν πρόκειται να σωθεί, άλλα,όπως γράφω και στην αρχή του κειμένου,θα αποφύγει ίσως την μοίρα της Σομαλίας. Κάτι που φυσικά δεν πρόκειται να το αποφύγει με κανένα τρόπο αν την μοίρα της χώρας εξακολουθεί να την προσδιορίζει η Αγία Τριάδα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ.   

Δημιουργία, ξανά

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News