462
Από τα χαριτωμένα που δημιουργήθηκαν στο Twitter, για την πολυσυζητημένη συνάντηση από απόσταση Πούτιν - Μακρόν και ανέδειξαν το τραπέζι σε θέμα των ημερών | Sputnik/Kremlin via REUTERS/ Social media

Ποιος επιπλοποιός έφτιαξε το μακρύ τραπέζι του Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2022, 15:44
Από τα χαριτωμένα που δημιουργήθηκαν στο Twitter, για την πολυσυζητημένη συνάντηση από απόσταση Πούτιν - Μακρόν και ανέδειξαν το τραπέζι σε θέμα των ημερών
|Sputnik/Kremlin via REUTERS/ Social media

Ποιος επιπλοποιός έφτιαξε το μακρύ τραπέζι του Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2022, 15:44

Την περασμένη εβδομάδα οι πρόεδροι Πούτιν και Μακρόν αντιμετώπισαν ο ένας τον άλλον καθισμένοι στις κορυφές ενός ασυνήθιστα μεγάλου για τον σκοπό του, λευκού τραπεζιού, σχήματος οβάλ. Και αμέσως η φωτογραφία τους έκανε τον γύρο του κόσμου εικονοποιώντας μεταφορικά τις αγχώδεις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.

Από τότε τα στοιχήματα για το τραπέζι, που επανεμφανίστηκε και σε άλλες συναντήσεις του Πούτιν, δίνουν και παίρνουν. Οπως γράφουν στον Guardian οι Στίβεν Μπέργκεν και Αντζελα Τζιουφρίντα, ανταποκριτές της βρετανικής εφημερίδας στη Βαρκελώνη και στη Ρώμη αντίστοιχα, δύο κατασκευαστές επίπλων, ένας στην Ισπανία και ένας άλλος την Ιταλία, ισχυρίστηκαν ότι από αυτούς ζήτησε το Κρεμλίνο να φτιάξουν το διάσημο, πλέον, τραπέζι μήκους τεσσάρων και πλέον μέτρων.

Ο επικεφαλής της εταιρείας επίπλων «Vicente Zaragozá», στο Αλκάσερ, κοντά στη Βαλένθια (η εταιρεία φέρει το όνομα του ιδιοκτήτη) ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι το έργο είναι δικό του.

Σε συνέντευξή του στο ισπανικό ραδιόφωνο την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου ο Βιθέντε Θαραγόσα είπε ότι μόλις είδε τη φωτογραφία άρχισε να εξετάζει το τραπέζι για ελαττώματα. «Μπορώ να παρατηρήσω ακόμη και τα μικρότερα ελαττώματα για να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε», τόνισε, προσθέτοντας ότι το τραπέζι ήταν φτιαγμένο από λευκή οξιά των Αλπεων με ένθετο φύλλο χρυσού.

Ωστόσο, ο Ρενάτο Πολόνια, ιδιοκτήτης της «Oak», μιας οικογενειακής επιχείρησης επίπλων με έδρα το Κόμο, ένιωσε αμηχανία ακούγοντας τους ισχυρισμούς του ισπανού συναδέλφου του: «Κοιτάξτε, αυτή είναι μια ιστορία την οποία ακούω τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο ιταλός επιπλοποιός. «Ειλικρινά, δεν ξέρω τι να πω, γιατί έκανα αυτή τη δουλειά το 1995-96 και οι φωτογραφίες του τραπεζιού δημοσιεύτηκαν σε βιβλία, κυρίως ρωσικά, που εκδόθηκαν επίσημα το 2000», είπε.

«Αυτός ο άνθρωπος, που δεν τον γνωρίζω, λέει ότι έφτιαξε αυτό το τραπέζι το 2005, επομένως, κάτι δεν πάει καλά. Ως απόδειξη έχουμε όλα τα πιστοποιητικά για τη δουλειά, που έγινε, ακόμη και την αναγνώριση του ρώσου προέδρου, που τότε ήταν ο Μπόρις Γιέλτσιν», πρόσθεσε.

Η ισπανική εταιρεία, η οποία σταμάτησε τις συναλλαγές της τον Ιούλιο του 2020 και η σελίδα της στο Facebook είναι στα αγγλικά και στα ρωσικά, είχε κατασκευάσει μεγάλο αριθμό επίπλων για το Κρεμλίνο και τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες από το 2002-2006, μεταξύ των οποίων τα έπιπλα κουζίνας και την τραπεζαρία του προέδρου του Ουζμπεκιστάν.

Ο Θαραγόσα ξέσπασε σε κλάματα τη στιγμή που είπε στη συνέντευξή του: «Εχουμε φτιάξει μεγαλύτερα και πιο όμορφα τραπέζια, αλλά οι φωτογραφίες αυτού του τραπεζιού με κάνουν υπερήφανο γιατί ως Ισπανός και ως Βαλενθιάνος, έχω κάνει κάτι που αξίζει τον κόπο».

Ο Πολόνια από την άλλη πλευρά παραμένει ασυγκίνητος, γράφει ο Guardian: «Τα βιβλία που εκδόθηκαν το 2000 δείχνουν τους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου του Κρεμλίνου, όπου βλέπετε μια φωτογραφία του τραπεζιού, το οποίο κατασκευάστηκε από εμάς», είπε. «Ισως ο Ισπανός έφτιαξε ένα αντίγραφο που πήγε κάπου αλλού, ποιος ξέρει. Μιλάμε για τραπέζι, όχι για αεροσκάφος. Μπορεί να έφτιαξε ένα αντίγραφο»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News