694
Στιγμιότυπο από την έκτακτη συνέντευξη Τύπου για τις ελλείψεις στα φάρμακα | IntimeNews

Πλεύρης: Οι αυξήσεις στα φάρμακα δεν θα μεταφερθούν στους πολίτες

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2023, 17:50
Στιγμιότυπο από την έκτακτη συνέντευξη Τύπου για τις ελλείψεις στα φάρμακα
|IntimeNews

Πλεύρης: Οι αυξήσεις στα φάρμακα δεν θα μεταφερθούν στους πολίτες

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2023, 17:50

Εκτακτη ενημέρωση για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης.

Την συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου.

Ο κ. Πλεύρης εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα.

«Εχουμε διασφαλίσει την επάρκεια των φαρμάκων, δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση στους πολίτες», τόνισε στη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στους γονείς, είμαι και εγώ γονέας δύο μικρών παιδιών. Υπάρχουν αντιπυρετικά σε πλήρη επάρκεια, υπάρχουν γενόσημα, η αγορά είναι πλήρως διασφαλισμένη».

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» γιατί το σύστημα Υγείας είναι διασφαλισμένο, είπε, σημειώνοντας ότι «τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα – τα νοσοκομεία έχουν γενόσημα».

Το πρόβλημα ελλείψεων εντοπίζεται «μόνο στα φαρμακεία και στις επώνυμες συσκευασίες».

«Το ότι έχουν ελλείψεις χώρες με ακριβά φάρμακα, είναι πρόβλημα μειωμένης παραγωγής», υπογράμμισε και τόνισε ότι «η πιο σκανδαλώδης αύξηση τιμών έγινε το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόσθεσε δε ότι δεν θα υπάρξει οριζόντια αύξηση τιμών.

Ερωτηθείς σχετικά, διαβεβαίωσε ότι «δεν έχουμε ανάγκη να βάλουμε πλαφόν σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα» καθώς «υπάρχουν ελληνικά γενόσημα».

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς παρουσιάζουν τα σκευάσματα παρακεταμόλης, οι αντιβιώσεις και τα εισπνεόμενα, σημειώνοντας ότι παρά την παγκόσμια έλλειψη και τη μειωμένη παραγωγή σε αυτά τα σκευάσματα, στη χώρα μας καταγράφεται αύξηση 25-40% στην κατανάλωση, γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη επάρκεια από άλλες χώρες.

Σε σχετική ερώτηση, απάντησε κατηγορηματικά ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα καλύψει τη ζήτηση με γενόσημα για αντιπυρετικά, αντιβιώσεις και παιδικά φάρμακα.

Μόνο ηλεκτρονικές παραγγελίες για τα φάρμακα σε έλλειψη

O υπουργός Υγείας επισήμανε πως μετά από συνάντηση με εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών, καθώς και με το Ιατρικό Σύλλογο, αποφασίστηκαν επιπλέον μέτρα δράσης.

Ανέφερε πως τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη θα παραγγέλνονται μόνο ηλεκτρονικά, ώστε το υπουργείο Υγείας να παρακολουθεί την κίνηση της αγοράς. Όπως τόνισε, αυτή τη στιγμή ελέγχονται 9 μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για το αν διαθέτουν αποθέματα και τα τροφοδοτούν στην αγορά.

Επίσης σε συνεννόηση με την ΠΕΦ, εντείνεται η παραγωγή γενόσημων φαρμάκων από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Εκτός των άλλων, θα υπάρχει συνεχής ενημέρωσης από τον ΕΟΦ σχετικά με το ποια αντίστοιχα φάρμακα -εκτός από τα επώνυμα που είναι σε έλλειψη- μπορεί να προμηθευτεί ο πολίτης.

Ενημέρωση θα γίνει και στους γιατρούς ώστε να προτείνονται αντίστοιχα γενόσημα φάρμακα -όπου υπάρχει πρόβλημα- στους ασθενείς.

Τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό ότι η χώρα μας έχει εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, καθώς πολλά φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη θα αντικατασταθούν από γενόσημα.

Επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν θα μπει σε συζήτηση οριζόντιας αύξησης τιμών των φαρμάκων.

«Πολύ φθηνά φάρμακα των 2 ή 3 ευρώ που κινδυνεύουν να αποσυρθούν επειδή είναι ασύμφορα, σε αυτά και μόνο θα υπάρξει διόρθωση τιμών την οποία δεν θα επωμίζεται ο πολίτης και ο ασφαλισμένος. Δεν θα μεταφερθούν στον πολίτη οι αυξήσεις», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Τα δέκα μέτρα

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη και σχετίζονται με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα αποφασίστηκε από τον υπουργό η επικαιροποίηση των μέτρων.

Αναλυτικά αποφασίστηκε:

1) Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.

2) Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.

3) Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.

4) Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.

5) Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.

6) Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.

7) Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.

8) Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.

9) Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.

10) Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...