514
| REUTERS/Dado Ruvic

Αντιικό χάπι και από την Pfizer με 89% αποτελεσματικότητα

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2021, 13:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/11/2021, 14:20

Αντιικό χάπι και από την Pfizer με 89% αποτελεσματικότητα

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2021, 13:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/11/2021, 14:20

Στο 89% φτάνει η αποτελεσματικότητα του αντιικού φαρμάκου (χάπι) της Pfizer για τον κορονοϊό, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Παρασκευής η εταιρεία.

Το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι όποιος λάβει την από του στόματος αγωγή έγκαιρα, δηλαδή τις τρεις πρώτες ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, θα έχει 89% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτεί ή να χάσει τη ζωή του από τη λοίμωξη Covid, όπως έγραψαν οι New York Times.

Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν από την κεντρική κλινική μελέτη του φαρμάκου που τρέχει η φαρμακευτική εταιρεία. Το χάπι σχεδιάζεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ με την εμπορική ονομασία Paxlovid.

Κάθε συσκευασία θα προορίζεται για έναν ασθενή, θα περιλαμβάνει 30 χάπια τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται σε πέντε ημέρες, δηλαδή ο ασθενής θα λαμβάνει έξι χάπια την ημέρα. Στο σχήμα αυτό συμπεριλαμβάνονται και 10 χάπια ριτοναβίρης, ενός παλιού φαρμάκου που χορηγούνταν για τον ιό HIV, το οποίο θα βοηθά το νέο αντιικό της Pfizer να παραμένει δραστικό στον οργανισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για το δεύτερο του είδους του σκεύασμα που δείχνει να είναι ασφαλές, καλά ανεκτό και να μειώνει σημαντικά τους κινδύνους της λοίμωξης Covid-19, μετά το φάρμακο της MSD (MERCK στις ΗΠΑ), το οποίο έχει αποτελεσματικότητα 51% και έλαβε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το ανεξάρτητο συμβούλιο εμπειρογνωμόνων των ΗΠΑ ζήτησε από την εταιρεία να λήξει άμεσα τη μελέτη και να προχωρήσει σε αίτηση για αδειοδότηση του φαρμάκου από την FDA, καθώς είναι ξεκάθαρα τα οφέλη που παρέχει.

Ως εκ τούτου, η Pfizer θα καταθέσει το συντομότερο δυνατό αίτηση για άδεια κυκλοφορίας στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και ακολούθως στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές (ΕΜΑ).

«Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά πέρα από τα πιο τρελά μας όνειρα», δήλωσε η Αναλέσα Αντερσον, στέλεχος της Pfizer και υπεύθυνη της ανάπτυξης του φαρμάκου.

Το φάρμακο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο τους επόμενους μήνες, αν και τον πρώτο καιρό οι προμήθειες θα είναι μικρές, λόγω του περιορισμένου όγκου παραγωγής.

Τα χάπια των MSD και Pfizer απευθύνονται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως άτομα άνω των 60 ετών ή με παθήσεις όπως παχυσαρκία, που τους καθιστούν πιο επιρρεπείς σε σοβαρές συνέπειες της λοίμωξης Covid.

«Σήμερα είναι μια ημέρα περηφάνιας για την Pfizer», δήλωσε από την πλευρά του ο Αλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας, σε μήνυμά του στο twitter, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το Paxlovid, το χάπι κατά του κορονοϊού.

Ο κ. Μπουρλά ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα δείχνει ξεκάθαρα «τη δύναμη της επιστήμης αλλά και των επιστημόνων να αναπτύσσουν ταχύτατα ένα αγαθό που θα ωφελήσει το σύνολο της ανθρωπότητας».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης μελέτης φάσης 2 έδειξαν ότι το υποψήφιο αντιικό σκεύασμα χορηγούμενο σε συνδυασμό με χαμηλή δόση του φαρμάκου ritonavir, μειώνει κατά 89% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19 σε ενήλικες υψηλού ρίσκου μη νοσηλευόμενους.

Ο κ. Μπουρλά είπε ότι τα εάν εγκριθεί το σκεύασμα από τις αρμόδιες αρχές, φαίνεται πως έχει τις προϋποθέσεις να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, σώζοντας ανθρώπινες ζωές, μειώνοντας την σοβαρότητα της νόσησης από COVID-19 και εξαλείφοντας έως και εννέα στις δέκα νοσηλείες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...