559
Οι κάψουλες με το φάρμακο που αντιμετωπίζει τη λοίμωξη Covid-19 | Merck & Co Inc /Handout via REUTERS

Η Βρετανία ενέκρινε το πρώτο χάπι για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2021, 13:53
Οι κάψουλες με το φάρμακο που αντιμετωπίζει τη λοίμωξη Covid-19
|Merck & Co Inc /Handout via REUTERS

Η Βρετανία ενέκρινε το πρώτο χάπι για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2021, 13:53

Εγκριση χορήγησης στο πρώτο αντιικό φάρμακο που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19, με δραστική ουσία τη μολνοπιραβίρη, έδωσαν το πρωί της Πέμπτης οι ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας. Το φάρμακο παρασκευάζει η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία MSD, η οποία στις ΗΠΑ είναι η γνωστή ως Merck.

H Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που εγκρίνει φάρμακο σε μορφή κάψουλας, το οποίο θα χορηγείται σε άτομα που διαγιγνώσκονται με λοίμωξη Covid-19 στο σπίτι, όπως γράφει η Washington Post.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία πέρυσι τον Δεκέμβριο είχε εγκρίνει πρώτη από τις χώρες της Ευρώπης τα εμβόλια της Covid-19 και βρισκόταν δεύτερη στην κούρσα του εμβολιασμού, πίσω από το Ισραήλ.

Σύμφωνα πάντα με όσα επικαλείται η Washington Post, τα χάπια είναι απλά στη λήψη, καθώς μπορούν να τα πάρουν οι ασθενείς στο σπίτι μόλις διαγνωστούν με λοίμωξη Covid-19, είναι εύκολα στη μεταφορά και την αποθήκευση, αφού δεν απαιτούνται ιδιαίτερες θερμοκρασίες για τη συντήρησή τους, και επίσης είναι γρήγορη η διαδικασία παρασκευής τους.

«Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με ταχύτητα και προσοχή, ώστε όλοι οι ασθενείς σε όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία», δήλωσε ο πρόεδρος της MSD Ρόμπερτ Ντέιβις.

Το σχήμα που θα ακολουθήσουν οι ασθενείς, είναι να λαμβάνουν για πέντε ημέρες, δύο χάπια καθημερινά.

Στην ΕΕ

Η έναρξη της κυλιόμενης αξιολόγησης του αντιικού φαρμάκου για τον κορονοϊό, το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να λαμβάνεται από το στόμα (κάψουλα), ξεκίνησε για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) πριν από 10 ημέρες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Το φάρμακο, εάν εγκριθεί, αναμένεται να αποτελέσει ζωτικής σημασίας εργαλείο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, διότι θα έχει συμπληρωματικό ρόλο προς τα εμβόλια και θα μπορεί να χορηγείται στο σπίτι, χωρίς οι ασθενείς να μεταφέρονται στο νοσοκομείο.

«Η επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) της EMA ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση για το από του στόματος λαμβανόμενο αντιιικό με τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη (molnupiravir), που έχει αναπτυχθεί από την MSD για την αντιμετώπιση της Covid-19 στους ενήλικες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα εργαστηριακών μελετών και κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι «το φάρμακο μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του SARS-CoV-2 να πολλαπλασιαστεί στον οργανισμό, αποτρέποντας έτσι την ανάγκη νοσηλείας και τον θάνατο των ασθενών που έχουν προσβληθεί από την Covid-19», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της EMA.

Τα αντιιικά φάρμακα όπως η μολνοπιραβίρη δρουν μειώνοντας την ικανότητα του ιού να αναπαραχθεί, φρενάροντας με τον τρόπο αυτό την εξέλιξη της νόσου. Η υποβολή της αίτησης έγκρισης βασίζεται στα θετικά αποτελέσματα της προγραμματισμένης ενδιάμεσης ανάλυσης από την κλινική δοκιμή MOVe-OUT, φάσης 3, η οποία αξιολόγησε τη μολνοπιραβίρη σε μη νοσηλευόμενους ενήλικες ασθενείς με ήπια έως μέτρια λοίμωξη Covid-19, η οποίοι είχαν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής νόσου και νοσηλείας. Κατά την ενδιάμεση ανάλυση, η μολνοπιραβίρη μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά περίπου 50%.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τη μελέτη MOVe-OUT και την πιθανότητα άδειας ή έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ και των ΗΠΑ, η MSD σχεδιάζεται να παραγάγει 10 εκατομμύρια κύκλους θεραπειών έως το τέλος του 2021, με περισσότερες δόσεις να υπολογίζεται να παραχθούν το 2022.

Διευκρινίζεται ότι η φαρμακευτική εταιρεία είχε καταθέσει πριν από τρεις εβδομάδες άδεια επείγουσας χρήσης στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ (εδώ).

Εκτός από την MSD, και άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Pfizer και η ελβετική Roche, επιδίδονται σε μια κούρσα για την ανάπτυξη ενός εύκολου στη χορήγηση αντιικού φαρμάκου για την Covid-19 (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...