267
Ο Χαλ Χόλμπρουκ στο Χόλιγουντ, το 2014 | REUTERS/David McNew

Πέθανε στα 95 του ο ηθοποιός Χαλ Χόλμπρουκ

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2021, 18:40
Ο Χαλ Χόλμπρουκ στο Χόλιγουντ, το 2014
|REUTERS/David McNew

Πέθανε στα 95 του ο ηθοποιός Χαλ Χόλμπρουκ

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2021, 18:40

Σε ηλικία 95 ετών πέθανε ο ηθοποιός Χαλ Χόλμπρουκ, που ενσάρκωσε το «Βαθύ Λαρύγγι» στη θρυλική ταινία «Ολοι οι άνθρωποι του Προέδρου» για το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ.

Βραβευμένος για την ερμηνεία του ως Μαρκ Τουέιν και με μία πλούσια καριέρα στον κινηματογράφο, ο Χόλμπρουκ πέθανε στις 23 Ιανουαρίου στο σπίτι του στο Μπέβερλι Χιλς, αλλά ο θάνατος του επιβεβαιώθηκε από συνεργάτες του τη Δευτέρα.

Το 2008, σε ηλικία 82 ετών, ο βετεράνος Χόλμπρουκ έγινε ο γηραιότερος ερμηνευτής που έλαβε υποψηφιότητα Οσκαρ για τον ρόλο στην ταινία «Into the Wild» (Ταξίδι στην Άγρια Φύση, σε σκηνοθεσία Σον Πεν).

Η ερμηνεία που σημάδεψε την καριέρα του ήταν η ενσάρκωση του συγγραφέα Μαρκ Τουέιν στον μονόλογο «Mark Twain Tonight», παράσταση που ανέβασε από το 1954 μέχρι το 1917, επί 60 ολόκληρα χρόνια.

Ο Τουέιν του χάρισε το 1966 το βραβείο Τόνι και στη συνέχεια Βραβείο Εμμυ για την τηλεοπτική του μεταφορά -είχε αποσπάσει συνολικά 10 υποψηφιότητες για Εμμυ.

Ηταν επίσης το περίφημο«Βαθύ Λαρύγγι», το 1976, στο πολιτικό θρίλερ, «Ολοι οι άνθρωποι του Προέδρου» του Αλαν Πάκουλα, ενσαρκώνοντας τον πληροφοριοδότη των δύο δημοσιογράφων της Washington Post, που έφεραν στο φως το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, το οποίο οδήγησε τον Ρίτσαρντ Νίξον σε παραίτηση.

Είχε υποδυθεί επίσης τον Αβραάμ Λίνκολν σε τηλεοπτική σειρά του 1976, όπως και τον δεύτερο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Ανταμς το 1984, ενώ ξεχώρισε και στις ταινίες «Magnum Force», «The Fog» και «Wall Street».

Χάρη στην καταπληκτική φωνή του, ήταν επίσης αφηγητής σε πολλά ντοκιμαντέρ αλλά και ταινίες.

Είχε γεννηθεί το 1925 στο Κλίβελαντ και η μητέρα του ήταν χορεύτρια. Υπηρέτησε στον στρατό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Ντένισον του Οχάιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...