577
Ο κινέζος αντιφρονών - ένα από τα πιο φωτεινά μυαλά της Κίνας | REUTERS/Will Burgess/File Photo

Πέθανε ο κινέζος αντιφρονών και νομπελίστας Λιου Σιαομπό

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2017, 17:16
Ο κινέζος αντιφρονών - ένα από τα πιο φωτεινά μυαλά της Κίνας
|REUTERS/Will Burgess/File Photo

Πέθανε ο κινέζος αντιφρονών και νομπελίστας Λιου Σιαομπό

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2017, 17:16

Πέθανε την Πέμπτη ο κινέζος αντιφρονών και βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης, Λιου Σιαομπό, σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης και όπως μετέδωσε ο Guardian, χάνοντας την άνιση μάχη με τον καρκίνο του ήπατος.

Πρώην καθηγητής, ο διανοούμενος και αντιφρονών γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1955. Μεταξύ 1988 και 1989 ήταν επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, το Πανεπιστήμιο του Οσλο και το Πανεπιστήμιο της Χαβάης. Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών στην Πλατεία Τιενανμέν το 1989 ο Σιαομπό βρισκόταν στις ΗΠΑ, ωστόσο αποφάσισε να επιστρέψει στην Κίνα για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Το 1991 καταδικάστηκε για αντεπαναστατική προπαγάνδα και υποκίνηση, ωστόσο δεν του επιβλήθηκαν ποινές. Το 1996 καταδικάστηκε για αναμόρφωση μέσω εργασίας για τρία χρόνια επειδή άσκησε κριτική για το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας.

Ο Λιου Σιαομπό φυλακίστηκε συνολικά 4 φορές: την περίοδο Ιούνιος 1989-Ιανουάριος 1991, την περίοδο Μάιος 1995-Ιανουάριος 1996 για τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις υπέρ της Δημοκρατίας, την περίοδο Οκτώβριος 1996-Οκτώβριος 1999 επειδή διατάραξε την κοινωνική τάξη. Τέλος, στην τελευταία του ποινή φυλάκισης, που θα έκτιε από τον Δεκέμβριο 2009 μέχρι το 2020, επειδή διέδωσε μηνύματα κατά της κυβέρνησης –συγκεκριμένα, για «απόπειρα ανατροπής» του καθεστώτος. Μάλιστα, κατά την περίοδο της τρίτης φυλάκισής του παντρεύτηκε τη Λιου Σια.

Ηταν ένας από τους συντάκτες της «Χάρτας 08», ενός κειμένου υπέρ του εκδημοκρατισμού της Κίνας.

ALTERNATIVE-CROPThe-Nobel-Peace-Prize-c
Η άδεια καρέκλα του στο Οσλο… (Getty Images)

Το 2010, ο 61χρονος Λιου τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης «για τον μακροχρόνιο και ειρηνικό αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα». Καθώς ήταν φυλακισμένος, το βραβείο τού δόθηκε συμβολικά σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2010 στο Οσλο, με μια άδεια καρέκλα να έχει κρατηθεί για τον τιμηθέντα.

Η βράβευσή του με Νομπέλ είχε προκαλέσει οργή στο Πεκίνο, το οποίο είχε παγώσει τις σχέσεις του σε υψηλό επίπεδο με τη Νορβηγία. Ουάσιγκτον και Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως και πολλές δυτικές χώρες, συμμετείχαν σε μια διεθνή κινητοποίηση, ζητώντας από τις κινεζικές αρχές να αφήσουν ελεύθερο τον Λιου, τον μόνο βραβευμένο με Νομπέλ Ειρήνης που ήταν φυλακισμένος.

2017-07-13T132425Z_940353310_RC1923AA26A0_RTRMADP_3_CHINA-RIGHTS-LIU
Κινέζοι υποστηρικτές του, στο Χονγκ Κονγκ, υπέρ της αποφυλάκισής του (REUTERS/Bobby Yip)

Η σύζυγός του, Λιου Σια, παρέμενε σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2010. Αν και δεν της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες επισήμως, η Λιου δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, δεν έχει δικαίωμα να δέχεται επισκέπτες στο σπίτι της και δεν μπορεί να έχει τηλεφωνική επικοινωνία, παρά μόνο με μέλη της οικογένειάς της. Και έχει, λόγω όλων αυτών, κατάθλιψη.

Στο τέλος Ιουνίου 2017, ελεύθερος, αφού διαγνώστηκε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο καρκίνου του ήπατος, αφέθηκε ο κινέζος ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των ανθρώπων.

«Πλέον λαμβάνει θεραπεία στο νοσοκομείο της Σενγιάνγκ (στην επαρχία Λιαονίνγκ, στη Βορειοανατολική Κίνας). Δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια. Απλώς λαμβάνει θεραπεία εξαιτίας της ασθένειάς του», δήλωσε ο δικηγόρος του, Μο Σαοπίνγκ, ο οποίος διευκρίνισε ότι η διάγνωση του Λιου έγινε στις 23 Μαΐου και ότι αφέθηκε ελεύθερος περίπου έναν μήνα μετά. Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του, όμως, τον οδήγησε ξανά στο νοσοκομείο.

Ετσι, μόλις πριν από μία ημέρα, μάθαμε ότι το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο Σιαομπό, ανακοίνωσε ότι ο σπουδαίος κινέζος ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και ότι εξασθενούσε η δυνατότητά του να αναπνέει χωρίς μηχάνημα, ενώ πρόσθεσε ότι η οικογένειά του αρνείτο να διασωληνωθεί ο ασθενής.

Ο διανοούμενος, τελικά, έφυγε από τη ζωή, αλλά αφήνει πίσω του σημαντική παρακαταθήκη και μια μόνιμη υπενθύμιση: μόνο η διανόηση και η καθαρή σκέψη μπορεί να νικήσει τα ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...