699
|

Πέθανε ο αγωνιστής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Φοίβος Ιωαννίδης

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2024, 14:46

Πέθανε ο αγωνιστής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Φοίβος Ιωαννίδης

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2024, 14:46

Υπήρξε βουλευτής Λασιθίου από το 1989 έως το 2004 και είχε διατελέσει τρεις φορές υφυπουργός. Ο Φοίβος Ιωαννίδης, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έφυγε από τη ζωή το Μεγάλο Σάββατο λίγο πριν την Ανάσταση σε ηλικία 88 ετών

«Μια ζωή γεμάτη τελείωσε λίγο πριν το “Χριστός Ανέστη”. Ο πατέρας μας Φοίβος Ιωαννίδης πέθανε χθες το βράδυ. Οπως είχε επιλέξει, θα κηδευθεί στη γενέθλια πόλη του Σητεία σε χρόνο που θα ανακοινωθεί προσεχώς» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γιος του, Γιάννης.

Ο Φοίβος Ιωαννίδης διετέλεσε τρεις φορές υφυπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, διοικητής του ΙΚΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Γεννήθηκε στη Σητεία το 1936. Ηταν γιος του δικηγόρου Γιάννη Ιωαννίδη, ηγετικού στελέχους της Αντίστασης στην Ανατολική Κρήτη κατά την Κατοχή, που σκοτώθηκε από τους Γερμανούς το Μάιο του 1944, και της Αριστέας Περάκη. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ως φοιτητής είχε έντονη συνδικαλιστική δράση στον Σύλλογο Κρητών Σπουδαστών.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Φοίβος Ιωαννίδης εντάχθηκε στη νεολαία της Ενωσης Κέντρου. Την περίοδο της δικτατορίας ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, συνελήφθη και φυλακίστηκε. Το 1974 κατήλθε υποψήφιος βουλευτής με την Ενωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις στο Ηράκλειο, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί. Το 1976 συμμετείχε μαζί με τον Αλέξανδρο Μαγκάκη στη Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία. Το 1978 έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ, ενώ προήχθη σε δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω. Το 1982 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου και το 1987 ανέλαβε διοικητής του ΙΚΑ.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Λασιθίου με το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 1989. Επανεξελέγη στις εκλογές του 1990, του 1993, του 1996 και του 2000

Για πρώτη φορά έγινε υφυπουργός (Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων) στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, από τις 13 Οκτωβρίου 1993 ως τις 15 Σεπτεμβρίου 1995.

Στην πρώτη κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, τον Ιανουάριο του 1996, ο Ιωαννίδης ανέλαβε υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας για βραχύβιο χρονικό διάστημα, από τις 22 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου 1996.

Για τελευταία φορά ήταν υφυπουργός (Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων) στην κυβέρνηση Σημίτη, από τις 30 Οκτωβρίου 1998 έως τις 13 Απριλίου 2000. Το 2003 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική.

Σακελλαροπούλου: Παράδειγμα υπεύθυνου πολίτη

Η  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με δήλωση της αναφέρεται στον θάνατο του Φοίβου Ιωαννίδη, επισημαίνοντας:

«Σε όλη του τη διαδρομή στον δημόσιο βίο, με πλούσια  αντιδικτατορική δράση και υποδειγματική αφοσίωση στη δημοκρατία, ο Φοίβος Ιωαννίδης υπηρέτησε από διάφορες θέσεις το κοινωνικό σύνολο με συνέπεια και αφοσίωση στις αρχές του, αποτελώντας παράδειγμα υπεύθυνου πολίτη. Τον αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη».

Βενιζέλος: «Ηρωική προσωπικότητα της αντίστασης»

«Συγκέντρωνε πάντα την εκτίμηση και την αναγνώριση όλων των πολιτικών χώρων» έγραψε, μεταξύ άλλων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τον θάνατο του Φοίβου Ιωαννίδη.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωσή του:

«Ο Φοίβος Ιωαννίδης είχε ενσωματωθεί στην Ιστορία του Τόπου από τότε που μαζί με λίγους ακόμη έθεσε από την πρώτη στιγμή το μέτρο της αγωνιστικότητας κατά της δικτατορίας. Στη Μεταπολίτευση έθεσε με τη στάση του το μέτρο του πολιτικού ήθους. Συγκέντρωνε πάντα την εκτίμηση και την αναγνώριση όλων των πολιτικών χώρων. Υπηρέτησε ως βουλευτής, υπουργός, διοικητής του ΙΚΑ, μαχόμενος δικηγόρος στα ποινικά ακροατήρια, κυρίως όμως ως ενεργός πολίτης τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου χωρίς εκπτώσεις, αναλαμβάνοντας πάντα το κόστος της αξιοπρέπειας του. Νιώθω ευγνωμοσύνη γιατί με τίμησε με τη φιλία του από τότε που ήμουν φοιτητής και αυτός ηρωική προσωπικότητα της αντίστασης. Τα  παιδιά του, ο Γιάννης και η Μυρτώ, είναι δίκαια υπερήφανα για τον σπάνιο Πατέρα τους και αυτό είναι μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη».

Ανδρουλάκης: «Από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα»

«Ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είναι πια κοντά μας», ανέφερε στη συλλυπητήρια δήλωσή του για τον θάνατο του πρώην βουλευτή και υπουργού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Οπως επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης, ο Φοίβος Ιωαννίδης «υπηρέτησε με αφοσίωση τη δημοκρατική παράταξη και η πολιτική του διαδρομή χαρακτηρίστηκε από τη γενναιότητα, την ανιδιοτέλεια και την πίστη του σε υψηλά ιδανικά και αξίες.

Καταδικάστηκε σε κάθειρξη έντεκα χρόνων από το Έκτακτο Στρατοδικείο Χανίων, για την αντιστασιακή του δράση κατά της χούντας και μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Νέων Πολιτικών Δυνάμεων. Το 1989 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Λασιθίου.

Διετέλεσε Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη».

Και κατέληξε εκφράζοντας «τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...