421
Η Λε Γκεν το 2014 | Motoya Nakamura/The Oregonian

Πέθανε η εμβληματική συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ούρσουλα Λε Γκεν

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2018, 07:55
Η Λε Γκεν το 2014
|Motoya Nakamura/The Oregonian

Πέθανε η εμβληματική συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ούρσουλα Λε Γκεν

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2018, 07:55

Μία από τις σημαντικότερες σημαντικότερες συγγραφείς έργων επιστημονικής φαντασίας, η αμερικανίδα Ούρσουλα Λε Γκεν πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 88 ετών, γνωστοποίησε η οικογένειά της.

Η Λε Γκεν άφησε δεκάδες συλλογές διηγημάτων κυρίως επιστημονικής φαντασίας, ποιήματα και παιδική λογοτεχνία, τα οποία πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο.

Είχε γεννηθεί στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας στις 21 Οκτωβρίου 1929 και ενδιαφέρθηκε πολύ νωρίς για την επιστημονική φαντασία. Ωστόσο αποφάσισε να πάψει να ασχολείται στην εφηβεία της, αφού θεώρησε το είδος υπερβολικά ανδροκρατικό και γεμάτο στερεότυπα.

Σπούδασε Ανθρωπολογία, όπως και ο πατέρας της Άλφρεντ Λούις Κρούμπερ, που ήταν εθνολόγος γνωστός για τη δουλειά του όσον αφορά τους Αμερινδιάνους. Μετά τις σπουδές της στο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, και στο Παρίσι, όπου συνάντησε τον σύζυγό της, τον γάλλο ιστορικό Σαρλ Λε Γκεν, άρχισε να ασχολείται πιο συστηματικά με τη συγγραφή, επιστρέφοντας στο είδος της επιστημονικής φαντασίας.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 δημοσιεύθηκε το βιβλίο της «Το αριστερό χέρι του σκότους», που έγινε πολύ γρήγορα κλασικό και άνοιξε την πόρτα για να γνωρίσει τεράστια επιτυχία.

Συνολικά έγραψε είκοσι μυθιστορήματα που εξερευνούν την ανθρώπινη φύση, τοποθετώντας τον άνθρωπο σε διαφορετικές καταστάσεις και σε διάφορα σύμπαντα.

Στη σειρά μυθιστορημάτων της για το «Eπος της Γαιοθάλασσας», που άρχισε να δημοσιεύεται στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ένας μαθητευόμενος μάγος μάχεται εναντίον των δυνάμεων του Κακού, κάτι που θα έκανε πολλές δεκαετίες αργότερα κι ένας άλλος μυθιστορηματικός ήρωας, o Χάρι Πότερ.

Ο αμερικανός συγγραφέας Στίβεν Κινγκ απέτισε φόρο τιμής μέσω Twitter σε μια λογοτέχνιδα που κατατάσσει μεταξύ «των σπουδαιότερων». Η Λε Γκεν «δεν ήταν απλώς μια συγγραφέας (έργων) επιστημονικής φαντασίας», αλλά μια εμβληματική μορφή της λογοτεχνίας, έγραψε στο Twitter.

Η Λε Γκεν δεν έπαψε να λέει πως η επιστημονική φαντασία πρέπει να πάψει να θεωρείται ήσσον λογοτεχνικό είδος.

Ηταν ακόμη γνωστή για την πολιτική της στράτευση στην αμερικανική Αριστερά.

Τον Φεβρουάριο του 2017, σε μια επιστολή της στην εφημερίδα The Oregonian, η Λε Γκεν απέρριπτε τις συγκρίσεις ανάμεσα στα «εναλλακτικά γεγονότα» («alternative facts»), τον νεολογισμό που χρησιμοποίησε η Κελιάν Κόνγουεϊ, συνεργάτρια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και την επιστημονική φαντασία.

«Εμείς, οι συγγραφείς έργων φαντασίας, εφευρίσκουμε πράγματα», έγραφε η Λε Γκεν. «Μπορεί να το αποκαλούμε αυτό εναλλακτική ιστορία, ή εναλλακτικά σύμπαντα, αλλά δεν διατεινόμαστε ότι τα αποκυήματα της φαντασίας μας είναι “εναλλακτικά γεγονότα”», σημείωνε. Εξηγούσε ότι ο Ήλιος ανατέλλει από την ανατολή κι αυτό είναι γεγονός, και μπορεί να γράψει κανείς σε ένα έργο φαντασίας ότι ανατέλλει από τη δύση, αλλά δεν μπορεί κατόπιν να διατείνεται πως αυτό είναι «γεγονός», «εναλλακτικό» ή όχι.

«Η δοκιμασία ενός γεγονότος είναι ακριβώς πως είναι αυτό και μόνο, δεν υπάρχει καμιά “εναλλακτική” εκδοχή του», πρόσθετε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...